Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

Artikel 1 tot 10 van 27

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Abadia Retuerta luxe geschenkenverpakking 3 flessen

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    Fraaie geschenkverpakking geschikt voor 3 flessen of voor 2 flessen + 1 honing/pijnappel/zout
    Lees meer

  • Abadia Retuerta Tempranillo Zeezout 90 gram

    Maak favoriet

    29 op voorraad

    Op het geweldige natuur domein van Abadia Retuerta zijn uitgebreide bloemenvelden, pijnboombossen en naast geweldige wijnen produceert men op zeer kleine schaal ook nog een aantal geweldige producten zoals honing, zout en pijnboompitten. Het zeezout van Abadia Retuerta is verkrijgbaar in potjes van 90 of 130 gram en komt  van het franse eiland Île de Ré welke is geweekt in 100% Tempranillo wijn in eiken vaten met een verscheidenheid aan kruiden welke groeien op het uitgebreide domein (tijm, salie, lavendel, rozemarijn) Dit zout heeft een fraaie paarse kleur en heeft een verrassend en geurige boeket van aardbei, zoethout, aromatische kruide en mineralen. Ideaal om  toe te voegen als finishing touch aan uw vlees- of visgerechten. Dit zeezout is volstrekt uniek en heeft een ongekend fraaie smaak.


    Lees meer

  • Abadia Retuerta Honing 140 gram

    Maak favoriet

    19 op voorraad

    Op het geweldige natuur domein van Abadia Retuerta zijn uitgebreide bloemenvelden, pijnboombossen en naast geweldige wijnen komt hier ook zeer fraaie hoge kwaliteit honing verkrijgbaar in potjes van 140 en 200 gram. Deze zalige honing is samengesteld van de nectar van wilde bloemen (tijm, salie, lavendel, rozemarijn) en steeneiken. De honing komt van bijenkorven op het landgoed die liefdevol worden verzorgd. De honing is amberkleurig met delicaat bloemen boeket bloemen en een intense, zoete smaak. Het is bijna zonde op deze honing te mixen zo delicaat en verfijnd zoet is de honing. De pure natuur!!!. Het antimicrobiële en antiseptische eigenschappen van deze natuurlijke top-honing is trouwens een aanrader bij een (opkomende) verkoudheid. 


    Lees meer

  • 2015 Abadia Retuerta Seleccion Especial 0.375 ltr

    Maak favoriet

    32 op voorraad

    De Abadia Retuerta Especial is de bekendste uitvoering van Abadia Retuerta. De wijn is een grote persoonlijkheid. medium tot full bodied en zeer verfijnd en complex. De finale blend van de Abadia verschilt (een beetje) per jaar en is voor de 2015 een blend van  66% Tempranillo, 24% Cabernet Sauvignon, 8% Syrah en 2% Merlot. De 2015 was wederom een geweldige jaargang welke is beloond met maar liefst 92 Parkerpunten! De Abadia Retuerta Especial wordt ook wel de Franse Spanjaard genoemd of de Spaanse Bordeaux en dat is niet vreemd want de wijnmaker bij Abadia is  Pascal Delbeck de fameuze wijnmaker van Chateau Angelus in de Bordeaux


    Lees meer

  • 2014 Abadia Retuerta Seleccion Especial

    Maak favoriet

    237 op voorraad

    De Abadia Retuerta Especial is de bekendste uitvoering van Abadia Retuerta. De wijn is donkerrood (opaque) in het glas. In de neus ruiken we tonen van rijpe zwarte en rode vruchten in combinatie met balsamico, kruidig bouquet (zoethout) laurier, havannatabak, cederhout, dadels met in de neus goed waarneembaar mooi gedoseerde vanille en eiken. Groot, fruitig, romig en blijvend in de mond. Mondvullend, goed gestructureerde materie met voldoende frisheid en fijne, sprekende tannines. De wijn is een grote persoonlijkheid. medium tot full bodied en zeer verfijnd en complex. De finale blend van de Abadia verschilt (een beetje) per jaar en de 2014 is een blend van 70% Tempranillo, 17% Syrah and 13% Cabernet Sauvignon en deze keer geen Merlot. De wijn heeft na 11 maanden (frans nieuw) eiken opvoeding gehad. De 2014 was wederom een geweldige jaargang welke is beloond met maar liefst 92+ Parkerpunten. 


    Lees meer

  • 2015 Abadia Retuerta Seleccion Especial

    Maak favoriet

    230 op voorraad

    De Abadia Retuerta Especial is de bekendste uitvoering van Abadia Retuerta. De wijn is een grote persoonlijkheid. medium tot full bodied en zeer verfijnd en complex. De finale blend van de Abadia verschilt (een beetje) per jaar en is voor de 2015 een blend van  66% Tempranillo, 24% Cabernet Sauvignon, 8% Syrah en 2% Merlot. De 2015 was wederom een geweldige jaargang welke is beloond met maar liefst 92 Parkerpunten! De Abadia Retuerta Especial wordt ook wel de Franse Spanjaard genoemd of de Spaanse Bordeaux en dat is niet vreemd want de wijnmaker bij Abadia is  Pascal Delbeck de fameuze wijnmaker van Chateau Angelus in de Bordeaux


