2021 Spice Route Chakalaka
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2032 |
Charles Back, eigenaar van Spice Route, is één van de pioniers in Swartland. Aan het eind van de jaren ’90 vond hij een wijngaard met daarop ruim dertig jaar oude Sauvignon Blanc stokken die wijn opleverde van uitzonderlijke kwaliteit. Samen met wijnmaker Eben Sadie plantte hij rondom dit oudste blok Sauvignon nieuwe druivensoorten aan, de meeste als losstaande struiken, zgn. ‘bush vines’. De basis van de winery werd een oude tabaksschuur, die vroeger Klein Amoskuil heette. De wijnen van Spice Route werden al snel een succes!
Voor het succes van deze en andere producenten in deze innoverende regio (er wordt zelfs gesproken van een ‘Swartland Revolutie’) is een combinatie van twee elementen bepalend. Als eerste de diepe bodems (verweerd graniet en ‘Koffieklip’) waarin de stokken diep kunnen wortelen om water te vinden. Daarnaast het klimaat met warme, droge zomers en koele, natte winters.
De Spice Route Chakalaka (wat vertaald kan worden als ‘kliekjes’) is de wijn welke De Spice Route internationaal zeer bekend heeft gemaakt. Het is een blend van maar liefst 6 verschillende druiven verwerkt zijn welke allemaal uit 1 wijngaard komen. Deze trend (alhoewel het vroeger altijd zo ging) komt nu ook in Spanje en Italië helemaal terug en de bekende wijnmaker Telmo Rodrigues is bekend geworden met deze ouderwetse nieuwe trend en werkt alleen maar met wijngaarden waarin diversiteit is en dus verschillende druivensoorten zitten.
De Chakalaka is een blend van Syrah, Mourvèdre, Carignan, Tannat, Grenache en Petit Syrah. In het glas is de wijn robijnrood met in de neus pruimen en rijp zwart fruit, kruidnagel, tabak en vanille. In de mond een zeer rijke structuur, rijpe tannines. De wijn en valt moeilijk in een vakje te plaatsen en is gewoon uniek en zeer fraai. Wellicht is de beste overeenkomst die met een Amarone of een Ripasso vanwege het jammy karakter van de wijn. Genieten met een grote G voor een fraaie prijs.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Swartland |
Appellatie | Swartland (Appellatie) |
Wijnhuis | Spice Route |
Druif | Carignan, Grenache, Mourvedre, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Charles Back, eigenaar van Spice Route, is één van de pioniers in Swartland. Aan het eind van de jaren ’90 vond hij een wijngaard met daarop ruim dertig jaar oude Sauvignon Blanc stokken die wijn opleverde van uitzonderlijke kwaliteit. Samen met wijnmaker Eben Sadie plantte hij rondom dit oudste blok Sauvignon nieuwe druivensoorten aan, de meeste als losstaande struiken, zgn. ‘bush vines’. De basis van de winery werd een oude tabaksschuur, die vroeger Klein Amoskuil heette. De wijnen van Spice Route werden al snel een succes!
Voor het succes van deze en andere producenten in deze innoverende regio (er wordt zelfs gesproken van een ‘Swartland Revolutie’) is een combinatie van twee elementen bepalend. Als eerste de diepe bodems (verweerd graniet en ‘Koffieklip’) waarin de stokken diep kunnen wortelen om water te vinden. Daarnaast het klimaat met warme, droge zomers en koele, natte winters.
Eben Sadie is in 2002 zijn eigen wijnen gaan maken en de huidige wijnmaker van Spice Route, Charl du Plessis, heeft hem opgevolgd. Zijn wijnen zijn zeker ‘anders’ te noemen; bijvoorbeeld de sappige Pinotage waarin geen rubber te proeven is en een zeer speelse en serieuze blend genaamd Chakalaka (wat vertaald kan worden als ‘kliekjes’) waarin maar liefst 6 verschillende druiven verwerkt zijn!
