2015 Recaredo Corpinnat Serral del Vell Brut Nature Gran Reserva BIO

48,95 40,45

?

_
Niet op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Penedès
Appellatie Corpinnat
Wijnhuis Recaredo
Jaar 2015
Druif Chardonnay Xarel-Lo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2021 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Recaredo Serral del Vell Brut nature Long Aged Cava is de volledige naam. Elegantie, Kracht en vol karakter is de korte samenvatting. De zeer kalkrijke bodems en het microklimaat van het Serral del Vell-plateau geven elke vintage een onmiskenbaar karakter. De wijngaarden van Serral del Vell behoren tot het grondgebied van Corpinnat, de geboorteplaats van grote mousserende wijnen in het historische wijnbouwgebied van de Penedès ten zuiden van Barcelona, ​​waar aan het einde van de 19e eeuw werd begonnen met het maken van mousserende wijnen volgens de traditionele methode.
Single-estate karakter

De Serral del Vell is een gebied van grote schoonheid - een gebied vol Xarel·lo en Macabeu-wijngaarden, waar de imposante Montserrat-berg waakt over een ruimte die topografisch en geologisch erg verschillend is van de rest van zijn omgeving.
Het landgoed Serral del Vell staat op een klein plateau (serral) uitgehouwen in de Bitlles Valley Highlandsmet kronkelende geulen die uitmonden in het Lavernó-ravijn. Het plateau heeft verschillende grote, zacht glooiende terrassen die mensen hebben gevormd door het aanleggen van randen en taluds.

De Recaredo Serral del Vell is geteeld volgens de principes van biologisch-dynamische landbouw, een stap verder dan biologisch. De biodynamische benadering stelt Recaredo in staat wijnen te maken die rijk zijn aan nuances, een uitstekend verouderingspotentieel hebben en het landschap waar ze vandaan komen respecteren. Tussen de ranken laat men de plantenbedekking spontaan groeien. Dit bodembedekkers spelen een cruciale rol bij het losmaken van de bodem, het reguleren van de waterretentie en -afvoer (essentieel in een droog landbouwsysteem) en het helpen bevorderen van de biodiversiteit. De oogst vond plaats van 12 tot 19 augustus met een ongebruikelijke snelheid: in slechts 18 dagen heeft men al de familiewijngaarden met de hand geoogst. 

De Serral del Vell is vernoemd naar de plaats (paraje) waar de druiven worden geteeld. De Serral del Vell is een blend van 55% Xarello en 45% Macabeo vormen. Het draagt ook de nieuwe Paraje Calificado-categorie om aan te geven dat dit een unieke cava is. De bodems zijn zeer rijk aan kalksteen, met 6% tot 18% actieve kalksteen, afhankelijk van het specifieke gebied. De wijn die op fles wordt gerijpt mag dit in alle rust doen voor niet minimaal 5 jaar en 3 maanden (dus 63 maanden). Het heeft een complexe neus, met gistachtige aroma's en veel balsamico, venkel, laurier en mediterrane kruiden. De smaak is compact en evenwichtig, met veel frisheid en die kenmerkende bitterheid van de Xarello. Er zijn geen suikers toegevoegd (dus een Brut Nature). De wijn is biologisch gecertificeerd zoals alle wijnen van Recaredo en zijn zeer zwavel-arm. Ter indicatie heeft deze Serral del Vell (zoals alle wijnen van Recaredo) maar slechts 35 mg/l aan sulfiet/zwavel-dioxide terwijl 150 mg/l de max. toegestane hoeveelheid is door de EU voor biologische witte wijnen dus bijna een factor 4.5 lager. De wijn is ook geschikt voor veganisten

Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER.  Hiermee is deze Cava een gecertificeerde biologische cava. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.

OVER CORPINNAT

Recaredo is onderdeel van Corpinnat welke in 2016 is opgericht Corpinnat door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit. Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionelle dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.

Vineyard for 2015 Recaredo Corpinnat Serral del Vell Brut Nature Gran Reserva BIO

De Familie Mata van Recaredo Cava maken al sinds 1924 hoogwaardige cava’s. Hun landgoed is gesitueerd in het Grand Cru gebied voor Spaanse cava’s: Sant Sadurni d’Anoia, Vilobi de Penedes, Subirat en Torralavit in de Alt Penedes. Op dit moment zijn de derde, vierde en vijfde generatie actief binnen het bedrijf en vervaardigen ze nog immer cava van zeer hoge kwaliteit. Recaredo is een wijnmakerij gerund door een familie van wijnboeren die gespecialiseerd zijn in brut nature mousserende wijnen van hoge kwaliteit met het onderscheidende karakter dat voortkomt uit lange rijping en zijn tesamen met Mestres de absolute grootmeester op het gebied van de Long-aged Cava's en worden door Parker vergeleken met de Tondonia's onder de Cava's. Bij Recaredo produceren ze ongekend hoge kwaliteit wijnen die een zeer lange rijping krijgen en worden biologische/biodynamische (gecertificeerd) gemaakt. Recaredo behoort tot de Grandcru onder de Cava en behoort tot de Corpinnat. 

