Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijnen uit Toscane online kopen

Deze regio is ongetwijfeld de bekendste wijnregio van Italië. Wie Toscane zegt, denkt aan wijn. En dan met name aan de Chianti die al decennia lang wordt geëxporteerd. In eerste instantie in grote hoeveelheden in de welbekende mandflessen, de 'fiaschi', maar later ook als kwaliteitswijn in de gewone 'bordeaux'-fles. Met DOCG-etiket en het beeldmerk van de 'Gallo Nero', de Zwarte Haan. Tegenwoordig wordt de term 'Gallo Nero' overigens nauwelijks meer gebruikt, in verband met een door de bekende Amerikaanse wijnbroers Gallo gewonnen proces tegen het gebruik van de eigennaam door het Toscaanse Consortium van de Chianti Classico. Het Consortium van de Gallo Nero zag zich toen genoodzaakt de naam te wijzigen. Sinsdien heet het Consortium van de Gallo Nero 'Consorzio del Marchio Storico - Chianti Classico' (Consortium van het Historische Merk van de Chianti Classico). Het beeldmerk van de Zwarte Haan mocht echter wel gehandhaafd blijven. En zo geschiedde.

Onder de geclassificeerde wijnen van heel Italië staat de Chianti nog steeds aan kop qua productievolume, samen met de Sangiovese di Romagna en de Soave uit de Veneto.

In de jaren '70 vond er in Toscane een zogeheten 'moderne renaissance' op wijngebied plaats. Een drastische verlaging van de productie en het gebruik van moderne technieken in de wijngaard en de kelders leidde uiteindelijk tot 6 DOCG-classificaties en 33 DOC's die samen 45% van de totale wijngaardoppervlakte (63.500 hectare) bepalen. Voorts telt de regio nog 5 IGT's .

Naast de Chianti Classico hebben de volgende wijnen een DOCG-classificatie ontvangen: Brunello di Montalcino (1980), Vino Nobile di Montepulciano (1981), Chianti (1984), Carmignano (1991) en de Vernaccia di San Gimignano (1993).

Dat er twee verschillende DOCG's zijn toegekend aan de Chianti heeft alles met het productiegebied te maken. De term 'Classico' staat namelijk voor het meest oorspronkelijke gedeelte van het productiegebied, het hart van de productiezone als het ware. Aangezien er voor de productie van Chianti uit het 'Classico'-gebied iets striktere regels gelden dan voor 'gewone' Chianti, kreeg de Chianti Classico in 1996 een eigen DOCG. Het productiegebied van de Chianti Classico ligt uitsluitend in de provincies van Florence en Siena, terwijl het productiegebied van de 'gewone' Chianti 7 subzones beslaat, die alle met naam op het etiket genoemd mogen worden: Colli Aretini, Colli Senesi, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli en Rùfina. Deze subzones liggen verdeeld over 6 van de 10 Toscaanse provincies.

Wat de Chianti met andere traditionele rode wijnen van de regio gemeen heeft is de druivensoort, de Sangiovese. Een Chianti, Classico of niet, moet tenminste 75% Sangiovese bevatten, eventueel aangevuld met Canaiolo nero en/of Trebbiano Toscano.

'Superiore' mag er op het etiket gezet worden wanneer de wijn ten minste 12% alcohol bevat. De term 'Riserva' is daarentegen voor die wijnen gereserveerd die ten minste 2 jaar houtrijping hebben gehad. In het verleden was de Chianti meestal een blend van bovengenoemde druivensoorten. Maar de laatste jaren ligt de nadruk steeds meer op de productie van Chianti uitsluitend afkomstig van de Sangiovese. Deze pure Sangiovese-wijnen zijn doorgaans, mits van een goed oogstjaar, rijk van structuur en smaak. Sommige zijn vrijwel meteen op dronk, andere hebben enkele jaren flesrijping nodig om tot een ronde en zachte wijn te komen met een uniek rijk en fruitig bouquet. De lichtere versies van de Chianti zijn goede begeleiders van eenvoudige, lichte gerechten (antipasti) en pizza, maar de rijpere en modernere Chianti is een goede begeleider van gebakken en gegrild rood vlees, diverse pasta-gerechten en gerijpte harde kazen.

