2021 Stift Göttweig Grüner Veltliner Messwein

12,75 10,54
  • Koop 3 voor 11,75 9,71 en bespaar 8%
  • Koop 6 voor 10,75 8,88 en bespaar 16%
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Wit
Land Oostenrijk
Regio Wachau
Appellatie Kremstal (Appellatie)
Wijnhuis Weingut stift Göttweig
Jaar 2021
Druif Gruner Veltliner
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12%)
Drink venster 2022 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Weingut Stift Göttweig staat bekend als een van de oudste wijnhuizen van Oostenrijk. Als benedictijnenabdij is Stift Göttweig gesticht in het jaar 1083 door Altmann van Passau(ook wel sint Altmann genoemd). Sinds die tijd heeft de abdij altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkelingen van de wijn productie in de Wachau-vallei. Stift Göttweig ligt tussen het glooiende landschap aan de zuidoever van de Donau tegenover de stad Krems op 449 meter boven zeespiegel. Vanwege deze locatie en de abdij wordt het wijnhuis ook wel het Oostenrijkse Montecassino genoemd. De Benedictijnen zijn tot 1988 verantwoordelijk geweest voor de administratie en het beheer daarna werd het pand tot 2005 verhuurd. Sinds 2006 herbeleven wijnboer Fritz Miesbauer en zijn team de geschiedenis op het landgoed Stift Göttweig.

De Stift Göttweig Grüner Veltliner Messwein, of miswijn in het Nederlands wordt in de benedictijnenabdij van stift Göttweig al eeuwen gebruikt bij de  misdiensten en tijdens de eucharistievieringen. De Grüner Veltliner druiven die verbouwd wordt rondom de abdij worden gevinifieerd als lichte, droge wijn. Om de naam miswijn te krijgen moet de wijn aan een aantal voorwaarden voldoen, van de natuurvriendelijke aanpak in de wijngaarden tot de zorg en verwerking van de druiven en wijn, de "Reinheitsgebot", of zuiverheidswet van de kerk moet zijn gehoorzaamd. Messwein kan ook niet worden geproduceerd zonder de toestemming van de bisschop, en het moet alleen natuurlijk zijn zonder toevoegingen. Met gemiddeld 12% alcohol (dit kan variëren, afhankelijk van het oogstjaar) is de Messwein een lichte wat er voor zorgt dat deze miswijn heel gemakkelijk en toegankelijk is.

De Messwein is droog, fris en fruitig witte wijn met de klassieke grüner veltliner kruidigheid. In de neus citroen, limoen, en vers gemalen peper. Fris en expressief in de mond met aroma's van citrusvruchten, rode appel, en rozenhout eindigend met een elegante afdronk. Ideaal in combinatie met gebakken vis, gevogelte of kruidige gerechten (Oosters).

Vineyard for 2021 Stift Göttweig Grüner Veltliner Messwein

Weingut Stift Göttweig staat bekend als een van de oudste wijnhuizen van Oostenrijk. Als benedictijnenabdij is Stift Göttweig gesticht in het jaar 1083 door Altmann van Passau(ook wel sint Altmann genoemd). Sinds die tijd heeft de abdij altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkelingen van de wijn productie in de Wachau-vallei.

Aan de zuidoever van de Donau tegenover de stad Krems op 449 meter boven zeespiegel ligt Stift Göttweig tussen het glooiende landschap. Vanwege deze locatie en de abdij wordt het wijnhuis ook wel het Oostenrijkse Montecassino genoemd. De Benedictijnen zijn tot 1988 verantwoordelijk geweest voor de administratie en het beheer daarna werd het pand tot 2005 verhuurd. Sinds 2006 herbeleven wijnboer Fritz Miesbauer en zijn team de geschiedenis op het landgoed Stift Göttweig.

De atmosferische stromingen die afkomstig zijn van het Dunkelsteiner- bos en de warmere Pannonische lucht zorgen voor een bijzonder microklimaat op de Göttweigerberg, De combinatie van deze luchtstromen en de natuurlijke vochtigheid in de Donau-regio zorgen voor evenwichtige omstandigheden waardoor de druiven optimaal kunnen groeien. Naast het bijzondere microklimaat is ook de bodemsamenstelling zeer gevarieerd. De samenstelling van kalkachtige klei, grind, löss en zand in combinatie met het microklimaat zorgen er voor dat de bijzondere nuances van het terroir terug komen in de wijnen.

De 26 hectare wijngaarden die Weingut Stift Göttweig bezit zijn onderverdeeld in verschillende druivenrassen namelijk: 60% Grüner Veltliner, 30% Riesling, 4% Chardonnay en 6% Pinot Noir. Na de oogst gaan de druiven naar de wijnkelder welke ligt in het eerder genoemde Krems waar de oogst verwerkt wordt tot de prachtige wijnen die Weingut Stift Göttweig te bieden heeft.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Oostenrijk
Regio Wachau
Appellatie Kremstal (Appellatie)
Wijnhuis Weingut stift Göttweig
Druif Gruner Veltliner
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2026
Alcohol % 12
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Schroefdop
Smaakprofiel Aromatisch, Bloemig, Droog, Fris, Fruitig, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2021 Stift Göttweig Grüner Veltliner Messwein
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

27.03.2023

2018 Alejandro Fernandez El Vinculo Crianza

"Voor het eerst bij vrienden geproefd. Een geniale wijn. Donker en heel v..." Jos

Bekijk product recensie