2020 Zetian by Ordonez Tempranillo Ecologico Old Vines
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | La Mancha |
Wijnhuis | Victoria Ordonez |
Jaar | 2020 |
Druif | Tempranillo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2021 - 2025 |
De wijngaarden zijn gelegen in de Sierra de la Calderina in Montes de Toledo. Deze regio behoort tot Castilla en is een Spaanse geografische aanduiding voor Vino de la Tierra-wijnen in de autonome regio Castilla-La Mancha bekend om zijn wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit
De wijngaard is gelegen op een pleistocene bodems, gevormd door kiezels en grind van alluviale oorsprong, van kwartsitische aard, evenals leisteen en zandsteen. De geologische en klimatologische omstandigheden van deze gebieden zijn ideaal voor de teelt van deze oude wijnstokken want hier moet gewerkt worden door de druivenstok en moeite diep wortelen. Het klimaat kenmerkt zich hier door grote verschillen en extremen met hete en droge zomers en zeer koude winters met weinig regen. Ondermeer door deze redenen heeft de wijngaard nauwelijks verzorging nodig, wat biologische teelt mogelijk maakt en niet vreemd dat de gecertificeerde biologische wijnteelt hier begonnen is.
De adviseur en oenoloog van Bodegas Zetian is de bekende wijnmaakster Victoria Ordonez - ook wel bekend als de "Queen van de Pedro Ximénez en Moscatel" maar ze maakt ook uitstapjes naar andere regio's als ze unieke wijngaarden vindt. Een bekend voorbeeld is de Pasajara Verdejo uit de Rueda en nu ook deze Zetian uit La Mancha.
De Tempranillo druiven komen van zeer oude wijnstokken en worden handmatig geoogst met gisting in roestvrij staal bij een gecontroleerde lage temperatuur van 22oC met een 15-daagse maceratie. Daarna verouderd de wijn 6 maanden maanden in eiken vaten.
Deze fruitige zeer toegankelijke Zetian is fris en robijnrood in het glas. Fruitig in de neus, met pruimen en aardbeien doordrenkt met wat rokerige tonen. De eik is zeer goed geïntegreerd. Mooie, lange, aangename afdronk. Dit is een zalige fruitige rode wijn met en bescheiden alcohol percentage van 13%. Een heerlijke rode wijn op mee te borrelen en de Spanjaarden drinken deze wijnen graag ietwat gekoeld. De wijn is ook perfect bij rood vlees, stoofschotels met vlees, een BBQ en Pizza. De wijn is Biologisch en Vegan gecertificeerd.
Victoria Ordoñez geboren en getogen in Malaga is geen onbekende in de wijn-wereld. Zij is de zus van Jorge Ordóñez (een van de grootste en bekendste wijnmaker die ook hoofdimporteur is van de spaanse high wijnen naar de USA). In 2004 is zij tesamen met Alois Kracher gestart met het produceren van wijn in Malaga. Toen Alois overleed in 2007 heeft ze besloten om met haar zoon haar eigen en meest persoonlijke project te starten en dit is het maken van een aantal zeer unieke wijnen komende vanuit de zeer oude Pre-Phylloxera wijngaarden in de bergen. De wijnen komen dus van originele soms wel tot 200 jaar oude wijnstokken.
De wijnen zijn zeer uniek en ongekend fraai en is iets wat niemand eerder heeft gedaan. Dit valt ook wel te begrijpen want het gebied is zeer onherbergzaam met zeer oude maar ook zeer kleine wijngaarden waar alleen maar m.b.v. muilezels kan worden gewerkt. De (mountain) wijnen van Victoria zoals de Monticara, La Pasajera, La Ola Meliller, de Voladeros en de recent gelanceerde zeer fraaie rode Martí-Aguilar zijn stuk voor stuk uniek en van ongekend hoog niveau. Er worden van alle soorten maar een zeer beperkt aantal flessen van gemaakt (lees: vaak minder dan 2000 flessen) want de wijngaarden zijn zeer klein (vaak kleiner dan 1ha).
De wijnen van Victoria worden alleen maar aangeboden in de absolute top restaurants in de gehele wereld. Zo maar een greep waar de wijnen van Ordonez op de kaart staan:
- Dani Garcïa (2 Michelin Star)
- José Carlos García (1 Michelin Star)
- La Cabaña (1 Michelin Star)
- Quique Dacosta (3 Michelin Star)
- Abantal (1 Michelin Star)
- Casa Mono (2 Michelin Star), one of the most prestigious Michelin Star restaurants in New York has included all the wines
- La Finca, Casa Pepa (2 Michelin Star)
- Cuchara – Lommel (1 Michelin star)
- Jardin Tropical - Knokke (1 Michelin star)
- Slagmolen – Opglabbeek (2 Michelin star)
- Valuas - Venlo (1 Michelin star)
- Delicees - Dordrecht (bijna 1 ster)
- Restaurant Zarzo (1 Michelin star)
- The Table - Hamburg (3 Michelin star)
- Schlossberg- Baiersbronn (2 Michelin star)
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | La Mancha |
Wijnhuis | Victoria Ordonez |
Druif | Tempranillo |
Biologisch | Ja |
Vegan | Ja |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Login and Registration Form