2021 Raul Pérez Lomas de Valtuille La del Vivo

Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Bierzo (Appellatie)
Wijnhuis Raul Perez
Jaar 2021
Druif Godello
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2032
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Raúl Pérez is op dit moment zonder twijfel de meest mediatieke wijnmaker van heel Spanje. Zijn wijnen zijn echter bijna niet te vinden! Iedereen praat erover, doch weinigen hebben ze reeds geproefd. Raúl is aanwezig in talloze appellaties en regio's, niet alleen in Spanje, maar ook in Zuid-Afrika, Portugal, Zuid-Amerika. De rode draad in zijn werk is de recuperatie van vieilles vignes van autochtone druivensoorten en het maken van authentieke wijnen met veel karakter en persoonlijkheid. Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: 'Ik maak liever een ondrinkbaar slechte Galicische wijn, maar laat het dan tenminste een Galicische wijn zijn.' Hij heeft dan ook al tientallen wijnen gevinifieerd in ontelbaar verschillende streken (meestal in het noordwesten van Spanje, en ook daarbuiten), maar die echter nooit op de markt gebracht zijn. Hij test, hij probeert, en mislukt ook heel vaak. Deze manier van werken brengt hem natuurlijk wel ontzettend veel ervaring bij, waarmee hij dan later wel in staat is om het uiterste uit één druivensoort of uit één regio te halen.

Vandaag maakt hij of helpt hij mee aan meer dan 80 wijnen. Uiteindelijk heeft hij zich sinds kort ook min of meer gesetteld door twee minibodega's van hemzelf te verbouwen: eentje in de regio Tierra de León, in het dorpje Valdevimbre, en een andere in zijn geboortestreek Bierzo, waar hij in het dorpje Salas de los Barrios zijn eigen Ultreia's maakt, de absolute essentie van Mencía. Raúl werkt altijd biologisch en zo puur mogelijk. Hij gebruikt het minimum aan SO2. 

La Vizcaína is een project van Raul Pérez waarbij hij de wijnen indeelt volgens herkomst met betrekking tot zonoriëntatie, terroir enz. La Vizcaína is de naam die de inwoners van Valtuille gaven aan Rauls vader die oenoloog was en op jonge leeftijd stierf. In dit project wordt Raul bijgestaan door zijn neef en oenoloog Cesar Marquez.

Godello is met een enorme opmars bezig buiten de landsgrenzen van Spanje en dit heeft eigenlijk veels te lang geduurd. De internationale vraag om Chardonnay (van vaak twijfelachtige kwaliteit) heeft er zeker voor gezorgd dat Godello's een aantal jaren geleden alleen bekend waren bij de 'wijnkenners' maar dit is totaal veranderd met waanzinnig mooie kwaliteits wijnen gemaakt door huizen zoals Emilio Moro en Valdesil. Raúl Pérez maakt deze La Vizcaína La del Vivo door fermentatie en veroudering in eikenhouten vaten van 500 liter en één amfora met schil en droessem en deze tesamen worden gebruikt voor de uiteindelijke blend.  14-16 maanden veroudering. Biodynamische wijnen. Geen temperatuurcontrole tijdens de gisting. Tijdens de vinificatie worden de principes van de zwaartekracht toegepast, zonder pompen en met zo weinig mogelijk interventies om de wijn zo puur, zuiver en expressief mogelijk in de fles te krijgen

De Godello druiven voor de Lomas de Valtuille, La del Vivo komen van een twee hectare grote wijngaard dus volume is zeer laag. De godello heeft ziltige en minerale tonen met in zijn jonge jaren nog wat ruwheid, complex nen deze wijn zal de komende 10 jaar nog aan complexiteit ontwikkelen.  Diep van kleur. Geen alledaags geurenpalet. Aanknopingspunten van witte vruchten, grassige accenten, nootachtig, geroosterd, alsook kruidigheid en mineralen. Droge smaakaanzet met reflectie van de geuren. Een wijnglas dat boeit en waaraan gewerkt moet worden. Na wat verluchten meer primair fruit en strakke mineralen. Een echte maaltijdwijn.

Onze vaste klanten weten dat wij een groot fan zijn van de wijnen uit deze streek gemaakt van Mencia (of de witte Godello) zoals de wijnen van Perez en bijvoorbeeld Val de Sil. De continentale invloeden en de stijl geven de wijnen een Bourgondische handtekening en geeft wijnen met een ongelooflijke prijs-kwaliteitverhouding!

Vineyard for 2021 Raul Pérez Lomas de Valtuille La del Vivo

Raúl Pérez is op dit moment zonder twijfel de meest mediatieke wijnmaker van heel Spanje. Zijn wijnen zijn echter bijna niet te vinden! Iedereen praat erover, doch weinigen hebben ze reeds geproefd. Raúl is aanwezig in talloze appellaties en regio's, niet alleen in Spanje, maar ook in Zuid-Afrika, Portugal, Zuid-Amerika.

Wij volgen Raúl al sinds 2000; op dat moment werkte hij nog als oenoloog op het familiedomein Castro Ventosa in Valtuille de Abajo. Hij werkte daarnaast ook als oenoloog-consultant voor andere domeinen in Bierzo. Hij raffineerde de Mencia tot ongekende hoogtes, hielp ook Ricardo en Alvaro Palacios van start gaan met hun topdomein, en intussen proefde en probeerde hij onophoudelijk andere wijnen van over de hele wereld. Raúl is een rusteloze natuur en zijn nieuwsgierigheid en passie brengen hem steeds verder.

Tussen 2005 en 2007 verliet hij het familiedomein en vertrok hij voor een wijnodyssee. In een paar jaar tijd maakte hij naam en faam en werd hij een echte 'star' in de wijnwereld. De rode draad in zijn werk is de recuperatie van vieilles vignes van autochtone druivensoorten en het maken van authentieke wijnen met veel karakter en persoonlijkheid. Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: 'Ik maak liever een ondrinkbaar slechte Galicische wijn, maar laat het dan tenminste een Galicische wijn zijn.' Hij heeft dan ook al tientallen wijnen gevinifieerd in ontelbaar verschillende streken (meestal in het noordwesten van Spanje, en ook daarbuiten), maar die echter nooit op de markt gebracht zijn. Hij test, hij probeert, en mislukt ook heel vaak. Deze manier van werken brengt hem natuurlijk wel ontzettend veel ervaring bij, waarmee hij dan later wel in staat is om het uiterste uit één druivensoort of uit één regio te halen.

Vandaag maakt hij of helpt hij mee aan meer dan 80 wijnen. Uiteindelijk heeft hij zich sinds kort ook min of meer gesetteld door twee minibodega's van hemzelf te verbouwen: eentje in de regio Tierra de León, in het dorpje Valdevimbre, en een andere in zijn geboortestreek Bierzo, waar hij in het dorpje Salas de los Barrios zijn eigen Ultreia's maakt, de absolute essentie van Mencía. Raúl werkt altijd biologisch en zo puur mogelijk. Hij gebruikt het minimum aan SO2. De wijnen die we van hem binnenkrijgen zijn steeds in minimale hoeveelheden en bovendien weten we bijna nooit wat we gaan binnenkrijgen, van welk jaar en hoeveel ... Dat is Raúl ten voeten uit. 

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Bierzo (Appellatie)
Wijnhuis Raul Perez
Druif Godello
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2032
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2021 Raul Pérez Lomas de Valtuille La del Vivo
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

03.06.2023

Champagne Veuve Clicquot Brut Veuve Fridge SMEG

"Een blikvanger in mijn huis...zo mooi...superblij ! " Chantal

Bekijk product recensie