Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn maar het aller belangrijkst is eigenlijk een constante temperatuur. Het altijd nog beter de wijn te bewaren op 18 graden zonder schommeling dan tussen de 10-16 graden met grote schommeling

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 60 – 75% geadviseerd. Vochtiger brengt risico van schimmel en droger laat de kurj uitdrogen. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Cava Alta Alella Mirgin Laieta Brut Nature Gran Reserva

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Een Grootse Cava geproduceerd uit biologisch verbouwde druiven geproduceerd volgens de 'Method-tradional'. 20 maanden opvoeding voordat het in de prachtig uitgevoerde fles gaat. Dit is de top-CAVA van het fameuze huis Alta Alella.
    Lees meer

  • Alta Alella, Mirgin Laietà Brut Nature Gran Reserva

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    France meets Spanje. Franse echtgenoot en Spaanse echtgenote zijn eigenaar van dit tophuis. De Alta Alellla is een Grootse Cava geproduceerd uit biologisch verbouwde druiven geproduceerd volgens de 'Method-tradional'. De Gran Reserva Laieta Gran Reserva heeft 30 maanden opvoeding voordat het in de prachtig uitgevoerde fles gaat. Dit is de top-CAVA van het fameuze huis Alta Alella.
    Lees meer

  • Alta Alella, Mirgin Laietà Rosé

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    France meets Spanje. Franse echtgenoot en Spaanse echtgenote zijn eigenaar van dit tophuis. Wijnhuis Alta Allela maakt deze bio-cava volgens de traditionele methode en laat de basiswijn vergisten op zijn natuurlijke gistcellen. De Gran Reserva Laieta Gran Reserva heeft 30 maanden opvoeding voordat het in de prachtig uitgevoerde fles gaat. De Mirgin Laietà Rosé Cava heeft een bleke roze kleur en wordt met de tijd iets donkerder. In de neus aroma's van viooltjes en rood fruit, die het druivenras "Mataró" heel goed identificeren. In de mond laten zijn fijne bubbels herinneringen aan aroma's van rood fruit en een lange veroudering achter, het is een zeer smakelijke en aanhoudende cava.
    Lees meer

  • aa mirgin opus

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Kan Cava ook groots zijn? Absoluut! Getuige hiervan is de Cava AA Mirgin Opus Paraje Calificado Vallcirera uitvoering. Deze Gran Reserva is gemaakt van de beste percelen van ecologisch verbouwde Chardonnay & Xarello druiven en rijpte minimaal 36 maanden volgens de "Méthode Tradicional". De neus is ernstig met tonen van hooi en stro vermengd met gisten en brooddeeg en aroma's van rijp wit fruit en bloemen met een achtergrond van rood fruit en noten gewikkeld in de mineraliteit en het zoutgehalte dat zo typerend is voor het gebied. In de mond evenwichtig en gestructureerd met een fraaie perlage en ook hier komt een vleugje rijp fruit en noten terug in de mond gecombineerd met frisse zuren en een bruisend mondgevoel. De bijzonder oogstrelende lange fles verpakt in een elegante koker geven de inhoud een extraatje. 


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Highly drinkable wine for a good price/quality ratio.

- RJW
Bekijk meer recensies