Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijnen uit Toscane online kopen

Deze regio is ongetwijfeld de bekendste wijnregio van Italië. Wie Toscane zegt, denkt aan wijn. En dan met name aan de Chianti die al decennia lang wordt geëxporteerd. In eerste instantie in grote hoeveelheden in de welbekende mandflessen, de 'fiaschi', maar later ook als kwaliteitswijn in de gewone 'bordeaux'-fles. Met DOCG-etiket en het beeldmerk van de 'Gallo Nero', de Zwarte Haan. Tegenwoordig wordt de term 'Gallo Nero' overigens nauwelijks meer gebruikt, in verband met een door de bekende Amerikaanse wijnbroers Gallo gewonnen proces tegen het gebruik van de eigennaam door het Toscaanse Consortium van de Chianti Classico. Het Consortium van de Gallo Nero zag zich toen genoodzaakt de naam te wijzigen. Sinsdien heet het Consortium van de Gallo Nero 'Consorzio del Marchio Storico - Chianti Classico' (Consortium van het Historische Merk van de Chianti Classico). Het beeldmerk van de Zwarte Haan mocht echter wel gehandhaafd blijven. En zo geschiedde.

Onder de geclassificeerde wijnen van heel Italië staat de Chianti nog steeds aan kop qua productievolume, samen met de Sangiovese di Romagna en de Soave uit de Veneto.

In de jaren '70 vond er in Toscane een zogeheten 'moderne renaissance' op wijngebied plaats. Een drastische verlaging van de productie en het gebruik van moderne technieken in de wijngaard en de kelders leidde uiteindelijk tot 6 DOCG-classificaties en 33 DOC's die samen 45% van de totale wijngaardoppervlakte (63.500 hectare) bepalen. Voorts telt de regio nog 5 IGT's .

Naast de Chianti Classico hebben de volgende wijnen een DOCG-classificatie ontvangen: Brunello di Montalcino (1980), Vino Nobile di Montepulciano (1981), Chianti (1984), Carmignano (1991) en de Vernaccia di San Gimignano (1993).

Dat er twee verschillende DOCG's zijn toegekend aan de Chianti heeft alles met het productiegebied te maken. De term 'Classico' staat namelijk voor het meest oorspronkelijke gedeelte van het productiegebied, het hart van de productiezone als het ware. Aangezien er voor de productie van Chianti uit het 'Classico'-gebied iets striktere regels gelden dan voor 'gewone' Chianti, kreeg de Chianti Classico in 1996 een eigen DOCG. Het productiegebied van de Chianti Classico ligt uitsluitend in de provincies van Florence en Siena, terwijl het productiegebied van de 'gewone' Chianti 7 subzones beslaat, die alle met naam op het etiket genoemd mogen worden: Colli Aretini, Colli Senesi, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli en Rùfina. Deze subzones liggen verdeeld over 6 van de 10 Toscaanse provincies.

Wat de Chianti met andere traditionele rode wijnen van de regio gemeen heeft is de druivensoort, de Sangiovese. Een Chianti, Classico of niet, moet tenminste 75% Sangiovese bevatten, eventueel aangevuld met Canaiolo nero en/of Trebbiano Toscano.

'Superiore' mag er op het etiket gezet worden wanneer de wijn ten minste 12% alcohol bevat. De term 'Riserva' is daarentegen voor die wijnen gereserveerd die ten minste 2 jaar houtrijping hebben gehad. In het verleden was de Chianti meestal een blend van bovengenoemde druivensoorten. Maar de laatste jaren ligt de nadruk steeds meer op de productie van Chianti uitsluitend afkomstig van de Sangiovese. Deze pure Sangiovese-wijnen zijn doorgaans, mits van een goed oogstjaar, rijk van structuur en smaak. Sommige zijn vrijwel meteen op dronk, andere hebben enkele jaren flesrijping nodig om tot een ronde en zachte wijn te komen met een uniek rijk en fruitig bouquet. De lichtere versies van de Chianti zijn goede begeleiders van eenvoudige, lichte gerechten (antipasti) en pizza, maar de rijpere en modernere Chianti is een goede begeleider van gebakken en gegrild rood vlees, diverse pasta-gerechten en gerijpte harde kazen.

