2022 Warwick First Lady Red Cabernet Sauvignon
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2028 |
Omschrijving
Dichtbij Stellenbosch, op weg naar Paarl ligt Warwick Estate. Dit wijngoed heeft een lange geschiedenis die haar oorsprong heeft in het jaar 1791. In de tijd tussen 1791 en 1920 droeg het een andere naam en heette het "Good Succes". Deze naam werd door de toenmalige eigenaar Alexander Gordon veranderd in Warwick naar het Warwickshire regiment waarin hij diende. In 1964 kochten Stan en Norma Ratcliffe het landgoed en begonnen met de aanplant van Cabernet Sauvignon. In die tijd verkochten zij de druiven en gebruikten ze niet voor de eigen productie ondanks dat Norma dat wel graag wilde. Zij volgde een studie wijnmaken en een wijnkelder werd gebouwd. De eerste Vintage van Warwick was 1984. Sinds enige jaren staat Stan en Norma's zoon Mike aan het roer van het bedrijf. Hij wordt daarbij geholpen door wijnmaker Louis Nel.
De wijngaarden van Warwick liggen in Stellenbosch en zijn bijna allemaal te vinden op de uitlopers van de Simonsberg. De hoogte van de wijngaarden varieert van 240 tot 360 meter boven de zeespiegel. Dit is ideaal voor wijnbouw, omdat de druiven dan profiteren van verkoeling door de hoogte. De druiven worden bij optimale rijpheid geplukt. Na de ontsteling start de schilweking en de alcoholische vergisting. Daarna krijgt de wijn een rijping van 17 maanden in eikenhouten vaten. Er wordt geen nieuw eikenhout gebruikt om het fruitige karakter van de wijn te behouden. De wijnen van Warwick zijn biologisch geproduceerd (niet gecertificeerd) wat betekent dat er geen kunstmest, chemische pesticiden en geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt zoals herbiciden. Bij Warwick gaan ze nog een stapje verder en bepaald de de zon- en maanstanden de oogst- en snoeiwerkzaamheden.
Smaak: Mooie volle mond met rijpe tannines en smaken van koffie en kersen met een stevige afdronk.
Geur: De neus wordt gedomineerd door aroma's van chocolade en amandelen.
Bewaren: Een wijn om direct te drinken, maar kan nog zeker een paar jaar bewaard worden.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Stellenbosch (Appellatie) |
Wijnhuis | Warwick |
Druif | Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Fruitig, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Wijnhuis
Zonder enige vorm van overdrijving mogen we stellen dat Warwick Estate tegenwoordig geldt als een van de leidende wijnbedrijven van Stellenbosch, en zelfs van Zuid-Afrika. Dat komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. In de eerste plaats is er natuurlijk het bijzondere terroir, op een unieke plek: direct ten westen van de monumentale Simonsberg, de hoge berg die de streek domineert en die ook mede bepalend is voor het klimaat van de streek.
Warwick Estate ligt in een vallei omsloten door de Simonsberg, Kanonkop en Klapmutskop. De historische boerderij, die nu Warwick heet, droeg in de periode van 1791 tot 1902 de naam ‘Goed Succes’. Na de Boerenoorlog werd de farm gekocht door kolonel Alexander Gordon, die hem ‘Warwick’ doopte, naar legereenheid waarvoor hij diende, het Warwickshire regiment. Later raakte het bedrijf in verval en toen het in 1964 werd overgenomen door Stan & Norma Ratcliffe was er geen druivenstok meer te bekennen. Stan en Norma beseften al snel dat ze een bijzonder terroir voor de wijnbouw in bezit hadden gekregen en het duurde niet lang of ze besloten tot de aanplant van cabernet-sauvignon, een druif die voor deze streek werkelijk gemáákt is. Deze stokken cabernet leverden druiven op van een hoge kwaliteit, die zeer in trek waren bij handelaren en bij andere wijngoederen voor het maken grote wijnen. Norma raakte zelf ook steeds meer geïnteresseerd in het maken van wijn en besloot een opleiding tot wijnmaker te volgen. Norma en Stan besloten een kelder te bouwen en in 1984 werd de eerste ‘eigen’ Warwick-wijn geboren, een Cabernet-sauvignon. Norma bleek het talent te bezitten om grote wijnen te kunnen maken en de productie kon jaar op jaar stijgen –zowel in kwaliteit als in kwantiteit. De Bordeaux-blend Trilogy, die met de jaargang 1986 het licht zag, werd al snel een van de grote vlaggenschepen van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Dat werd nog eens benadrukt toen hij door de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki werd uitgekozen om te worden geschonken op een officieel diner voor de Amerikaanse president George Bush. Het is een erkenning voor de zeldzame kwaliteiten van het wijnhuis Warwick. Inmiddels heeft wijnmaker Norma na 20 jaar een stapje terug gedaan, en is opgevolgd door Louis Nel, die algemeen wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde wijnmakers van Zuid-Afrika. En in 2001 werd Mike Ratcliffe, zoon van Norma en Stan, benoemd tot algemeen directeur. Hij studeerde af aan de universiteit van Adelaide met een graad in wijnmarketing. Daarmee is Warwick helemaal toegerust voor de toekomst.