2020 Warwick Three Cape Ladies
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2028 |
Zuid-Afrika doet het goed met Bordeaux-blends, de combinatie van Bordeaux-druiven, maar heeft ook zijn eigen ‘Cape Blend’. Hierin worden Franse druiven gecombineerd met de zo ‘eigen’ pinotage tot een compositie die uniek is voor de Kaap –en dat is ook wat waard. Three Cape Ladies is het voorbeeld van zo’n Cape Blend, De drie ‘dames’ in het spel zijn:66% Cabernet Sauvignon, 22% Pinotage en 12% Cabernet Franc die op een bijzondere en uitstekende wijze combineren. Het werkt voortreffelijk. Geen wonder dat deze wijn inmiddels goed is voor eenderde van de verkopen van Warwick, zodat we van een waar succesnummer kunnen spreken.
De druiven voor deze Cape Blend worden apart van elkaar geoogst, ontsteeld en gesorteerd. De alcoholische vergisting en schilweking duurt 14 tot 30 dagen waarbij de wijn regelmatig over de 'hoed' (de schilletjes die boven komen drijven) wordt gepompt. Hierdoor wordt kleur, tannine en smaak onttrokken. De wijn ondergaat vervolgens een houtrijping, waarvan 10% in nieuw Frans eikenhout voor een periode van 27 maanden. Daarna wordt de blend gemaakt en volgt er een lichte filtratie voordat de wijn wordt gebotteld.
In het glas is de Three Cape Lady robijnrood van kleur met in de neus warm fruit, zwarte bessen en kersencompote met een vleugje rozemarijn. De smaak is rijk en gestructureerd met helder rood fruit en sterke tannines, sigarenkistje en donkere chocolade in de afdronk. Heerlijk bij klassiek geroosterd lamsvlees of langzaam gegaarde ossenstaart.
Oogstjaar 2017 - 90pt (Tim Atkin)
Oogstjaar 2017 - 90pt (Platter's)
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Stellenbosch (Appellatie) |
Wijnhuis | Warwick |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Zonder enige vorm van overdrijving mogen we stellen dat Warwick Estate tegenwoordig geldt als een van de leidende wijnbedrijven van Stellenbosch, en zelfs van Zuid-Afrika. Dat komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. In de eerste plaats is er natuurlijk het bijzondere terroir, op een unieke plek: direct ten westen van de monumentale Simonsberg, de hoge berg die de streek domineert en die ook mede bepalend is voor het klimaat van de streek.
Warwick Estate ligt in een vallei omsloten door de Simonsberg, Kanonkop en Klapmutskop. De historische boerderij, die nu Warwick heet, droeg in de periode van 1791 tot 1902 de naam ‘Goed Succes’. Na de Boerenoorlog werd de farm gekocht door kolonel Alexander Gordon, die hem ‘Warwick’ doopte, naar legereenheid waarvoor hij diende, het Warwickshire regiment. Later raakte het bedrijf in verval en toen het in 1964 werd overgenomen door Stan & Norma Ratcliffe was er geen druivenstok meer te bekennen. Stan en Norma beseften al snel dat ze een bijzonder terroir voor de wijnbouw in bezit hadden gekregen en het duurde niet lang of ze besloten tot de aanplant van cabernet-sauvignon, een druif die voor deze streek werkelijk gemáákt is. Deze stokken cabernet leverden druiven op van een hoge kwaliteit, die zeer in trek waren bij handelaren en bij andere wijngoederen voor het maken grote wijnen. Norma raakte zelf ook steeds meer geïnteresseerd in het maken van wijn en besloot een opleiding tot wijnmaker te volgen. Norma en Stan besloten een kelder te bouwen en in 1984 werd de eerste ‘eigen’ Warwick-wijn geboren, een Cabernet-sauvignon. Norma bleek het talent te bezitten om grote wijnen te kunnen maken en de productie kon jaar op jaar stijgen –zowel in kwaliteit als in kwantiteit. De Bordeaux-blend Trilogy, die met de jaargang 1986 het licht zag, werd al snel een van de grote vlaggenschepen van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Dat werd nog eens benadrukt toen hij door de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki werd uitgekozen om te worden geschonken op een officieel diner voor de Amerikaanse president George Bush. Het is een erkenning voor de zeldzame kwaliteiten van het wijnhuis Warwick. Inmiddels heeft wijnmaker Norma na 20 jaar een stapje terug gedaan, en is opgevolgd door Louis Nel, die algemeen wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde wijnmakers van Zuid-Afrika. En in 2001 werd Mike Ratcliffe, zoon van Norma en Stan, benoemd tot algemeen directeur. Hij studeerde af aan de universiteit van Adelaide met een graad in wijnmarketing. Daarmee is Warwick helemaal toegerust voor de toekomst.