Omschrijving
Charles Back, eigenaar van Spice Route, is één van de pioniers in Swartland. Aan het eind van de jaren ’90 vond hij een wijngaard met daarop ruim dertig jaar oude Sauvignon Blanc stokken die wijn opleverde van uitzonderlijke kwaliteit. Samen met wijnmaker Eben Sadie plantte hij rondom dit oudste blok Sauvignon nieuwe druivensoorten aan, de meeste als losstaande struiken, zgn. ‘bush vines’. De basis van de winery werd een oude tabaksschuur, die vroeger Klein Amoskuil heette. De wijnen van Spice Route werden al snel een succes!
Voor het succes van deze en andere producenten in deze innoverende regio (er wordt zelfs gesproken van een ‘Swartland Revolutie’) is een combinatie van twee elementen bepalend. Als eerste de diepe bodems (verweerd graniet en ‘Koffieklip’) waarin de stokken diep kunnen wortelen om water te vinden. Daarnaast het klimaat met warme, droge zomers en koele, natte winters.
De Spice Route Chakalaka (wat vertaald kan worden als ‘kliekjes’) is de wijn welke De Spice Route internationaal zeer bekend heeft gemaakt. Het is een blend van maar liefst 6 verschillende druiven verwerkt zijn welke allemaal uit 1 wijngaard komen. Deze trend (alhoewel het vroeger altijd zo ging) komt nu ook in Spanje en Italië helemaal terug en de bekende wijnmaker Telmo Rodrigues is bekend geworden met deze ouderwetse nieuwe trend en werkt alleen maar met wijngaarden waarin diversiteit is en dus verschillende druivensoorten zitten.
De Chakalaka is een blend van Syrah, Mourvèdre, Carignan, Tannat, Grenache en Petit Syrah. In het glas is de wijn robijnrood met in de neus pruimen en rijp zwart fruit, kruidnagel, tabak en vanille. In de mond een zeer rijke structuur, rijpe tannines. De wijn en valt moeilijk in een vakje te plaatsen en is gewoon uniek en zeer fraai. Wellicht is de beste overeenkomst die met een Amarone of een Ripasso vanwege het jammy karakter van de wijn. Genieten met een grote G voor een fraaie prijs.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Swartland |
Appellatie | Swartland (Appellatie) |
Wijnhuis | Spice Route |
Druif | Carignan, Grenache, Mourvedre, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Charles Back, eigenaar van Spice Route, is één van de pioniers in Swartland. Aan het eind van de jaren ’90 vond hij een wijngaard met daarop ruim dertig jaar oude Sauvignon Blanc stokken die wijn opleverde van uitzonderlijke kwaliteit. Samen met wijnmaker Eben Sadie plantte hij rondom dit oudste blok Sauvignon nieuwe druivensoorten aan, de meeste als losstaande struiken, zgn. ‘bush vines’. De basis van de winery werd een oude tabaksschuur, die vroeger Klein Amoskuil heette. De wijnen van Spice Route werden al snel een succes!
Voor het succes van deze en andere producenten in deze innoverende regio (er wordt zelfs gesproken van een ‘Swartland Revolutie’) is een combinatie van twee elementen bepalend. Als eerste de diepe bodems (verweerd graniet en ‘Koffieklip’) waarin de stokken diep kunnen wortelen om water te vinden. Daarnaast het klimaat met warme, droge zomers en koele, natte winters.
Eben Sadie is in 2002 zijn eigen wijnen gaan maken en de huidige wijnmaker van Spice Route, Charl du Plessis, heeft hem opgevolgd. Zijn wijnen zijn zeker ‘anders’ te noemen; bijvoorbeeld de sappige Pinotage waarin geen rubber te proeven is en een zeer speelse en serieuze blend genaamd Chakalaka (wat vertaald kan worden als ‘kliekjes’) waarin maar liefst 6 verschillende druiven verwerkt zijn!