2021 Sindicat La Figuera Vi Sec Garnatxa Fina

Schrijf de eerste review over dit product
2021 Sindicat La Figuera Vi Sec Garnatxa Fina
rotation
Nog 26 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Sindicat La Figuera is gestart als een kleine coöperatie in het Montsant-gebergte, opgericht in 1932, en produceert wijnen van helderheid en integriteit en vanaf jaargang 2020 wordt deze wijn volledig gemaakt door Rene Barbier en Sara Perez (u weet wel van de Dido, Venus, Partida en de Clos Magador). Men moet over zeer smalle, kronkelende wegen de berghelling oprijden om de stad La Figuera te bereiken, die op 600 meter hoogte ligt en slechts 80 inwoners heeft. De stad lijkt uit de top van de berg te rijzen, met de omliggende bergen en de Priorat-regio in alle richtingen in zicht.

In de vroege jaren 1930, toen de coöperatie werd opgericht, was La Figuera een bruisende stad; er waren 25 bewoners die betrokken waren bij de oprichting van de wijnmakerij en die druiven bijgedragen hebben aan de eerste oogst. Garnatxa, zoals de Catalanen het noemen, is altijd geplant rond La Figuera en is altijd de belangrijkste druif geweest die werd gebruikt voor de vlaggenschipwijn van Sindicat. Terwijl Cariñena typisch wordt gemengd met Garnatxa in Montsant, staat La Figuera bekend om de schoonheid en elegantie van hun pure Garnatxa-wijnen en is het een van de weinige plaatsen waar het op zichzelf wordt gebotteld. De stad bloeide tot halverwege de jaren 50, toen een grote storm het gebied verwoestte en het jaar daarna een sterke vorst. Inwoners vluchtten en veel van de wijngaarden werden verwoest en verlaten.

La Figuera heeft zijn bevolking nooit echt herwonnen, hoewel een paar toegewijde burgers Garnatxa-wijnstokken hebben herplant, en er zijn nu slechts drie gepassioneerde leden die hebben gezworen de coöperatie in leven te houden. De beroemde wijnmaker uit Priorat, René Barbier, nam ook kennis van de Garnatxa-wijnen van La Figuera en besloot de krachten te bundelen met de leden van de coöperatie om te helpen bij het maken van wijn. Rene zegt dat je altijd kunt zien wanneer een wijn uit La Figuera komt, omdat er een uniek kalksteengehalte in de grond zit dat de Garnatxa lichter maakt. Naast het bewaren van deze speciale wijnen, wilde René ook het erfgoed van de coöperatieve beweging van het volk levend houden, een beweging die begon in het post-phylloxera-tijdperk van Catalonië in het begin van de 20e eeuw.

Sindicat La Figuera werkt met 25 hectare Garnatxa Fina en de wijnstokken variëren in leeftijd van 20-70 jaar. De Garnacha 2020 Sindicat La Figuera wordt gemaakt door René Barbier (van o.a. Clos Mogador). Het is een karakteristiek en rustiek rood met de kalkachtige tannines van de kalksteenbodems en de geur van de Garnacha uit het dorp. Wijnen worden gefermenteerd met wilde gisten in ondergrondse betonnen tanks met minimale temperatuurregeling, waar ze ongeveer 9 maanden rijpen op fijne droesem voordat ze worden gebotteld met lichte klaring en filtratie. Het is een geweldige toegankelijke wijn. Rood vers fruit, de typerende minerale aroma's en smaken. Elegant, fris en sappig dat is het best om deze heerlijke wijn samen te vatten en niet verbazingwekkend dat zelfs deze zeer betaalbare wijn van Rene Barbier al vanaf 2018 jaargang 90/100 Parkerpunten krijgt. De 2021 zelf 91/100

Weetje: Men heeft een oud label teruggevonden en gebruikt voor deze oude stijl, authentiek rood. 

 

Perswijn April 2022 — 4* in de Catalunya, Navarra en Aragón Special

"Geur: kersen, kruiden, tijm, zwoel. Smaak: zacht, rijp, verleidelijk, alcohol, gepolijst."

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Montsant (Appellatie)
Wijnhuis Sara Pérez y René Barbier
Druif Grenache
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2027
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Parker rating 91
Smaakprofiel Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

René Barbier (vierde generatie met dezelfde naam !!!) begon in 1992 in de wijnwereld bij Clos Mogador met zijn vader, de andere René Barbier, de bebaarde en heeft daar meer dan 20 jaar van zijn leven aan wijn gewijd. De eerste 10 jaar werkte hij voornamelijk in de wijnmakerij en daarna vooral in de wijngaarden en heeft daar geleerd dat uniek land unieke wijnen brengt. Dit is inmiddels wel bewezen met de iconische Clos Mogador, Venus Universal en Espectacle wijnen. In 2001 had Rene Barbier de mogelijkheid om een ​​kleine zeer oude  "coster" (steil glooiende, traditionele) wijngaard te kopen genaamd Els Bellvisos. Deze wijngaard was verlaten en het was fascinerend, midden in een steile groeve van steeneiken, spectaculair zijn de vergezichten en de absolute onherbergzaamheid. Het was in diezelfde periode dat een andere grote invloed in Rene's leven kwam in de vorm van Sara Pérez zijn huidige vrouw en partner. De dochter van José Luis Pérez, één der belangrijkste figuren in de Spaanse wijnwereld.

Samen met Sara hebben ze de Bellvisos wijngaard weer in productie gebracht. Het was een compromisloze plek, die echter de kans bood om een ​​wijn te maken die één was met de natuur. Men begon aan dit project dat gebaseerd was op hun levensfilosofie: een duurzaam, organisch project waar ze de cirkel van het leven konden sluiten. Deze fascinerende plek die bekend staat als Bellvisos (Bella Vista - Prachtig uitzicht) is een extreem steile "coster" of glooiende wijngaard die, vanwege de structuur van de Llicorella of leisteenbodem, het onmogelijk maakt om wijngaardterrassen te bouwen. Het werd 40 jaar eerder verlaten, voordat herbiciden en chemische pesticiden beschikbaar waren dus was al volledig origineel organisch en biologisch. Er zijn geen buren vanwege de steile hellingen eromheen: zelfs de meest dappere zou hier geen wijngaard planten! Hierdoor is het gebied lange tijd in perfecte balans geweest.

Tien jaar geleden is men gaan snoeien en zijn de verlaten wijnstokken bij Bellvisos weer in productie genomen. Ze maken gebruik van een muilezel en handploegen afgewisseld met het wegsnijden van het onkruid. We passen kruidenthee en melkwei toe als bemesting en lopen constant door de wijnstokken. Alles manueel en gericht op het bewaren van evewicht tussen de versheid van het perceel en de diepte die typisch Priorat is (datgene wat de wijnen zo uniek maakt). Men beslist  wanneer ze oogsten op basis van onze smaakpapillen en onze intuïtie ... volgens een zeer persoonlijk criterium. We bereiden voor elke wijn in de wijngaard door zelf de wilde gisten te reproduceren die zullen leiden tot een natuurlijke alcoholische gisting, waarbij de verschillende aroma's behouden blijven naargelang elk jaargang.

De Bellvisos en de Partida del Pedrer wijnen komen van deze geweldige unieke, authentieke wijngaard in het hart van de Priorat. 

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2021 Sindicat La Figuera Vi Sec Garnatxa Fina
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

97+ Peter Parker
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

07.10.2024

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2023 Anne de Joyeuse Very Chardonnay Limoux

"Prachtige wijn , goede aflevering " Aafke Brouwer

Bekijk product recensie