2021 Château Camparnaud Esprit Rosé

Waardering:
84% of 100
 10,50  8,68
Wijnsoort Rosé
Land Frankrijk
Regio Provence
Appellatie Côtes de Provence
Wijnhuis Château Camparnaud
Jaar 2021
Druif Cinsault Grenache Syrah-Shiraz
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2022 - 2023
Beschikbaar per 10 mei 2022
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Op Château Camparnaud wordt al sinds 1879 wijn gemaakt, maar het was in 2000 dat het domein in bezit kwam van de Nederlandse wijnexpert Marnix Engels die, in samenwerking met de adellijke Chevron Villette familie, een domein van wereldklasse heeft weten te realiseren. De AOP Côtes de Provence wijnen zijn ecologisch geproduceerd, met respect voor mens en natuur. Terra Vitis is een nationale federatie van boeren, handelaren en industrie experts die onder streng toezicht vallen rondom productiemethoden en technieken. Samen streven zij naar pure producten van de hoogste kwaliteit terwijl de natuur beschermd kan worden voor de volgende generatie.

De wijnen die gemaakt worden op Château Camparnaud behoren tot de absolute top en zijn gezien de kleine opbrengsten alleen maar verkrijgbaar in de absolute top horeca met als uitzondering Grandcruwijnen waar u deze prachtige wijnen ook kunt verkrijgen.

Deze Esprit Rose valt in het rijtje MIP en AIX - zeker qua kwaliteit vergelijkbaar maar dan net nog iets vriendelijker qua prijs. De Camparnaud Esprit is een blend van de typische Provence druiven namelijk Grenache, Cinsault en Syrah. In het glas heeft de Esprit rosé een prachtige licht zalmroze rosé en natuurlijk is dit ook een rosé welke is geproduceerd met respect voor Mens en Natuur. 

De wijnranken voor de Esprit zijn gemiddeld tussen de 20 en 30 jaar oud en men gebruikt als een van de weinigen een tri-optique waardoor alleen de beste druiven het tot de selectie maken.  Een Tri-optique machine is een zeer kostbare machine en is een vrij recente principe die de losse, aangetast druiven op de sorteertafel eruit gooit en met waarbij de druiven met een camera onderworpen worden aan een optische analyse en verwijderd als ze niet de vooraf ingestelde vorm of kleur hebben. Dit zijn peperdure machines die vooral in de bourgogne gebruikt wordt door de absolute top-merken. De druiven worden in de nacht en zeer vroege ochtend geoogst. Dit doet men omdat het dan nog koel is in de hete Provençaalse zomer en men zo de druiven daarmee zo snel mogelijk in het Château kan krijgen om de frisheid te kunnen bewaken en het vroegtijdig fermenteren vermijd. Alle druiven zijn ontsteelt dus alleen de mooiste komen in de wijn. Men gebruikt voor alle wijnen alleen temperatuurgereguleerde RVS cuves, geen hout, om zo de pure expressie van het terroir zoveel mogelijk te laten spreken.

In de Wijnmakerij op het Château worden de volgende stappen uitgevoerd:

- trilplaat voor het scheiden van tanksap en druiven
- tri-optique voor druivenselectie: alleen perfect fruit gaat door naar de volgende stap
- koude behandeling ter voorkoming van oxidatie en verandering van de kleur
- persing 
- koude stabilisatie van most gedurende 7 dagen
- gisting gedurende 10 a 14 dagen
- de wijn rijpt op zijn droesem ('sur lies') met regelmatig omroeren. 
- assembleren van verschillende druiven('blenden')
- finale botteling op fles

De Château Camparnaud Esprit is een droge, fruitige typische Provence rose. Licht zalmroze in het glas met in de neus verse aardbeiden, beetje rode bes en ver gepukte rode appel. In de mond is de wijn wederom fruitig, lekker droog maar zeker niet te droog en een prettige balans tussen het fruit en de zuur. Ook niet (te) hoog in het alcohol wat dit een zeer prettige, drinkbare geniet rosé maakt. Heerlijk om zomaar van te genieten en natuurlijk perfect op het terras maar deze rosé is ook een uitstekende begeleider bijeen BBQ, een zomerse maaltijd salade (bijv een salade niçoise) of bij pittig eten.

