2023 Cascina Chicco Roero Arneis Anterisio

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2027 |
Omschrijving
Door de grootvader opgestart in de jaren ‘50 met de aankoop van 1Ha wijngaard in Canale. De familie Faccenda ontpopt zich in enkele decennia tot één van de belangrijkste wijnproducenten in het Roero gebied. De keuze van wijngaarden gebeurt dan ook zee doelbewust: alle zes bevinden ze zich in Cru gebieden: Mompissano in Canale, Valmaggiore in Vezza d’Alba en Ginestra in Monforte d’Alba.
Cascina Chicco biedt rode, witte en “metodo classico” wijnen aan, stuk voor stuk van topkwaliteit: van de klassieke Roero’s, met inbegrip van een rode Roero, een witte Roero Arneis, “allemansvriend” Barbera en de “Nebbiolo” koning Barolo. De gerenommeerde “Gambero Rosso” gids schreef reeds diverse malen vol lof over dit veel belovende wijnhuis.
De Arneis druiven komen van de wijn gaat gelegen in. Canale, Piemonte, Italië in het hart van de appelatie. Anterisio is een kleine zone van Canale met een zeer rijke geschiedenis en wordt gezien als een van de belangrijkste plaatsen voor de teelt van de Arneis. De bodem bestaat uit vooral klei-kalksteen. Na evaluatie van de suiker- en zuurgraad wordt de optimale oogstperiode bepaald maar is altijd in de maand september. De met de hand geoogste druiven rusten een nacht in een koelcel bij 0 - 2°C. Het persen gebeurt de dag erna. De maceratie gebeurt met de schil wat een interessante keuze is voor een witte wijn en is arbeids-intensiever maar het geeft de wijn wel meer geur, structuur en levensduur en niet vergeten in de schil zitten ook de gezonde anti-oxidanten. De temperaturen worden in alle operaties bewust zeer koel gehouden. Kost meer tijd maar juist de (langere) tijd zorgt voor een geleidelijke rijping en geeft altijd kanppere wijnen. Hiernaar verouderd de wijn op RVS vaten.
Deze Roero Anreis van Cascina Chicco heeft een mooie geel-groene kleur met in de neus geurige abrikozen- en appelgeuren maar na wat tijd ruiken we ook kamille en kruiden. In de mond is deze Roero Arneis sappig en harmonieus met een goede structuur. Deze Roero Arneis is naast die van Montaribaldi toch wel onze favoriet. Elegantie uit Piemonte
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Roero Arneis |
Wijnhuis | Cascina Chicco |
Druif | Arneis |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Kruidig, Rond, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Inmiddels beschikt Cascina Chicco over diverse wijngaarden met een totale oppervlakte van 40 hectare. Eén van de wijngaarden, Ginestra, ligt bij het plaatsje Monforte d'Alba, midden in het productie gebied van de Barolo. In deze wijngaard, met een oppervlakte van 5 hectare, staat Nebbiolo aangeplant ten behoeve van hun Barolo Rocche di Castelletto.
De wijnkelder, met een oppervlakte van zo'n 1800 vierkante meter, is volledig uitgegraven in de heuvel. De kelder bevindt zich daardoor gedeeltelijk onder het gebouw en loopt bijna 30 meter door onder de heuvel. Het is verdeeld in een labyrint van gangen, nissen en kamers. Centraal in de kelder bevindt zich de prachtige Sala della Ruota. Het is een enorme twaalfhoekige ruimte met een koepel en een groot aantal bogen. De vloer bestaat uit een afbeelding van het wiel van de Roero, het symbool van de heren die in deze streek in de Middeleeuwen en later hebben geregeerd. Boven een aantal nissen zijn schilderingen aangebracht met verschillende generaties van de familie Faccenda. De stenen die zijn gebruikt voor het bouwen van de kelder komen gedeeltelijk van een oude boerderij die ooit op het terrein stond. Dit zorgt voor de oude en authentieke uitstraling van de kelder.