Corpinnat is de naamgeving voor hoge kwaliteit aan mousserende wijnen uit de Penèdes, opgericht in 2016 door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava in 2019 om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit.

Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionelle dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.

Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.

Recaredo is zeer toegewijd aan de regio Penedès en maakt op een eerlijke manier, zonder enige kunstgreep - geweldige wijnen op basis van eigen wijngaarden en is zelfs sinds 2014 uitsluitend gaan werken met historische variëteiten uit de regio Penedès: Xarel·lo, Parellada en Macabeu voor mousserende witte wijnen en Garnacha en Monastrell voor rosés. De variëteit Xarel·lo, typisch voor het eeuwenoude wijngebied Penedès, is goed voor 60% van het wijngaardareaal. Het vermogen van de variëteit om lang te rijpen, de ruggengraad van Xarel-lo en de zuurgraad maken het een perfecte keuze voor de basis van onze mousserende wijnen van topkwaliteit die met zeer lange rijping ongekend fraaie wijne oplevert

Recaredo-wijnen worden gekenmerkt door hun in wezen gastronomische stijl, een karakter dat wordt gekenmerkt door elegantie en subtiliteit en dat indruk heeft gemaakt op de meest veeleisende critici van eten en wijn, waaronder bijdragen aan The New York Times, de prestigieuze La Revue de Vin de France, Le Monde en de invloedrijke Amerikaanse publicatie Robert Parker's Wine Advocate.

De hoeksteen van de filosofie van Recaredo als druiventelers en wijnmakers is een respectvolle alliantie tussen mens en land. Zij (en wij) geloven dat een goede wijn er een is die het land van zijn geboorte weerspiegelt. Daarom maakt men alleen vintage mousserende wijnen wat betekent dat het wijnen zijn uit een specifiek jaar en niet een blend is van jaren. Verder beoefenen ze de biologisch-dynamische landbouw, een aanpak die een stap verder gaat dan biologisch. In 2010 was Recaredo de eerste wijnmaker in de regio Penedès die een certificering voor biodynamische wijnbouw behaalde; en in 2013 de eerste wijnmaker in het gebied die werd aanvaard als lid van La Renaissance des Appellations, een prestigieuze internationale vereniging van biodynamische wijnboeren. In de wijngaard grijpen men alleen in als het strikt noodzakelijk is, en men streeft er altijd naar om het evenwicht in het ecosysteem te behouden, met respect voor het land om zo de meest ware expressie van elk oogstjaar te bereiken. Bij Recaredo geven we altijd prioriteit aan natuurlijke balansen en respect voor biodiversiteit en het milieu. We bewerken onze wijngaarden zonder herbiciden, insecticiden of synthetische chemische producten en gebruiken alleen organische mest van natuurlijke oorsprong, die men zelf composteert.

Lang Gerijpte Cava

Als schildwachten die geduldig in stilte wachten, blijven de flessen van Recaredo minstens 30 maanden (twee en een half jaar) in de duisternis van de kelders, totdat ze een echt uniek karakter krijgen. In het geval van de meest exclusieve familiecollecties van Recaredo, worden sommige van demousserende wijnen bijna 30 jaar gerijpt, met behoud van de delicatesse van de tijd en een schat aan elegante en complexe nuances.

Recaredo & Cava Mestres zijn de enige wijnmakerij ter wereld die al zijn wijnen exclusief met natuurlijke kurken stoppers laat rijpen. Kurk is ideaal om het oorspronkelijke karakter van een lang gerijpte cava te behouden. Het is natuurlijk, ecologisch en duurzaam, en het maakt deel uit van onze mediterrane identiteit en ambachtelijke traditie. De AGED WITH CORK-certificering, toegekend door de European Cork Federation, weerspiegelt de toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid die ten grondslag ligt aan de beslissing om kurkstoppen te gebruiken voor het rijpen van al onze mousserende wijnen. Na gebruik worden de kurken die gebruikt worden voor veroudering gerecycled. Er wordt voor champagnes en cava's normaal gesproken kroonkurken gebruikt en pas bij de finale botteling wordt de natuurkurk geplaatst. Het duurdere proces van in alle gevallen natuurkurken te gebruiken heeft als voordeel dat wijnen veel geleidelijker kunnen rijpen gezien en dit komt de kwaliteit zeer ten goede.

Bij Recaredo worden alle 300.000 flessen die de bodega jaarlijks verlaten, zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. Het resultaat is een werkelijk schitterende range met hoogwaardige mousserende wijnen die een plek verdienen in de Nederlandse top van de gastronomie.

Wijnkelder Recaredo

wijnkelder recaredo

recaredo wijngaard

Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Penedès
Appellatie Corpinnat
Wijnhuis Recaredo
Druif Chardonnay, Xarel-Lo
Biologisch gecertificeerd Ja
Natural wijn Nee
Vegan Ja
Jaar 2015
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2030
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Licht zoet, Strak, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Iets te vieren, Met vrienden, Summer party
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2015 Recaredo Corpinnat Serral del Vell Brut Nature Gran Reserva BIO
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie