2021 Agricola Punica Samas
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Sardinie |
Appellatie | Isola dei Nuraghi |
Wijnhuis | Agripunica |
Jaar | 2021 |
Druif | Chardonnay Vermentino |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2022 - 2025 |
Agricola Punica (beter bekend als Agripunica) is het nieuwe topdomein welke is ontstaan in 2002 door een samenwerking van verschillende wijntalenten met hopen ervaring. De persoonlijkheden die hun schouders onder dit project hebben gezet, zijn zeker niet van de minste: Dr. Sebastiano Rosa (de wijnmaker van Tenuta San Guido en haar cultwijn Sassicaia), Tenuta San Guido zelf, het Sardisch topdomein Cantina di Santadi en haar directeur Antonello Pilloni, en ten slotte de legendarische wijnmaker Giacomo Tachis. Het idee kwam van de laatste die zeer geïnspireerd was geraakt door de kwaliteit en mogelijkheden van de carignanodruif (carignan) op het Italiaanse eiland Sardinië. Als oudwijnmaker van Sassicaia en expert in het werken met cabernet en merlot, was hij zeer geïnteresseerd om op het eiland te experimenteren met ‘zijn’ Bordelaise druiven. In 2002 werd Agripunica opgericht en werden wijngaarden aangekocht van de wijndomeinen Barrua en Narcao en wordt nu allom gezien als een van de Italiaanse opkomende rising starts. We kunnen allemaal zien wat er met Tenuta San Guido is gebeurt en vooral me de prijzen dus advies is zeker om Agri Punica goed in de gaten te houden nu de prijzen nog in balans zijn.
De Samas wijngaarden in Sardinië zijn gelegen in de regio Isola dei Nuraghi. De Samas is gemaakt van hoofdzakelijk vermentino (80%), aangevuld met chardonnay. Ze groeien op een zanderige bodem, rijk aan kalk en vulkanisch materiaal en worden bij ideale rijpheid in de zeer vroege ochtend geplukt. Zo blijven de natuurlijke frisheid en karakteristieken maximaal bewaard. Na binnenkomst ondergaan ze eerst een koude weking om aromastoffen te onttrekken, waarna een zachte persing volgt. De vermentino en chardonnay worden apart van elkaar gevinifieerd en een periode van veertig dagen op de fijne gistsporen opgevoed. Hierna vindt de assemblage plaats en rijpt de wijn nog drie maanden op betonnen kuipen. De wijn wordt niet geklaard en ongefilterd gebotteld om het hele karakter maximaal te bewaren. In de neus ontdekken we frisse appels, citrus, iets van tropisch fruit, bloesem en mineralen. De smaak biedt een aangenaam vetje, terugkeer van wit en geel fruit, iets ziltigs, elegante zuren en eindigt in een lange, zachte finale. Een heerlijke frisse en elegante wijn welke een goede begeleider is bij verschillende visgerechten, sushi, zomerse salades en jonge kazen.
Agricola Punica (better known as Agripunica) is a collaboration between Tenuta San Guido (Sassicaia), Cantina di Santadi from Sardinia and the celebrated Tuscan oenologist Giacomo Tachis. The idea came from the latter who was very inspired by the quality and possibilities of the carignano grape (carignan) from the Italian island of Sardinia.
More information about Agripunica
As a former winemaker of Sassicaia and an expert in working with cabernet and merlot, he was very interested in experimenting with 'his' Bordelaise grapes on the island. Agripunica was founded in 2002 and vineyards were purchased from the wine estates Barrua and Narcao. Both are located in the Basso Sulcis area, in southwest Sardinia, home to the Carignano del Sulcis area of origin. The ambition that Tachis had with Agripunica – to make top red wines in Sardinia based on the indigenous carignano, supplemented with Bordelaise grapes – quickly became a resounding success. In addition, he also concentrated on making white wine, again drawing inspiration from a local grape (vermentino) and an international grape (chardonnay). Here, too, the enormous expertise of the oenologist soon became apparent. Formed and trained by Tachis in his early years, Umberto Trombelli is a gifted winemaker with a great track record. When Tachis decided to take it a bit easier a few years ago, Trombelli was the logical choice to approach as a successor. Trombelli was happy to continue Tachis's life's work and is now the great man behind Agripunica's success.
The domain makes two red and since 2012 also a white wine. The red 'Barrua', an IGP Isola dei Nuraghi, is on its way to becoming the new icon wine of Sardinia and is made according to the established recipe of 85% carignano with 10% cabernet sauvignon and 5% merlot. The Barrua vineyards are located inland and include 10 hectares of old bush vines from carignano, which gives the wine its complexity. The 'Montessu' - not to be regarded as inferior, but as a completely different wine - is made from 60% carignano, supplemented with syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc and finally merlot. The white 'Samas' is made from 80% vermentino, supplemented with 20% chardonnay.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Sardinie |
Appellatie | Isola dei Nuraghi |
Wijnhuis | Agripunica |
Druif | Chardonnay, Vermentino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Schroefdop |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Licht, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |