2023 Buitenverwachting Sauvignon Blanc

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2026 |
- Koop 6 voor 14,30 11,82 en bespaar 5%
Omschrijving
In het prachtige gebied Constantia produceert Eigenaar Lars Maack samen met wijnmaker Brad Paton eigenlijk alleen maar wijnen in het topsegment: frisse en volle wijnen. De langzaam rijpende klimatologische omstandigheden met koude nachten en bescheiden dagtemperaturen vertalen zich in frisse, knapperige en volle wijnen.
De Buitenverwachting Sauvignon Blanc is een lijn uit hun top-serie. De Sauvignon Blanc is voor 100% gerijpt op RVS maar dan Sur Lie en op een koude/koele temperatuur zodat de wijn rustig kan rijpen en verouderen en dit zorgt ervoor dat deze wijn met enige veroudering in de fles nog fraaier kan worden (6 jaar is geen probleem). In het glas heeft de Buitenverwachting Sauvignon Blanc een bleke citroengele kleur. Dit is een zeer mooie Sauvignon Blanc met een enorme complexiteit en aroma’s van kruisbessen, groene peper, groene vijgen en grassige tonen. De mooie zuurgraad geeft een heerlijk fris en droog karakter. Lange aanhoudende afdronk.
De Grote Hamersma: 9-
Niet geheel onverwacht: een knalgroene uitvoering. Het is een stijl die meerdere wijnmakers in Zuid-Afrika aanhangen. Geeft hun wit een andere kick dan hun soortgenootjes uit de Loire of die altijd maar weer opstuivende types uit Nieuw-Zeeland. Aldus: groene appel, groen als gras, groene kruiden, groene tomaten, groene (edoch rijpe) paprika, niet te rijpe kruisbessen en yuzuzuren kraak en smaak.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Constantia (Appellatie) |
Wijnhuis | Buitenverwachting |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Groen & grassig, Licht, Strak, Tropisch fruit, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Geworteld in diepe, granieten bodems en gekoeld door de zeewind uit de omringende oceanen, zijn de wijnen van Buitenverwachting een uitdrukking van dit unieke klimaat.De geschiedenis van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Buitenverwachting gaat terug tot 1773. Wijnhuis Buitenverwachting heeft het concept van milieuvriendelijke landbouw geïntroduceerd, dat beter is voor de grond, de arbeider en voor minder verontreiniging zorgt.
Vanaf 1773 heeft dit wijnhuis niet minder dan 16 eigenaren gehad, waarvan een aantal met vele schulden te maken hebben gehad. Ondanks deze geschiedenis bloeide het wijnhuis in 1825 op, onder leiding van Ryk Arnoldus Cloete, broer van de beroemde Hendrik van Constantia. In 1981, toen het wijnhuis in handen was van de familie Mueller, werden de wijngaarden onderzocht, wat leidde tot een uitgebreide verplanting van de diverse wijngaarden. Dit leidde tot de grootste oogst ooit voor Buitenverwachting in 1985. Het wijnhuis heeft daarna nog vele moderniseringen ondergaan, waaronder een geheel vernieuwde winery.
In het prachtige gebied Constantia produceert Eigenaar Lars Maack samen met wijnmaker Brad Paton eigenlijk alleen maar wijnen in het topsegment: frisse en volle wijnen. Het restaurant staat reeds jaren in de top 10 ranking in de culinaire gidsen van het land. Hier kookt een twee sterren chef uit Oostenrijk. Stelt u zich voor; in goed gezelschap, op de veranda midden in de wijngaarden en dan genieten van een redelijk ‘vloeibare’ lunch. Dat is toch de hemel op aarde!
De langzaam rijpende klimatologische omstandigheden met koude nachten en bescheiden dagtemperaturen vertalen zich in frisse, knapperige en volle wijnen. Het klimaat van Constantia, gespecialiseerd in Sauvignon Blanc, stelt wijnmaker Brad Paton in samenwerking met wijnbouwer Peter Reynolds in staat om alle onderrijpe groene smaken eruit te rijpen. De meeste sites ontwikkelen een unieke “gele” fruitsmaak, zoals meloenen, passievrucht, gele appel en kruisbessen.
Buitenverwachting's koudste meest op het zuiden gelegen wijngaarden, ook wel "Husseys Vlei" genoemd, vormen een uitzondering op de rijpe stijl van Sauvignon Blancs. Deze sites produceren Sauvignon Blancs met kenmerkende "groene" maar rijke smaken die lijken op groene paprika's. Slechts een paar op het noorden gerichte wijngaarden met volle zonblootstelling zijn geschikt voor de Bordeauxrode variëteiten van Buitenverwachting. Deze wijnen worden gedurende twee jaar gerijpt in Franse Barrique-vaten en ontwikkelen zich tot complexe, dichte en frisse wijnen.