Welke wijnliefhebber heeft er niet ooit gemijmerd over het eigendom van een eigen wijngaard? De enthousiaste Nederlander, wijnkenner en -liefhebber Eric Kurver is het gelukt. Hij woont met vrouw en drie kinderen al jaren in Zuid Frankrijk en is in het gelukkige bezit van het wijndomein AIX.
Zijn wijndomein beslaat maar liefst 85 hectare waarvan 75 hectare met aangeplante wijnstokken met de druivenrassen Cinsault, Carignan, Grenache, Counoise, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah voor rood en rosé. Rolle, Ugni Blanc en Sauvignon Blanc voor de witte wijnen.
Op een kleine 20 kilometer ten oosten van de hoofdstad van de Provence, Aix en Provence, op een hoogte van 350 meter vinden we hier het 136 jaar oude domein in een prachtig glooiend landschap. De oorspronkelijke naam is Domaine La Grande Séouve, maar sinds Eric het overgenomen heeft, is de naam omgedoopt in Domaine Saint Aix.
De wijngaard ligt op een schitterend licht aflopend terrein met aan de ene kant een kleine heuvelrug en aan de andere zijde grenzend aan een bos. De Mistral uit het koelere noorden komt hier af en toe voorbij en functioneert als een natuurlijke bescherming tegen eventuele ziektes in de wijngaard. Meer dan 2200 zonuren per jaar geven de druiven overdag heel veel warmte, de koelere nachten zorgen voor een uitgebalanceerd rijpingsproces.
Eric produceert met name rosé, wat natuurlijk niet verwonderlijk is in de Provence. Dit is de bakermat van rosé sinds 2600 jaar. Die rosé wordt verkocht onder de naam AIX. Een mooie slanke fles met een assemblage van Grenache, Cinsault, Syrah en Counoise. Dit resulteert in een frisse, droge en qua kleur bijna bleke en zalmachtige rosé met een uiterst plezierige lange afdronk. Hierin proef je de Provence; bessenfruit, pruimen, karamel en een tikkeltje kruidige maar zeer evenwichtige smaak , zon en rijpheid in een heerlijk glas. Deze rosé kan zich meten met de allerbesten…..
Gekoeld op een graad of 10 past deze rosé uitstekend als aperitief of bij een lichte lunch met vis, salade of bij tapas, wit vlees en smakelijke pasta’s. De tijd dat rosé alleen in de zomer werd gedronken op het terras is passé. Rosé kan gemakkelijk het hele jaar door gedronken worden en smaakt ook geweldig bij de Aziatische keuken.
AIX rosé heeft in 2010, zowel in 2011 de Gouden Medaille gewonnen op het prestigieuze “Concours Générale Agricole de Paris”, de grootste wijnproeverij van Frankrijk door deskundigen. De inspecteurs van het Franse Ministerie van Landbouw bevestigen hiermee de unieke kwaliteit van AIX Rosé. Een unieke prestatie van Eric en zijn wijnmaker - oenoloog Olivier Nasles, dit is nog niet eerder voorgekomen.