De meest prestigieuze wijn van Toscane is echter de Brunello di Montalcino. Deze DOCG-wijn is afkomstig uit het gebied rond Montalcino, ten zuiden van Siena. Het was de familie Biondi-Santi die meer dan een eeuw geleden met een kloon van de Sangiovese, de Brunello, furore maakte. De wijn verkreeg al in 1980 een DOCG-classificatie, als absolute eerste in Italië. Een Brunello heeft een intense robijnrode kleur, die naar granaatrood neigt bij veroudering, een zeer verfijnde neus, een warme, robuuste en complexe smaak. De afdronk is lang en intens. De wijn mag pas na 6 jaar rijping, waarvan ten minste 2 jaar op houten vat, in de handel gebracht worden en is bij uitstek geschikt voor wildgerechten en stoofpotten. De Rosso di Montalcino DOC is feitelijk het jongere en minder knappe broertje van de Brunello di Montalcino. In goede jaren worden de beste druiven voor de Brunello geselecteerd, de overige worden gebruikt voor het maken van de Rosso. In minder goede jaren kan het dus zo zijn dat er alleen Rosso di Montalcino geproduceerd wordt. Vanwege de zeer hoge eisen voor de Brunello kunnen we er desalniettemin vanuit gaan dat een Rosso ook een goede wijn kan opleveren, bovendien tegen een lagere prijs.

De Vino Nobile di Montepulciano, eveneens DOCG, is afkomstig uit de heuvels rond het gelijknamige stadje. Een droge, krachtige, volle en uitgebalanceerde wijn, goed bij diverse vleesgerechten en wild. Voor de Rosso di Montepulciano geldt hetzelfde als voor de Rosso di Montalcino.

In de provincie van Prato, niet ver van Florence, wordt de Carmignano DOCG gemaakt. Een zeldzame rode wijn van hoofdzakelijk de Sangiovese (minimaal 50%), aangevuld met Canaiolo nero en/of Cabernet Sauvignon. Wederom een volle rode wijn, met een intens fruitig bouquet en een droge, fluweelzachte smaak. De Barco Reale van Carmignano is eveneens een mooie rode wijn, zij het 'slechts' met een DOC-classificatie.

De laatste DOCG betreft een witte wijn: de Vernaccia di San Gimignano. Deze droge, bleekgele wijn verkreeg als eerste wijn in heel Italië al in 1966 de status van DOC, de G volgde pas 27 jaar later. Sinds de DOC-toekenning gaat het de Vernaccia di San Gimignano voor de wind. De productie werd aanzienlijk verhoogd om tegemoet te kunnen komen aan de vraag in binnen- en buitenland. Dat er voor deze wijn vandaag de dag nog steeds flinke prijzen worden betaald ligt niet in het bijzonder aan de druivensoort de Vernaccia, die betere wijnen dan z'n buurtgenoten zou voortbrengen, maar eerder aan de gevoerde marketing.

Uiteraard speelt het pittoreske dorpje San Gimignano met z'n middeleeuwse 'wolkenkrabbers' hierbij een belangrijke rol. Hoewel er tegenwoordig weer een aantal producenten zijn die werkelijk mooie wijnen van de Vernaccia maken, vaart het overgrote deel nog mee op de golven van het succes. Hoe dan ook, Michelangelo was er in ieder geval dol op. Hij schreef over de Vernaccia als een wijn die 'kust, likt, bijt, slaat en prikt'. Naast de traditionele DOCG en DOC-classificaties is Toscane inmiddels ook bekend geworden met haar zogeheten 'Super Toscanen'. Wijnen van zeer ambitieuze producenten die zich in de in de jaren zeventig niet veel gelegen lieten liggen aan de regels van de toenmalige wijnwetgeving. Zij maakten wijnen volgens eigen inzicht en verworven daar al snel faam mee in binnen- en buitenland. De Sassicaia en de Tignanello zijn hier duidelijke voorbeelden van. Gemaakt van internationale druivenrassen waarbij de Cabernet Sauvignon de boventoon voert, al dan niet aangevuld met de Sangiovese, gingen deze wijnen de wereld rond als voorbeeld van de moderne Italiaanse wijncultuur. Al snel volgden anderen producenten dit voorbeeld. Het probleem was echter dat de wijnen in het geheel niet volgens de toen geldende regels gemaakt werden en daardoor noodgedwongen als tafelwijn (Vini da Tavola) ge(de-)classificeerd moesten worden. De producenten zaten er niet mee. De hoge prijzen die er voor de wijnen werd gevraagd waren slechts betaalbaar voor een select publiek van wijnliefhebbers, dat inmiddels toch al was bereikt.

