2023 Mas d'en Gil Bellmunt Blanc

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2024 - 2029 |
Omschrijving
Masia Barril, de eerste wijnmakerij die wijnen produceerde in de DO Priorat heeft weer de oorspronkelijke naam, Mas d'en Gil sinds 1998, toen het werd overgenomen door de familie Rovira Carbonell. Gelegen in Bellmunt, 350 meter boven de zeespiegel is deze bodega gezegend met een specifiek microklimaat met warme, vochtige
De Bellmunt Blanc komt uit de wijngaarden van het gelijknamige dorp en is een typische priorat gemaakt uit een blend van Garnacha Blanca met 30% Viognier van wijnstokken geplant tussen 2000 en 2008. De druiven worden met de hand geplukt en gefermenteerd in roestvrij staal gerijpt. Het is een vrij fruit-gedreven wijn met de typische priorat mineralige tonen zowel in de neus als in de mond. Zeer elegant. De wijn heeft een fraaie ietwat licht bittere speeksel-opwekkende afdronk. Zeer aangenaam. De wijn heeft een mediterrane neus, heel typisch voor de witte Grenache, afgewisseld met de bloemige en exotische toetsen van de Viognier. Stevig in aanzet met een lange afdronk.Er worden (slechts) 8.000 flessen geproduceerd. Dit is een absolute fraaie Priorat en een zeer fraaie witte wijn.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Mas d En Gil |
Druif | Garnacha, Viognier |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
James Suckling rating | 90 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Het wijnhuis Mas d'en Gil is gelegen in het Catalaanse stadje Bellmunt del Priorat in Spanje. De geschiedenis ervan begon rond 1860, toen de zakenman, journalist en landbouwer Francesc Gil het landgoed in de Priorato streek verwierf.
Na zijn dood zorgden zijn nakomelingen voor het landgoed totdat het in 1930 werd overgenomen door de familie Barril. De familie Barril veranderde de naam van het landgoed in Masia Barril. Rafael Barril Figueras en zijn zoon Rafael Barril Dosset hebben samen met Magdalena Vicente Jordana het baanbrekende besluit genomen om wijn te verbouwen op de landerijen van het landgoed en deze te bottelen voor de verkoop.
In 1998 kocht de familie Rovira Carbonell het landgoed en gaf het zijn historische naam terug. Rond 2000 verschenen de eerste Mas d'en Gil wijnen.
Mas d'en Gil heeft 125 hectare wijngaarden beplant met Garnacha Tinta (plaatselijk Lladoner Pelut genoemd), Cariñena en Syrah. De mineraalrijke leisteenbodem geeft de wijnen, die hier worden geproduceerd omringd door de bergketens Montsant en Serra de Llaberia, een bijzondere complexiteit. De wijnmakerij wordt nu geleid door Marta Rovira Carbonell. Zij is ook verantwoordelijk voor de invoering van biologische landbouwmethoden in de wijngaarden. Ze wordt bijgestaan door haar vader Pere Roviras en haar oudere zus Pilar.