Vineyard for 2021 Château Camparnaud Esprit Rosé

Château Camparnaud is gelegen in de Provence in Frankrijk. De wijnen van Campernaud zijn ecologisch geproduceerd, met veel respect voor mens en natuur. Terra Vitis is een nationale federatie van boeren, handelaren en industrie experts die onder streng toezicht vallen voor wat betreft hun productiemethoden en technieken. Samen met Terra Vitis streeft het wijnhuis naar pure producten van de hoogste kwaliteit terwijl tevens de prachtige natuur beschermd kan worden voor de volgende generatie.

De AOP Côtes de Provence wijngaarden van Château Campernaud liggen strategisch gepositioneerd in een vallei, in het groene hart van de Provence. Alle druiven komen van deze wijngaarden waar de wijnranken tussen de 20 en 60 jaar oud zijn, wat karakter en structuur aan de rosé geeft. De wijngaarden zijn beplant met de voor deze regio erg geschikte druivenrassen zoals syrah, grenache, cinsault, mourvèdre, tibouren en rolle. Deze verscheidenheid aan druivenrassen is mogelijk door het verschil in bodemsoorten, hoogteverschillen en ligging ten opzichte van de zon.

De Provence heeft zeer hete (na)zomers waardoor het oogsten van de druiven in de vroege ochtend moet worden gedaan, als het nog lekker koel is. Tijdens het oogsten worden de druiven ook direct ontsteeld. Vervolgens worden de druiven zo snel mogelijk naar het wijnhuis vervoerd zodat de essentiële frisheid maximaal bewaard blijft en vroegtijdig fermenteren wordt vermeden. In het wijnhuis worden de druiven op de sorteertafel onderworpen aan een optische analyse door een camera, dit proces wordt tri-optique genoemd. Dit wordt gedaan om druiven die, qua kleur of vorm, niet aan de voorwaarden van het wijnhuis voldoen te kunnen verwijderen middels hoge druk. Op die manier worden uitsluitend de perfecte druiven geselecteerd. Verder gebruikt Campernaud uitsluitend RVS stalen cuves, dus geen hout, om zo de pure expressie van het terroir zoveel mogelijk te laten spreken.

In het wijnhuis volgt men de volgende stappen:

  • trilplaat voor het scheiden van tanksap en druiven
  • tri-optique voor druivenselectie
  • koude behandeling ter voorkoming van oxidatie en verandering van kleur
  • persing
  • koude stabilisatie van most gedurende 7 dagen
  • gisting gedurende 10 à 14 dagen
  • de wijn rijpt (sur lies)
  • assembleren van verschillende druiven (blenden)
  • finale botteling op fles

Op Château Camparnaud wordt al sinds 1879 wijn gemaakt. In 2000 werd de Nederlandse wijnexpert Marnix Engels aan het Château verbonden. In samenwerking met de adellijke Chevron Villette familie heeft Marnix Engels een domein van wereldklasse weten te realiseren. De adellijke De Chevron Villette familie dateert uit 1189 en heeft eeuwenlange ervaring in de wijnbouw. In 2012 bracht een joint venture met Graaf Guillaume de Chevron Villette de modernste wijnmaaktechnieken naar Camparnaud. Tegenwoordig bezit het bedrijf één van de modernste wineries in de Provence. Eigenaar Chevron Vilette is een wijnmaker in hart en nieren met een passie voor zijn omgeving, terroir en de wijnbouw.

 

Kenmerken
Beschikbaar per 10 mei 2022
Wijnsoort Rosé
Land Frankrijk
Regio Provence
Appellatie Côtes de Provence
Wijnhuis Château Camparnaud
Druif Cinsault, Grenache, Syrah-Shiraz
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2023
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Rood fruit, Soepel
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2021 Château Camparnaud Esprit Rosé
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

16.05.2022

2021 Domaines Ott by Ott rose

"Heerlijke Provence rosé met veel rood fruit en wat wat grapefruit en ci..." Ingrid

Bekijk product recensie