De Sassicaia heeft inmiddels een eigen DOC als Bolgheri Sassicaia. De Tignanello (Cabernet/Sangiovese) van de respectabele familie Antinori stond met name model voor het Nieuwe Wijnmaken waarbij in plaats van grote eikenhouten vaten, uitsluitend gebruik gemaakt werd van barrique (kleine houten vaten van Frans eiken). De gelimiteerde productie van Tignanello is nog steeds als Vino da Tavola op de markt. Beide zijn krachtige rode wijnen, met een rijk bouquet en een volle, harmonieuze en complexe smaak. Tegenwoordig heeft bijna iedere Toscaanse wijnmaker van enige faam wel een soortgelijk paradepaardje bij wijze van 'visitekaartje' op de wijnkaart staan.

Onder de DOC-classificatie vinden we een aantal zeer mooie wijnen. We noemen er enkele. Onder de Pomino DOC valt een rode wijn van de Cabernet, de Merlot en de Sangiovese, geschikt bij varkenslever, biefstuk, venkel en diverse salami's, en een delicate, sappige witte wijn van de Pinot en de Chardonnay. Uitstekend bij diverse frisse salades en schaal- en schelpdieren. Rode wijnen die momenteel, in navolging van het succes van de Super Toscanen, aan een opmars begonnen zijn, zijn de wijnen die vallen onder de DOC's van Morellino di Scansano, Val di Cornia, Montecucco, Monteregio di Massa Marittima, Montescudaio, Capalbio en Sovana.

De trots van vele Toscaanse wijnmakers vormt ongetwijfeld de rijke, zoete Vin Santo. Van oorsprong een Mis-wijn, maar vanwege z'n populariteit uitgegroeid tot een waar fenomeen, bekend in binnen- en buitenland. De wijn wordt voornamelijk als witte versie op de markt gebracht, van de ingedroogde druiven van de Trebbiano en/of Malvasia. De zeldzame rode versie wort gemaakt van de Sangiovese. De witte Vin Santo is een goudgeel tot amberkleurige wijn met een intens bouquet, een krachtige, rijke en complexe smaak met tonen van veel rijp fruit. Het alcoholgehalte ligt rond de 17%. Traditioneel wordt hij gedronken bij de Toscaanse Cantuccini, harde amandelkoekjes, die de Toscanen in de wijn dopen, maar de wijn is ook zeer geschikt als begeleider van diverse vruchtentaarten en zelfs als apèritief.

Artikel 1 tot 10 van 21

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
 • 2016 Il Palagio (Sting) Message In a Bottle Bianco

  Maak favoriet

  66 op voorraad

  Deze naam klinkt van nature bij iedereen bekend in de oren, net als de rode versie heeft Sting hier een heerlijke witte wijn gemaakt die geweldig te drinken is als aperitief of bij een vis-gerecht. De witte Message in a Bottle is een heerlijke en bijzondere witte Toscaanse wijn van de wijngaarden van Sting. De wijn bestaat hoofdzakelijk uit Vermentino met een beetje Sauvignon & Trebbiano en wordt hoofdzakelijk opgevoed in stalen tanks die op een temperatuur van 10-13 graden worden gehouden. Een klein gedeelte van de wijn heeft nog mogen rijpen in grote eiken vaten wat nog een extra elegantie toevoegd. De Message in a Bottle Blanco is een delicate wijn met tonen van citrus, ananas en bananen; je zou het zelfs een tropische wijn kunnen noemen. Een frisse en plezante smaak met een lange afdronk.  Heerlijk om te genieten met goede vrienden, mooie gesprekken en als je verliefd ben


  Lees meer

 • 2017 Fertuna Droppello Maremma Toscana Bianco

  Maak favoriet

  7 op voorraad

  Fertuna ligt helemaal in het zuiden van Toscane in de Maremma. Het wijnhuis Fertuna is eigendom van wijnhandelaar Giuseppe Meregalli uit Monza. Hij verdiende zijn geld met de wereldwijde distributie van de wijnen van Sassicaia (Tenuta San Guido). Opmerkelijk is de Droppello, een witte wijn die gemaakt wordt van de sangiovese-druif! Deze strogele frisse wijn is echt sensationeel en is gemaakt van het blauwe druivenras Sangiovese (een typische Toscaanse druif). De smaak is zacht, mineraal en heeft mooie frisse zuren. Het was een uitdrukkelijke wens van Marchese Nicolò Incisa della Rocchetta (Sassicaia San Guido) om deze witte wijn te maken. In de neus wit fruit en erg intens, kortom een juweel van een wijn! Een lekkere wijn bij diverse vis- en pastagerechten, schaaldieren, maar ook heerlijk om elke dag van te genieten.
  Lees meer

 • Il Palagio (Sting) Message In a Bottle Vino Spumante Brut

  Maak favoriet

  40 op voorraad

  De witte Message in a Bottle Vino Spumante Brut is een heerlijke frisse, fruitige en bijzondere mousserende wijn van de wijngaarden van Sting. De wijn uitermate elegant met een prachtige verfijnde mousse. De Spumante bestaat voor het grootse deel bestaat uitvermentino aangevuld met 15% chardonnay waarbij de Chardonnay een korte houtrijping heeft gehad. In de neus citrus, acacia, pruim en appel. Smaken van jong, fris fruit en broodkruim. Smaakt heerlijk als aperitief maar ook zeer smakelijk bij verschillende vis gerechten.
  Lees meer

 • 2017 Tenuta di Ghizzano Il Ghizzano Bianco Costa Toscana

  Maak favoriet

  55 op voorraad

  Fantistische elegante toscaanse wite wijn. Mooi fris en fruitig en gemaakt van Trebbiano, Vermentino en Malvasia Bianca die uitsluitend met de hand worden geplukt en geselecteert op rijpheid. De Vermentino druiven worden gevinifiëerd door ze traditioneel te persen en het sap op een lage temperatuur gedurende 1 maand te fermenteren met de natuurlijke gisten. De Trebbiano en Malvasia Bianca druiven blijven na het koelen nog enkele uren (7-12 uur) met de schil in de persmachine en gaan vervolgens in een roestvrijstalen tank om te gisten. Wanneer fermentatie van iedere verschillende variëteit ten einde is gekomen wordt de wijn samengevoegd. 

  Deze Il Ghizzano Bianco is zeer toegankelijk, zacht, fruitig (citrus aroma's), mineralig en heeft een fijne zuurgraad. De wijn is biologisch gecertificeerd en beschikt over het "Suolo e Salute" certificaat.

  Heerlijk bij zomerse gerechten. De wijn past ook goed bij pasta's, vegetarische gerechten en magere vissoorten. Ook prettig om op een terras van te genieten.


  Lees meer

 • 2017 Antinori Bramito Castello della Sala Chardonnay

  Maak favoriet

  45 op voorraad

  Deze prachtige 100% Chardonnay van de beroemde Super Tuscan producent Antinori is een goudgele wijn met een bouquet van zomerfruit en een zuiver Chardonnay karakter, met mooie hints van vanille. de smaak is zacht, met een mooie balans en een verfijnde structuur. De druivenstokken (100% Chardonnay) zijn aangeplant op een hoogte van 200 tot 400 meter. De Bramito is strogeel van kleur met gouden tinten. Het bouquet is fruitig met een zuiver Chardonnay karakter, mooie vanilletonen en wat getoaste tonen. De zachte smaak met mineralen heeft een goede balans met een schitterende structuur.
  Lees meer

 • 2017 Fontodi Meriggio Sauvignon Blanc

  Maak favoriet

  12 op voorraad

  Fontodi’s Sauvignon Blanc druiven komen uit de wijngaard La Rota, die richting noorden ligt. Hierdoor hangen de druiven niet de hele dag in de zon en gevoegd bij de hogere ligging van de wijngaard, lukt het wijnmaker Franco Bernabei om een frisse, witte wijn in uw glas te krijgen. Volgens de biodynamische leer gemaakt, dus rekening houdend met de stand van de hemellichamen. Bernabei gebruikt daarbij nergens hout, enkel roestvrij stalen vaten om de pure en frisse citrus smaken van de Sauvignon Blanc druif te behouden. De Fontodi Meriggio is geweldig als aperitief. Schenk in plaats van Sancerre of Marlborough deze dorstlesser eens aan uw vrienden en verraad pas na proeven de Chianti herkomst. Succes verzekerd.

  Deze prachtige wijn smaakt ook heerlijk bij pastagerechten, wit vlees en magere vis. Ook heerlijk bij een vegetarische maaltijd.


  Lees meer

 • 2015 Tenuta di Ghizzano San Germano Passito Igt Toscana

  Maak favoriet

  7 op voorraad

  Smaakvolle biologische Toscaanse Passito, diep amber van kleur en op de neus het typische aroma van goed ingedroogde druiven (Vin Santo), specerijen en gedroogd fruit (vooral vijgen en abrikozen). Intense, zoete wijn rijk en vol van geur. Gemaakt door het kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano van Trebbiano, Colombana en Malvasia Bianca druiven. Druiven worden 4 maanden opgehangen om te drogen, vatrijping voor 3 tot 3,5 jaar . 

  Deze dessertwijn smaakt uitstekend bij gebak, chocolade (truffels, pralines), ijs desserts en bij medium belegen kaassoorten.


  Lees meer

 • Set Il Palagio Message In a Bottle Wijnen van Sting

  Maak favoriet

  Message in a Bottle is de fameuze song van Sting/The Police. Bij Il Palogio (het wijndomein van Sting) heeft men hier zeer toepasselijke wijnen bij gemaakt waarbij de uitmonstering ook niet onvermeld mag worden. Prachtige wijnen in prachtige flessen die wij voor u nu scherp geprijsd in één mooi pakket kunnen aanbieden. Dit pakket bevat twee fraaie wijnen, de ll Palagio Message in a Bottle Wit & Rood. De wijnen verpakken we in een houten kist voorzien van houtwol. Desgewenst drukken wij een boodschap af op een kaartje en voegen deze toe aan het kistje met wijn. Gegarandeerd goede kwaliteit voor een mooie prijs. Wij kunnen het pakket of de pakketten ook direct versturen zodat u er helemaal geen omkijken naar heeft. 


  Lees meer

 • Set Il Palagio Message In a Bottle Wijnen van Sting

  Maak favoriet

  Message in a Bottle is de fameuze song van Sting/The Police. Bij Il Palogio (het wijndomein van Sting) heeft men hier zeer toepasselijke wijnen bij gemaakt waarbij de uitmonstering ook niet onvermeld mag worden. Prachtige wijnen in prachtige flessen die wij voor u nu scherp geprijsd kunnen aanbieden. Dit pakket bevat 3 fraaie wijnen, de ll Palagio Message in a Bottle Wit, Rood & Spumante Brut. Gegarandeerd goede kwaliteit voor een mooie prijs. 


  Lees meer

 • 2017 Gaja Ca' Marcanda Vistamare

  Maak favoriet

  niet op voorraad

  Deze witte toscaanse schoonheid is een blend van Vermentino, Viognier & Fiano. De bodems bestaan uit kalksteen (terre bianche), klei en zand en Iedere variëteit wordt afzonderlijk vergist. De viognier wordt vergist en rijpt op eikenhout, de vermentino op roestvrijstaal. Hierna mengt de wijnmaker de verschillende basiswijnen in de gewenste (per oogstjaar variërende) verhouding. De Vistamare is een complexe wijn met aroma’s van citrus, witte bloemen en mediterrane kruiden als rozemarijn en salie. Viognier geeft de wijn rondeur, wit steenfruit en een hint van honing, terwijl vermentino zorgt voor fraîcheur, levendige zuren en elegantie. Dit is een uitdagende, gastronomische wijn die inzetbaar is bij een veelheid aan gerechten, zoals gebakken vis, zeevruchten, gevogelte en witvlees. Er is echter geen haast geboden, want de Vistamare kan ook verrassend mooi rijpen!
  Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 21

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen