Ardbeg 10 Years Old

Land Schotland
Whisky-huis Ardbeg
Whisky Regio Islay
Whisky soort Single Malt
Inhoud (Alc) 0.7 ltr (46%)
Leeftijd 10
smaak whisky Krachtig en Rokerig
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over dit product

Voor veenliefhebbers is Ardbeg 10 Year Old waarschijnlijk de 'eerste single malt' van de hoogste kwaliteit die op de markt verkrijgbaar is, en de distilleerderij die veel Islay-kenners als favoriet kiezen. Een wervelwind van turf en complexe moutachtige smaken.
De Ardbeg 10 year old rijpt op Amerikaans eiken vaten van zowel de eerste vulling als de her-vulling. Het pallet van de 10 jaar oude Ardbeg is de meeste fenolysche van alle Islay whisky's met rook en turf die direct naar voren komen. Ze worden in balans gehouden door moutige en kruidige tonen en een ziltigheid die als het ware de de Ardbeg heen waait.

Neus turfig, zoutig en moutig met hints van vanille en pittig sinasappel

Smaak Rokerig en jodium met kruiden drop en cacao

Finish De afdronk is rokerig, lang met een vleugje van anijs, geroosterde amandelen en toffee

Vineyard for Ardbeg 10 Years Old

De whisky

De naam Ardbeg komt van het Schotse Gaelic woord Àrd Beag, wat zoveel als ‘kleine landtong’ betekent

De whisky's van Ardbeg zijn meestal zwaar geturfd. In vergelijking met andere Islay-whisky richt Ardbeg zich niet op de smaak van zee en zout. Ze concentreren zich eerder op aroma's van specerijen, mout of zoete tonen zoals vanille en chocolade.

Het basis assortiment van Ardbeg bestaat uit de Ardbeg TEN, Uigeadail en Corryvreckan. De TEN is vernoemd naar zijn leeftijd. Uigeadail is vernoemd naar het Loch Uigeadail, een meer. De Corryvreckan is een beroemde zeewind tussen het eiland Jura en het eiland Scarba.

De productie

Het productievolume van ongeveer 1.000.000 liter is vrij groot voor een distilleerderij met twee Pot Stills die alleen single malt whisky produceert. Ardbeg levert zijn whisky niet aan de ‘blended’ whisky-industrie. Soms komen enkele vaten bij de independent bottelaars, die deze op de markt brengen.

Het eiland Islay is een eiland met vrij veel waterbronnen, dus de Ardbeg-distilleerderij kan zijn water halen uit twee belangrijke waterbronnen: de Loch Airigh Nam Beist en de Loch Uigeadail.

De Pot Stills

Ardbeg distilleert zijn whisky twee keer. De wash still heeft nog een capaciteit van ongeveer 18.000 liter en de Spirit still heeft een capaciteit van ongeveer 17.000 liter. Beide distilleertoestellen hebben een vrij lange nek en zijn vernauwd net boven de kegelvormige hals van de pot still. De lyne-arm stijgt ook na de bocht. Al deze factoren resulteren in een stabiele distillatie met veel reflux, die de scherpe en alcoholische tonen filtert die u proeft in goedkope dranken.

Het distilatie huis van Ardbeg is zo klein dat de condensors van Ardbeg zich aan de buitenkant van het gebouw bevinden. Dit betekent dat de Ardbeg-distilleerderij minder gebouwen heeft om te onderhouden, maar dat de koperen van de condensors aan veel corrosie onderhevig is en tamelijk vaak moet worden vervangen. Aan de andere kant werken de condensors beter in de koele buitenlucht dan in het verwarmde distilatie huis.

De spirit safe van Ardbeg is een van de kleinste die er is in het bedrijf. Het heeft gewoon het minimum dat je nodig hebt om de middelste snede te scheiden. Bovendien is de Spirit Safe op de Spirit-ontvanger gemonteerd om ruimte te besparen.

De mouterij

Het mouten werd gedaan in de Ardbeg-distilleerderij tot het begin van de jaren tachtig. Tot die tijd moute Ardbeg de gerst op hun eigen moutvloeren en droogde het met hun eigen oven en haalde de turf uit het moeras boven de distilleerderij.

Vandaag koopt Ardbeg hun mout van de Port Ellen-mouterijen met een hoog turfrookgehalte. Het gebruikelijke fenolgehalte van de gerst zou ongeveer 55 ppm zijn.

De mouteringsvloeren zijn nog steeds te bezichtigen en Ardbeg organiseerd soms tochten om de turf in de Islay-heide te steken.

Het magazijn

Ardbeg heeft veel magazijnen op Islay, de bekendste is het nummer 2-magazijn omdat het nooit wit is geverfd zoals alle andere gebouwen.

Ardbeg maakt meestal gebruik van Bourbon-vaten, maar af en toe krijg je een aantal sherryvaten om wat van hun bottelingen op te zoeten, zoals de Uigedail (10% sherryvaten) of de beroemde Lord of the Isles.

Het weer op het eiland Islay is vrij constant als gevolg van de Golfstroom. Het laagste is ongeveer 4 °C in januari en de hoogste ongeveer 14 °Cin juli. Dit resulteert in een zeer langzame rijping en minder ‘engelenaandeel’ of angelshare.

De geschiedenis

De Ardbeg-distilleerderij werd officieel gesticht in 1815 door John McDougall. Maar al lang daarvoor werd whisky gedistilleerd. Er is hier geen documentatie van omdat Ardbeg in 1794 een illegale onderneming was. McDougall heeft de Ardbeg-distilleerderij waarschijnlijk dus niet zelf gebouwd, maar gekocht bij de voormalige eigenaren en officieel geopend onder zijn naam. De naam Ardbeg komt van het Gaelische woord 'ad bheag' wat kleine landtong of kaap betekent.

In de beginjaren was de verkoop van Ardbeg groot en in 1835 moesten ze zelfs de productie verhogen om aan de hoge vraag te voldoen.

In 1838 had de distilleerderij schulden en werd gekocht door een  grote drankhandelaar uit Glasgow met de naam Thomas Buchanan. Hij was nu de eigenaar van de distilleerderij, maar deze werd nog steeds gerund door de familie McDougall. Na de dood van Alexander, de zoon van John McDougall, werden de eerste vrouwen in de geschiedenis managers. Ze waren de twee zussen van Alexander, Margaret en Flora. Ze hebben samen met Colin Hay de distilleerderij beheerd.

In 1853 werd Colin Hay eigenaar van de distilleerderij en leidde het bedrijf met zijn zoon, die later zijn voetstappen trad.

In 1922 werd de distilleerderij weer door de familie McDougall gekocht.

Na een aantal verschillende managers bij Ardbeg ging de distilleerderij failliet in 1932 en werd gesloten tijdens de depressie.

Na de depressie werd de distilleerderij gerund door de familie McDougall tot 1959 en toen werd de Ardbeg Distillery Ltd. opgericht.

Na een overname in de jaren '70 door Allied Distillers werd de distilleerderij gesloten van 1981 tot 1989. De heropening begon langzaam en de distilleerderij destilleerde slechts whisky gedurende twee maanden per jaar onder de vlag van Allied Distillers Ltd.

In 1997 kocht de Glenmorangie Plc. Ardbeg en heropende de distilleerderij. Het merk werd gelanceerd met een nieuw ontwerp. Dit is het ontwerp dat we momenteel zien.

In 1998 kreeg de distilleerderij een eigen bezoekerscentrum en café, The Old Kiln Cafe..

In 2004 is Glenmorangie onderdeel van Moet Hennessy en daarom behoort Ardbeg nu tot Moet Hennessy.

Kenmerken
Type Gedistilleerd Whisky
Land Schotland
Whisky-huis Ardbeg
Whisky Regio Islay
Whisky soort Single Malt
Gebotteld door Distillery botteling
Cask type ex-Bourbon cask
Alcohol % 46
Inhoud 0.7 ltr
Biologisch Nee
Alcoholvrij/arm Nee
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Ardbeg 10 Years Old
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

25.06.2020

2019 Château Camparnaud Prestige Rosé

"Rosè is niet echt mijn wijn. Ik noemde de wijn altijd een modieuze verg..." Peter

Bekijk product recensie