    Lees meer

  • Abadia Retuerta Seleccion Especial in luxe geschenkendoos

    Maak favoriet

    Prachtige luxe geschenkendoos van Abadia Retuerta met daarin een fraaie fles Abadia Retuerta Especial (de Robert Parker 92 punten uitvoering)

    Op het geweldige natuur domein van Abadia Retuerta zijn uitgebreide bloemenvelden, pijnboombossen en naast geweldige wijnen produceert men op zeer kleine schaal ook nog een aantal geweldige producten zoals honing, zout en pijnboompitten. De Abadia Retuerta Especial is de bekendste uitvoering van Abadia Retuerta. De wijn is donkerrood (opaque) in het glas. In de neus ruiken we tonen van rijpe zwarte en rode vruchten in combinatie met balsamico, kruidig bouquet (zoethout) laurier, havannatabak, cederhout, dadels met in de neus goed waarneembaar mooi gedoseerde vanille en eiken.

    Dat we hier over een top wijnhuis praten blijkt ook wel dat men Pascal Delbeck van Château Ausone heeft aangetrokken en is lid van het management en consulteert Abadia Retuerta. Een ander grootheid die dagdagelijkse adviseert is Angel Anocibar Beloqui welke de eerste Spaanse Doctor in de oenologie aan de universiteit van Bordeaux is en  2005 door IWC is uitgeroepen als Beste Wijnmaker. Een ander zeer noemenswaardig feit is dat Abadia Retuerta op het domein een geweldige hotel en restaurant heeft en het restaurant heeft recent zelfs een michelin ster gekregen.


    Lees meer

  • 2017 Abadia Retuerta Le Domaine Blanco

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    De Abadia Retuerta Le Domaine is geproduceerd als een ongewone mix van  barrique gefermenteerde Sauvignon Blanc met 40% Verdejo, Godello en enkele andere witte variëteiten (Riesling en Gewurztraminer). De Abadia Le Domaine heeft 6 maanden gerijpt in Franse eiken. Deze schaarse en zeer populaire (cult) witte wijn van Abadia Retuerto is zeer aromatisch en heeft zeer goede zuurgraad. De eik is perfect geïntegreerd en de Sauvignon is zeer rijp geplukt om groene aroma's te voorkomen; er is een hint van romigheid, met witte bloemen en wilde kruiden, venkel, anijs, peer en appel. De Le Domaine is een krachtige evenwichtig, frisse en levendig maar toch geconcentreerd met een licht bittere afdronk. Heerlijk op dronk maar kan ook nog gerust 5 jaren kelderen.


    Lees meer

  • Abadia Retuerta Seleccion Especial en Tempranillo Zeezout in luxe geschenkendoos

    Maak favoriet

    Prachtige luxe geschenkendoos met een fraaie fles Abadia Retuerta Especial (de Robert Parker 92 punten uitvoering) en een potje uniek zeeezout.

    Op het geweldige natuur domein van Abadia Retuerta zijn uitgebreide bloemenvelden, pijnboombossen en naast geweldige wijnen produceert men op zeer kleine schaal ook nog een aantal geweldige producten zoals honing, zout en pijnboompitten. De Abadia Retuerta Especial is de bekendste uitvoering van Abadia Retuerta. De wijn is donkerrood (opaque) in het glas. In de neus ruiken we tonen van rijpe zwarte en rode vruchten in combinatie met balsamico, kruidig bouquet (zoethout) laurier, havannatabak, cederhout, dadels met in de neus goed waarneembaar mooi gedoseerde vanille en eiken.

    Het zeezout van Abadia Retuerta komt van het franse eiland Île de Ré welke is geweekt in 100% Tempranillo wijn in eiken vaten met een verscheidenheid aan kruiden welke groeien op het uitgebreide domein (tijm, salie, lavendel, rozemarijn) Dit zout heeft een fraaie paarse kleur en heeft een verrassend en geurige boeket van aardbei, zoethout, aromatische kruide en mineralen. Ideaal om toe te voegen als finishing touch aan uw vlees- of visgerechten. Dit zeezout is volstrekt uniek en heeft een ongekend fraaie smaak.


    Lees meer

  • 2014 Abadia Retuerta Seleccion Especial Magnum

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    MAGNUM - 1.5 LITER UITVOERING

    De Abadia Retuerta Especial is de bekendste uitvoering van Abadia Retuerta. De wijn is donkerrood (opaque) in het glas. In de neus ruiken we tonen van rijpe zwarte en rode vruchten in combinatie met balsamico, kruidig bouquet (zoethout) laurier, havannatabak, cederhout, dadels met in de neus goed waarneembaar mooi gedoseerde vanille en eiken. Groot, fruitig, romig en blijvend in de mond. Mondvullend, goed gestructureerde materie met voldoende frisheid en fijne, sprekende tannines. De wijn is een grote persoonlijkheid. medium tot full bodied en zeer verfijnd en complex. De finale blend van de Abadia verschilt (een beetje) per jaar en de 2014 is een blend van 70% Tempranillo, 17% Syrah and 13% Cabernet Sauvignon en deze keer geen Merlot. De wijn heeft na 11 maanden (frans nieuw) eiken opvoeding gehad. De 2014 was wederom een geweldige jaargang welke is beloond met maar liefst 92+ Parkerpunten. 


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 27

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen