2021 Albet I Noya Petit Albet Blanc BIO
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Penedès (Appellatie) |
Wijnhuis | Albet i Noya |
Jaar | 2021 |
Druif | Chardonnay Macabeo Xarel-Lo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2022 - 2025 |
Deze wijn is gemaakt van Chardonnay en Xarel-lo en valt op door zijn delicatesse en finesse. De lichte en frisse aroma's kenmerkend zijn voor de jeugdigheid. Spanje is een absoluut opkomend land op het gebied van witte wijnen en deze Petit Albet is hier wel een heel mooi voorbeeld van.
Deze zalige vriendelijke witte wijn heeft volume door de Chardonnay en frisheid met de Xarel.lo. Op het etiket zien we de voeten van de kleine Luc, de jongste zoon van Toni Albet. Dit is ook de eerste wijn die ze bottelen met schroefdop. Over alles is nagedacht. Het resultaat mag er zijn. En qua prijs-kwaliteitverhouding is deze Petit Albet een onvervalste voltreffer!
De Petit Blanc is helder en jong van kleur. In de neus opstuivend fruit, appel, kruisbes, bloemig accent, beperkte toetsen van de Chardonnay en wat typische mediterrane kruidigheid van de Xarel.lo. Het geheel perfect fruitig droog van smaak met meer dan voldoende vulling en fruit. Lekker! De perfecte passe-partout zomerwijn met een pittige karaktertrek!
Dit domein is de bio-pionier van Spanje. Josep-Maria Albet i Noya introduceerde in 1979 dit nieuwe concept in de Spaanse wijngaarden. Samen met zijn broer Toni controleren ze op dit moment meer dan 100 ha ecologische wijngaarden. De twee broers zitten niet stil, want intussen hebben ze projecten in Rioja, Priorat en zijn ze een zoektocht gestart naar vergeten oude druivenrassen. In 25 jaar tijd zijn ze erin geslaagd om jaarlijks betere wijnen te maken en de consument te blijven verrassen. Ze zijn gevestigd in San Pau d'Ordal (Alt Penedès), een goeie 35 km ten zuiden van Barcelona, en niet zo ver van Sant Sadurni d'Anoia, de hoofdstad van de cava. Josep-Maria is een oenoloog die weet wat hij wil en rigoureus voor zijn doel gaat. Als jonge kerel koos hij reeds resoluut voor de biologische wijnbouw, tegen de toenmalige tendensen en grote domeinen in. Vandaag is hij nog steeds voor op al de rest; Hij gebruikt al sinds lang geen 100% nieuwe vaten meer omdat hij wil dat het fruit steeds de voorrang krijgt op houtgebruik, een filosofie die meer wijnbouwers in Spanje goed zou doen. Intussen heeft hij ook allerlei technieken ontwikkeld om zo natuurlijk mogelijk wijn te maken, met toevoeging van het minimum aan zwavel.
Biologisch gecertificeerd.
Dit domein is de bio-pionier van Spanje. Josep-Maria Albet i Noya introduceerde in 1979 dit nieuwe concept in de Spaanse wijngaarden. Samen met zijn broer Toni controleren ze op dit moment meer dan 100 ha ecologische wijngaarden. De twee broers zitten niet stil, want intussen hebben ze projecten in Rioja, Priorat en zijn ze een zoektocht gestart naar vergeten oude druivenrassen. In 25 jaar tijd zijn ze erin geslaagd om jaarlijks betere wijnen te maken en de consument te blijven verrassen. Ze zijn gevestigd in San Pau d’Ordal (Alt Penedès), een goeie 35 km ten zuiden van Barcelona, en niet zo ver van Sant Sadurni d’Anoia, de hoofdstad van de cava.
Josep-Maria is een oenoloog die weet wat hij wil en rigoureus voor zijn doel gaat. Als jonge kerel koos hij reeds resoluut voor de biologische wijnbouw, tegen de toenmalige tendensen en grote domeinen in. Vandaag is hij nog steeds voor op al de rest; Hij gebruikt al sinds lang geen 100% nieuwe vaten meer omdat hij wil dat het fruit steeds de voorrang krijgt op houtgebruik, een filosofie die meer wijnbouwers in Spanje goed zou doen... Intussen heeft hij ook allerlei technieken ontwikkeld om zo natuurlijk mogelijk wijn te maken, met toevoeging van het minimum aan zwavel.
De prestigieuze Amerikaanse website JamesSuckling.com kende vier wijnen van Albet i Noya een score van 92 punten toe! Het gaat om Reserva Martí 2011 en Lignum negre 2015 bij de rode wijnen, en Fanio 2016 en Lignum Blanc 2016 bij de witte wijnen.
De Reserva Martí 2011 is een blend van Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Ull de Llebre. Suckling benadrukt de frisheid, die over tijd behouden blijft, en de mooie manier waarop de wijn rijpt. Bij de Lignum 2015 was hij verbaasd door de aantrekkelijke aroma's van zoethout, chocolade en kersenlikeur.
De de Fanio 2016 becommentareert hij vooral de complexe textuur en de vleug van gekonfijte citrus en droge salie. De Lignum Blanc 2016 ziet hij als een wijn met een "zeer onderscheidende persoonlijkheid", waarbij hij ook opmerkt dat de wijn zeer verfrissend is.
Daarnaast werden niet alleen deze 4 wijnen bekroond, maar ontvingen ook de Clàssic Penedès Brut 21, de Xarel.lo Curiós en de Tempranillo Curiós 90 punten!
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Penedès (Appellatie) |
Wijnhuis | Albet i Noya |
Druif | Chardonnay, Macabeo, Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Schroefdop |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Rond, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Login and Registration Form