De meest prestigieuze wijn van Toscane is echter de Brunello di Montalcino. Deze DOCG-wijn is afkomstig uit het gebied rond Montalcino, ten zuiden van Siena. Het was de familie Biondi-Santi die meer dan een eeuw geleden met een kloon van de Sangiovese, de Brunello, furore maakte. De wijn verkreeg al in 1980 een DOCG-classificatie, als absolute eerste in Italië. Een Brunello heeft een intense robijnrode kleur, die naar granaatrood neigt bij veroudering, een zeer verfijnde neus, een warme, robuuste en complexe smaak. De afdronk is lang en intens. De wijn mag pas na 6 jaar rijping, waarvan ten minste 2 jaar op houten vat, in de handel gebracht worden en is bij uitstek geschikt voor wildgerechten en stoofpotten. De Rosso di Montalcino DOC is feitelijk het jongere en minder knappe broertje van de Brunello di Montalcino. In goede jaren worden de beste druiven voor de Brunello geselecteerd, de overige worden gebruikt voor het maken van de Rosso. In minder goede jaren kan het dus zo zijn dat er alleen Rosso di Montalcino geproduceerd wordt. Vanwege de zeer hoge eisen voor de Brunello kunnen we er desalniettemin vanuit gaan dat een Rosso ook een goede wijn kan opleveren, bovendien tegen een lagere prijs.

De Vino Nobile di Montepulciano, eveneens DOCG, is afkomstig uit de heuvels rond het gelijknamige stadje. Een droge, krachtige, volle en uitgebalanceerde wijn, goed bij diverse vleesgerechten en wild. Voor de Rosso di Montepulciano geldt hetzelfde als voor de Rosso di Montalcino.

In de provincie van Prato, niet ver van Florence, wordt de Carmignano DOCG gemaakt. Een zeldzame rode wijn van hoofdzakelijk de Sangiovese (minimaal 50%), aangevuld met Canaiolo nero en/of Cabernet Sauvignon. Wederom een volle rode wijn, met een intens fruitig bouquet en een droge, fluweelzachte smaak. De Barco Reale van Carmignano is eveneens een mooie rode wijn, zij het 'slechts' met een DOC-classificatie.

De laatste DOCG betreft een witte wijn: de Vernaccia di San Gimignano. Deze droge, bleekgele wijn verkreeg als eerste wijn in heel Italië al in 1966 de status van DOC, de G volgde pas 27 jaar later. Sinds de DOC-toekenning gaat het de Vernaccia di San Gimignano voor de wind. De productie werd aanzienlijk verhoogd om tegemoet te kunnen komen aan de vraag in binnen- en buitenland. Dat er voor deze wijn vandaag de dag nog steeds flinke prijzen worden betaald ligt niet in het bijzonder aan de druivensoort de Vernaccia, die betere wijnen dan z'n buurtgenoten zou voortbrengen, maar eerder aan de gevoerde marketing.

Uiteraard speelt het pittoreske dorpje San Gimignano met z'n middeleeuwse 'wolkenkrabbers' hierbij een belangrijke rol. Hoewel er tegenwoordig weer een aantal producenten zijn die werkelijk mooie wijnen van de Vernaccia maken, vaart het overgrote deel nog mee op de golven van het succes. Hoe dan ook, Michelangelo was er in ieder geval dol op. Hij schreef over de Vernaccia als een wijn die 'kust, likt, bijt, slaat en prikt'. Naast de traditionele DOCG en DOC-classificaties is Toscane inmiddels ook bekend geworden met haar zogeheten 'Super Toscanen'. Wijnen van zeer ambitieuze producenten die zich in de in de jaren zeventig niet veel gelegen lieten liggen aan de regels van de toenmalige wijnwetgeving. Zij maakten wijnen volgens eigen inzicht en verworven daar al snel faam mee in binnen- en buitenland. De Sassicaia en de Tignanello zijn hier duidelijke voorbeelden van. Gemaakt van internationale druivenrassen waarbij de Cabernet Sauvignon de boventoon voert, al dan niet aangevuld met de Sangiovese, gingen deze wijnen de wereld rond als voorbeeld van de moderne Italiaanse wijncultuur. Al snel volgden anderen producenten dit voorbeeld. Het probleem was echter dat de wijnen in het geheel niet volgens de toen geldende regels gemaakt werden en daardoor noodgedwongen als tafelwijn (Vini da Tavola) ge(de-)classificeerd moesten worden. De producenten zaten er niet mee. De hoge prijzen die er voor de wijnen werd gevraagd waren slechts betaalbaar voor een select publiek van wijnliefhebbers, dat inmiddels toch al was bereikt.

De Sassicaia heeft inmiddels een eigen DOC als Bolgheri Sassicaia. De Tignanello (Cabernet/Sangiovese) van de respectabele familie Antinori stond met name model voor het Nieuwe Wijnmaken waarbij in plaats van grote eikenhouten vaten, uitsluitend gebruik gemaakt werd van barrique (kleine houten vaten van Frans eiken). De gelimiteerde productie van Tignanello is nog steeds als Vino da Tavola op de markt. Beide zijn krachtige rode wijnen, met een rijk bouquet en een volle, harmonieuze en complexe smaak. Tegenwoordig heeft bijna iedere Toscaanse wijnmaker van enige faam wel een soortgelijk paradepaardje bij wijze van 'visitekaartje' op de wijnkaart staan.

Onder de DOC-classificatie vinden we een aantal zeer mooie wijnen. We noemen er enkele. Onder de Pomino DOC valt een rode wijn van de Cabernet, de Merlot en de Sangiovese, geschikt bij varkenslever, biefstuk, venkel en diverse salami's, en een delicate, sappige witte wijn van de Pinot en de Chardonnay. Uitstekend bij diverse frisse salades en schaal- en schelpdieren. Rode wijnen die momenteel, in navolging van het succes van de Super Toscanen, aan een opmars begonnen zijn, zijn de wijnen die vallen onder de DOC's van Morellino di Scansano, Val di Cornia, Montecucco, Monteregio di Massa Marittima, Montescudaio, Capalbio en Sovana.

De trots van vele Toscaanse wijnmakers vormt ongetwijfeld de rijke, zoete Vin Santo. Van oorsprong een Mis-wijn, maar vanwege z'n populariteit uitgegroeid tot een waar fenomeen, bekend in binnen- en buitenland. De wijn wordt voornamelijk als witte versie op de markt gebracht, van de ingedroogde druiven van de Trebbiano en/of Malvasia. De zeldzame rode versie wort gemaakt van de Sangiovese. De witte Vin Santo is een goudgeel tot amberkleurige wijn met een intens bouquet, een krachtige, rijke en complexe smaak met tonen van veel rijp fruit. Het alcoholgehalte ligt rond de 17%. Traditioneel wordt hij gedronken bij de Toscaanse Cantuccini, harde amandelkoekjes, die de Toscanen in de wijn dopen, maar de wijn is ook zeer geschikt als begeleider van diverse vruchtentaarten en zelfs als apèritief.

Artikel 1 tot 10 van 135

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
 • Villa Sant'Anna Chianti Colli Senesi DOCG

  Maak favoriet

  niet op voorraad

  Deze Chianti, afkomstig uit de heuvels van Sienna, is gemaakt op de meest traditionele manier. Door de toevoeging van de klassieke druivensoorten van Colorino, Canaiolo en een beetje Merlot, krijgt de hoofddruivensoort Sangiovese extra karakter en diepgang. Rijping in eikenhouten wijnvaten van 3000 liter voor 12 maanden, in de fles nogmaals 6 maanden. Vol, heerlijke smaak van Toscaans fruit met een hint van hout. Een stevige wijn met uitgebalanceerde tannines, een fijne afdronk en een kruidige nasmaak. Deze Chianti, afkomstig uit de heuvels van Sienna, is gemaakt op de meest traditionele manier. Deze Villa Sant'Anna Colli Senesi is een grootse Chianti tegen een geweldige prijs.
  Lees meer

 • 2015 Villa Sant'Anna Rosso di Montepulciano DOC 0.375 ltr

  Maak favoriet

  2 op voorraad

  De Villa Sant' Anna Rosso is het jong broertje van de Vino Nobile en is een blend van de  80% Sangiovese en 20% Cabernet  Sauvignon, Merlot, Canaiolo, Mammolo, Colorino. Deze sappige wijn heeft de geur en smaak van zwarte kersen. De smaak wordt aangevuld met kruiden en hout, rijpe tannine. De Rosso di Montepulciano heeft een serieuze diepgang en persoonlijkheid. Donkere kersen, pruimen, menthol, tabak en zoethout zijn enkele van de vele tonen die we vinden in deze grote, rijke Rosso. Er is hier geen tekort aan persoonlijkheid. Deze Rosso heeft de structuur voor een geweldig drinkvenster.  Heel veel wijn voor een betaalbare prijs. Al na het ontkurken ruik je de Toscaanse heuvels. Een aanrader.


  Lees meer

 • 2014 Villa Sant'Anna Vino Nobile di Montepulciano DOCG 0.375 ltr

  Maak favoriet

  1 op voorraad

  De Oenoloog van Villa Sant'Anna is herhaaldelijk uitgeroepen als een van de beste van Italie en dat is niet voor niets. Een zeer mooi voorbeeld van een prachtige Vino Nobile de Montepulciano, uit het mooie, maar zeer kleine wijngebied. Rijping in kleine en gemiddelde eikenhouten wijnvaten op gecontroleerde temperatuur voor 2 jaar, in de fles nogmaals 1 jaar in een koude kelder. Zwarte bessen, kruiden, tabak en een subtiele hint van aarde komen tot hun recht in deze aantrekkelijke wijn van Villa Sant' Anna. Een zeer mooi voorbeeld van een prachtige Vino Nobile de Montepulciano, uit het mooie, maar zeer kleine wijngebied van van de mooiste huizen uit de Montepulciano.
  Lees meer

 • 2016 Il Palagio (Sting) Chianti When we Dance DOCG

  Maak favoriet

  143 op voorraad

  Il Palagio is een wijndomein gelegen in de buurt van het middeleeuwse stadje Figline Valdarno dat bekend staat als de 'boerderij van Florence'. When We Dance is een nummer van Sting uit 1994. Sting is ook de eigenaar van Il Palagio en deze heeft een zeer toepasselijke wijn bij gemaakt waarbij de uitmonstering ook niet onvermeld mag worden. Een prachtige wijn in een prachtige fles. Deze wijn van Sting is een top blend van Sangiovese, Canaiolo en Colorino. Ze wordt ongeveer een half jaar in roestvrij stalen tanks opgevoed met temperatuurcontrole om het proces zo perfect als mogelijk te laten verlopen. Na dit half jaar wordt de wijn gebotteld en rust ze 3 maanden in de fles. Dit is een prettige soepele elegante Chianti. De When we Dance is een aangename wijn met mooie versmolten zuren en gebalde fruitigheid. Echt een super Chianti uit de DOCG streek. Een heerlijke wijn om te drinken bij (anti-)pasta. De wijn is biologisch gecertificeerd.
  Lees meer

 • 2015 Poliziano Rosso di Montepulciano

  Maak favoriet

  niet op voorraad

  Robert Parker spreekt over "a fabulous value" en hier valt niets aan toe te voegen. Een van de beste Montepluciano's. Een indrukwekkende kwaliteit voor het geld.


  Lees meer

 • Villa Sant'Anna Chianti Colli Senesi DOCG

  Maak favoriet

  49 op voorraad

  Deze Chianti, afkomstig uit de heuvels van Sienna, is gemaakt op de meest traditionele manier. Door de toevoeging van de klassieke druivensoorten van Colorino, Canaiolo en een beetje Merlot, krijgt de hoofddruivensoort Sangiovese extra karakter en diepgang. Rijping in eikenhouten wijnvaten van 3000 liter voor 12 maanden, in de fles nogmaals 6 maanden. Vol, heerlijke smaak van Toscaans fruit met een hint van hout. Een stevige wijn met uitgebalanceerde tannines, een fijne afdronk en een kruidige nasmaak. Deze Chianti, afkomstig uit de heuvels van Sienna, is gemaakt op de meest traditionele manier. Deze Villa Sant'Anna Colli Senesi is een grootse Chianti tegen een geweldige prijs.
  Lees meer

 • 2016 Il Palagio (Sting) Message In a Bottle Rosso

  Maak favoriet

  79 op voorraad

  Message in a Bottle is de fameuze song van Sting/ The Police en men heeft hier bij Il Palogio (het wijndomein van Sting) een zeer toepasselijke wijn bij gemaakt waarbij de uitmonstering ook niet onvermeld mag worden. Een prachtige wijn in een prachtige fles. Het is een bijzonder typische Toscaanse wijn gemaakt van Sangiovese en Syrah. Deze super-tuscan is zeer fruitig maar toch kruidig door de blend met de Syrah druif en tezamen zorgt dit voor een zachte smaak met een mooie afdronk. De Message in a Bottle heeft 12 maanden houtrijping gehad en heeft fraaie geuren en smaken van kersen en zwarte bessen en specerijen. De wijn heeft 90/100 punten James Suckling.


  Lees meer

 • 2015 Villa Sant'Anna Rosso di Montepulciano DOC

  Maak favoriet

  niet op voorraad

  De Villa Sant' Anna Rosso is het jong broertje van de Vino Nobile en is een blend van de  80% Sangiovese en 20% Cabernet  Sauvignon, Merlot, Canaiolo, Mammolo, Colorino. Deze sappige wijn heeft de geur en smaak van zwarte kersen. De smaak wordt aangevuld met kruiden en hout, rijpe tannine. De Rosso di Montepulciano heeft een serieuze diepgang en persoonlijkheid. Donkere kersen, pruimen, menthol, tabak en zoethout zijn enkele van de vele tonen die we vinden in deze grote, rijke Rosso. Er is hier geen tekort aan persoonlijkheid. Deze Rosso heeft de structuur voor een geweldig drinkvenster.  Heel veel wijn voor een betaalbare prijs. Al na het ontkurken ruik je de Toscaanse heuvels. Een aanrader.


  Lees meer

 • 2015 Fertuna Pactio Maremma Toscana Rosso

  Maak favoriet

  94 op voorraad

  Fertuna ligt helemaal in het zuiden van Toscane in de Maremma. Het wijnhuis Fertuna is eigendom van wijnhandelaar Giuseppe Meregalli uit Monza. Hij verdiende zijn geld met de wereldwijde distributie van de wijnen van Sassicaia (Tenuta San Guido). De eigenaar van San Guido, de markies Incisa della Rocchetta, stak hem zelfs een handje toe bij de start en gaf enkele van zijn wijnmakersgeheimen prijs. De markies tekent nu zelfs voor 2 wijnen van dit domein, nl de rode wijn Pactio en de witte wijn Droppello. De Fertuna Pactio Toscana Rosso is een robijnrode volle wijn met veel rood fruit heeft hints van vanille. Is zacht en fantastisch in balans en heeft een mooie structuur. Heerlijke tannines, soepel en zeer elegant. Deze wijn is voortgekomen uit een samenwerking met Marchese Nicolo Incisa della Rocchetta (Sassicaia San Guido).
  Lees meer

 • 2014 La Spinetta Il Nero di Casanova

  Maak favoriet

  2 op voorraad

  De La Spinetta Il Nero di Casanova komt uit Toscane van een 45Ha grote wijngaard gelegen op een kalkhoudende bodem met uit de oceaan afkomstige afzet gelegen op 250 meter hoogte met een zuid georiënteerde ligging. De wijnen rijpen gedurende 9 maanden op frans eikenhout. De wijn wordt verder niet geklaard of gefliterd. In het glas heeft de wijn een typische Sangiovese robijnrode-kleur. In de neus is de wijn vooral erg vers met mooie tonen van leer, ceder en donkere chocolade met toscaanse kruiden. In de mond heeft de Nero di Casanova een romig verleidelijk mondgevoel met een verkwikkende frisheid. Opnieuw volop finesse en echte smaakkracht maar met complexiteit.


  Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 135

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

De wijnen van Rubinelli hadden we in ons Veneto line up. Stuk voor stuk winnaar in de blindproeverij. Bij deze Superiore waren wel veel overeenkomst met de duidelijk prijziger Amarone. Rozijn, beetje peper, fris en wederom niet zo zoetig als de andere VALPOL vaak waren .

- Jens
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen