Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Jamones Eiriz Jamon Iberico Cebo de Campo

    Maak favoriet

    32 op voorraad

    De Cebo de Campo Ibérico ham komt van de zwarte varkentjes van Eiriz en deze lopen rond in grote omheinde gebieden en worden bijgevoederd met graan en mais. Ook deze varkentjes hebben een een rijke voeding gekregen van eikels maar doordat ze ook andere regulier voedsel krijgen en minder hoeven rond te struinen is de ham net iets minder delicaat dan de duurdere Bellota. De Cebo de Campo die wij voeren komt van de achterpoot (de Jambon) waarbij het spierweefsel en vet prachtig is geïntegreerd. De hammen zijn fraai dooraderd en hebben een zachte milde smaak. De Ceba de Campo Jambon heeft een fraaie prijs/kwaliteit en zijn significant voordeliger dan de delicate Bellota hammen. 

    THT:8/11/19

    Dit product wordt gratis verzonden


    Lees meer

  • Jamones Eiriz Paleta Iberico Bellota D.O. Jabugo

    Maak favoriet

    28 op voorraad

    Jambon Eiriz Jabugo behoort tot de absolute top-leveranciers van Iberico Bellota hammen. Een ham gemaakt van de achterpoot heet een Jamon en een ham gemaakt van de voorpot heet een Paleta. De Paleta Iberico Bellota D.O.P 100 gr hand gesneden zit vacuum verpakt in een pakje van 100 gram. De ham wordt natuurlijk gedroogd en er wordt alleen gebruik gemaakt van zeezout voor de droging in de open lucht en verder geen chemicaliën of geforceerde droging in droog-kasten. Deze Paleta komt uit de DOP Jamon de Jabugo (voorheen Jamon de Huelva) en dit is de regio waar de absoluut beste kwaliteit Iberico hammen vandaan komen - zeg maar de Grandcru Classé voor Iberico ham en daarbinnen wordt Eiriz gezien als de Château Petrus onder de Iberico Bellota hammen

    THT: 20/3/19 en dit product wordt gratis verzonden


    Lees meer

  • Jamones Eiriz Jamon Iberico Bellota D.O. Summum Jabugo

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Jambon Eiriz Jabugo behoort tot de absolute top-leveranciers van Iberico Bellota hammen. De Jamon Iberico Bellota D.O. Summum 100 gr hand gesneden zit vacuum verpakt in een pakje van 100 gram. De varkens van Eiriz worden pas na 18 maanden geslacht (vele hammen worden gemaakt van varkens die al na 6 maanden worden geslacht!!) en daarvoor hebben ze vrijelijk kunnen rondlopen in het immense natuurgebied van Aracena en zich vol kunnen eten met de eikeltjes in de uitgestrekte eiken bossen. Er loopt gemiddeld een varken op 1 hectare dus dit zegt al heel veel. De ham wordt natuurlijk gedroogd en er wordt alleen gebruik gemaakt van zeezout voor de droging in de open lucht en verder geen chemicaliën of geforceerde droging in droog-kasten. De ham heeft ruim drie jaar gedroogd in de open lucht en is officieel gecertificeerd. Zoals de naam al doet vermoeden is de Summum het top stukje van de Bellota en is natuurlijk hand gesneden. Deze ham komt uit de DOP Jamon de Jabugo (voorheen Jamon de Huelva) en dit is de regio waar de absoluut beste kwaliteit Iberico hammen vandaan komen.

    Dit product wordt gratis verzonden


    Lees meer

  • Proefpakket Emilio Moro Finca Resalso

    Maak favoriet

    Een veelzijdig fijnproeverspakket met een zalige rode wijn, de Finca Resalso van het fameuze wijnhuis Emilio Moro, een Jamon Iberico: de heerlijkste 'grandcru' onder de hammen, en een stukje Reypenaer kaas 1 jaar gerijpt.


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen