Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Madeira wijnen online bestellen?

Madeira - historie & ligging

Het Portugese eiland Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, ongeveer 600 km ten westen van Marokko en zo'n 1.000 km ten zuidwesten van Lissabon. Het eiland werd begin 1400 ontdekt door kapitein João Gonçalves (in de volksmond ook wel bekend als Zarco wat "scheel kijken" betekent). Het eiland was bedekt met dichte bossen, vandaar dat Zarco de naam Madeira bedacht, wat Portugees is voor hout. Het verhaal gaat dat hij, om het eiland te zuiveren voor nederzettingen, een vuur startte. Of het nu toevallig was of zo bedoeld, het vuur smeulde zeven jaar lang, en produceerde enorme hoeveelheden kalium, die zich vermengde met de vulkanische grond waardoor de ideale bodem voor wijnstokken ontstond. De eerste wijnstokken werden kort daarna geplant. Tot op de dag van vandaag, en ondanks het feit dat vanwege de bergachtige aard van de bodem alle wijngaarden erg klein en moeilijk toegankelijk zijn, is de wijnbouw nog steeds een van de belangrijkste activiteiten op het eiland. Tegenwoordig bestaat Madeira's bodem met name uit basalt en is rijk aan magnesium, zwavel, ijzer, en aluminium. De bodem bevat echter geen kalk. Door dit type bodem worden fosfor en kalium geblokkeerd. Door deze combinatie hebben de druiven een vrij hoge zuurgraad. 

Wijnbouw

Er zijn 3 belangrijke wijnbouwgebieden in Madeira: Câmara de Lobos (aan de zuidkust), São Vincente en Santana (aan de noordkust). De wijnhuizen in Madeira bezitten zelf geen grond maar kopen hun druiven van wijnboeren, die meestal ook andere landbouwproducten verbouwen. De enige uitzondering daarop is wijnhuis Henriques & Henriques die zo'n 10 hectare wijnstokken in eigendom heeft. Een gemiddelde wijnboer bezit minder dan een halve hectare wijnbouwgrond, hij brengt in de oogsttijd zo’n 1500 kg druiven naar de producent. Maar er zijn ook wijntelers die slechts 60 kg druiven komen brengen. Heel vroeger werden de geplukte druiven naar het pershuis gebracht in “borracho” dit zijn geitenvellen van 45-50 liter. De opbrengst van een wijngaard werd toen ook uitgedrukt in aantallen geitenvellen. De beste druivensoorten in Madeira zijn: terrantez, verdelho, bual, tinta negra, malvasia en sercial.

Madeira wijn is een versterkte, lang houdbare wijn. De wijn wordt gemaakt door rijping met warmte en zuurstof. De eenvoudigere (en goedkopere) Madeira’s komen al na 3 jaar op markt, maar de mooiste Madeira’s pas na 10 jaar of meer. De wijnen worden met name gekenmerkt door de balans van fris zuur en zacht zoet en de prachtige complexe aroma’s die door rijping zijn ontstaan. Er zijn verschillende stijlen, afhankelijk van de druif, rijpingstijd en het wijnhuis.

Klimaat

Madeira is vrij bergachtig waardoor het eiland verschillende klimaatzones heeft. In het noorden is het vaker regenachtig en in het zuiden zonniger. Het regent vaak in Madeira, het eiland is dan ook erg groen. De temperatuur is gedurende het gehele jaar redelijk constant en komt meestal niet onder de 10 graden. Daarentegen wordt het er in de zomer ook niet heel warm.

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Henriques & Henriques Madeira Sercial 10 years old

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    10 jaar oude Madeira van de Sercial druif. Producent is het unieke wijnhuis Henriques & Henriques.De druiven groeien op zo'n 600 - 750 meter boven zeeniveau, op een basalt bodem die rijk is aan magnesium, zwavel, ijzer, en aluminium. De druiven zijn volledig ontsteeld, geplet en geperst en werden vervolgens bij een gecontroleerde temperatuur in roestvrijstalen tanks gefermenteerd, waarna houtopvoeding op Amerikaans en Frans eiken.

    Prachtig ontwikkelde, complexe, droge wijn. Mooi amber van kleur, op de neus zuiver, licht rokerig met walnoten, abrikozen en vanille. In de mond droog met een lichte zuurgraad en fijne smaken van noten en houtopvoeding. De wijn wordt gekenmerkt door een extreem lange afdronk. 

    Perfect als aperitief. Ook zeer geschikt bij een frisse salade, gerechten met vis. Ook heerlijk bij jonge kaassoorten of een schaaltje noten of olijven.


    Lees meer

  • Henriques & Henriques Madeira Malvasia 10 years old

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Malvasia Madeira 10 years old van het unieke wijnhuis Henriques & Henriques, het enige wijnhuis op geheel Madeira die eigen wijngaarden in bezit heeft.

    De madeira is diep oranje van kleur met een licht groene sprankeling met intense aroma's van noten, honing en een vleugje hout. Vol, verfijnd en complex gehemelte met noten, rozijnen, koffie en karamel. De afdronk is rijk, fris en lang. Prachtig ontwikkelde wijn, aanrader!

    Serveeradvies 12ºC. Kan erg goed als aperitief worden gedronken en smaakt ook geweldig bij blauwschimmel kazen (bijv. Roquefort). Chocolade is ook een perfecte combinatie bij deze madeira.


    Lees meer

  • Henriques & Henriques Madeira Verdelho 10 years old

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Levendige, goed ontwikkelde 10 years old Madeira gemaakt van Verdelho druiven. De wijn heeft een barnsteen kleur met gouden en groenachtige nuances. Op de neus aroma's van gedroogd fruit (voornamelijk rozijnen), honing en hout. Goed uitgebalanceerde smaken, complex, levendig, fris met een lichte zuurgraad en een fijne, lange afdronk.

    Een uitstekend aperitief! Smaakt ook erg goed bij een kaasplankje met gezouten kazen. Ook heerlijk bij noten en olijven. Serveertemperatuur 11ºC


    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen