2021 Cartuxa EA Tinto

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Alentejo (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2028 |
Omschrijving
Het legendarische wijnhuis Cartuxa is vernoemd naar het Kartuizer klooster waarnaast het is gevestigd. Dat klooster werd ooit aangekocht door de familie De Almeida en is inmiddels weer in handen van de kloosterorde, maar op de landerijen is de oprichter van Cartuxa, Eugénio de Almeida, druiven gaan verbouwen. En waar de Kartuizer monniken een buitengewoon sober en afgesloten leven leiden, zijn de wijnen van Cartuxa dat allesbehalve. Rijke, volle en door fruit gedomineerde wijnen, die prachtig in balans zijn en nooit log worden. Dat geldt voor het gehele scala wijnen dat van dit wijngoed van 400 hectare komt: van de zeer betaalbare wijnen voor elke dag tot de iconische Pêra Manca.
De Cartuxa EA komt uit de D.O.C. Alentejo en is afkomstig van verschillende wijngaarden van de domeinen Pinheiros, Casito, Álamo da Horta en Valbom gelegen op een ondergrond van graniet, leem en leisteen. De wijnmaker van Cartuxa is de iconisch Pedro Baptista (fameus met zijn Cartuxa Pêra-Manca - de Petrus van Portugal).
Deze EA Tinto is een blend van Aragonez (=Tempranillo), Trincadeira (=Malavasia), Alicante Bousquet en Syrah. Deze wijn is gemaakt op het fruit en heeft geen hout-invloeden dus vergisting en de rijping vindt plaats in roestvrijstalen tanks en hert resultaat is een elegante en fruitige soepele rode wijn. Niet bomastisch, zwaar, hoog in het alcohol maar een fruit gedomineerde wijn met in de neus rijp zwart fruit (bramen, bessen), licht gepeperd, wat kruidig, tikje aards met tonen van kreupelhout. In de mond rijpe tannines, vlezige structuur met een aangenaam licht fruitige, sappige afdronk. Heerlijk om gewoon lekker van te genieten het gehele jaar door. Wij drinken deze rode wijn het liefst licht gekoeld dus zo rond de 14-15 graden. De wijn is heerlijk bij charcuterie, kip van het spit, gegrilde worstjes, geroosterde groenten (paprika), klassieke pasta’s met rode sauzen (Bolognaise, Napolitana, Arrabiata), witschimmelkaas.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Portugal |
Regio | Alentejo |
Appellatie | Alentejo (Appellatie) |
Wijnhuis | Cartuxa |
Druif | Alicante bouschet, Malvasia, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Adega da Cartuxa– Fundação Eugénio de Almeida, Cartuxa Tinto
Het legendarische wijnhuis Cartuxa is vernoemd naar het Kartuizer klooster waarnaast het is gevestigd. Dat klooster werd ooit aangekocht door de familie De Almeida en is inmiddels weer in handen van de kloosterorde, maar op de landerijen is de oprichter van Cartuxa, Eugénio de Almeida, druiven gaan verbouwen. En waar de Kartuizer monniken een buitengewoon sober en afgesloten leven leiden, zijn de wijnen van Cartuxa dat allesbehalve. Rijke, volle en door fruit gedomineerde wijnen, die prachtig in balans zijn en nooit log worden. Dat geldt voor het gehele scala wijnen dat van dit wijngoed van 400 hectare komt: van de zeer betaalbare wijnen voor elke dag tot de iconische Pêra Manca.
Recensies
Bijlagen