Omschrijving
Zuid-Afrika doet het goed met Bordeaux-blends, de combinatie van Bordeaux-druiven, maar heeft ook zijn eigen ‘Cape Blend’. Hierin worden Franse druiven gecombineerd met de zo ‘eigen’ pinotage tot een compositie die uniek is voor de Kaap –en dat is ook wat waard. Three Cape Ladies is het voorbeeld van zo’n Cape Blend, De drie ‘dames’ in het spel zijn:66% Cabernet Sauvignon, 22% Pinotage en 12% Cabernet Franc die op een bijzondere en uitstekende wijze combineren. Het werkt voortreffelijk. Geen wonder dat deze wijn inmiddels goed is voor eenderde van de verkopen van Warwick, zodat we van een waar succesnummer kunnen spreken.
De druiven voor deze Cape Blend worden apart van elkaar geoogst, ontsteeld en gesorteerd. De alcoholische vergisting en schilweking duurt 14 tot 30 dagen waarbij de wijn regelmatig over de 'hoed' (de schilletjes die boven komen drijven) wordt gepompt. Hierdoor wordt kleur, tannine en smaak onttrokken. De wijn ondergaat vervolgens een houtrijping, waarvan 10% in nieuw Frans eikenhout voor een periode van 27 maanden. Daarna wordt de blend gemaakt en volgt er een lichte filtratie voordat de wijn wordt gebotteld.
In het glas is de Three Cape Lady robijnrood van kleur met in de neus warm fruit, zwarte bessen en kersencompote met een vleugje rozemarijn. De smaak is rijk en gestructureerd met helder rood fruit en sterke tannines, sigarenkistje en donkere chocolade in de afdronk. Heerlijk bij klassiek geroosterd lamsvlees of langzaam gegaarde ossenstaart.
Oogstjaar 2017 - 90pt (Tim Atkin)
Oogstjaar 2017 - 90pt (Platter's)
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Stellenbosch (Appellatie) |
Wijnhuis | Warwick |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Wijnhuis
Zonder enige vorm van overdrijving mogen we stellen dat Warwick Estate tegenwoordig geldt als een van de leidende wijnbedrijven van Stellenbosch, en zelfs van Zuid-Afrika. Dat komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. In de eerste plaats is er natuurlijk het bijzondere terroir, op een unieke plek: direct ten westen van de monumentale Simonsberg, de hoge berg die de streek domineert en die ook mede bepalend is voor het klimaat van de streek.
Warwick Estate ligt in een vallei omsloten door de Simonsberg, Kanonkop en Klapmutskop. De historische boerderij, die nu Warwick heet, droeg in de periode van 1791 tot 1902 de naam ‘Goed Succes’. Na de Boerenoorlog werd de farm gekocht door kolonel Alexander Gordon, die hem ‘Warwick’ doopte, naar legereenheid waarvoor hij diende, het Warwickshire regiment. Later raakte het bedrijf in verval en toen het in 1964 werd overgenomen door Stan & Norma Ratcliffe was er geen druivenstok meer te bekennen. Stan en Norma beseften al snel dat ze een bijzonder terroir voor de wijnbouw in bezit hadden gekregen en het duurde niet lang of ze besloten tot de aanplant van cabernet-sauvignon, een druif die voor deze streek werkelijk gemáákt is. Deze stokken cabernet leverden druiven op van een hoge kwaliteit, die zeer in trek waren bij handelaren en bij andere wijngoederen voor het maken grote wijnen. Norma raakte zelf ook steeds meer geïnteresseerd in het maken van wijn en besloot een opleiding tot wijnmaker te volgen. Norma en Stan besloten een kelder te bouwen en in 1984 werd de eerste ‘eigen’ Warwick-wijn geboren, een Cabernet-sauvignon. Norma bleek het talent te bezitten om grote wijnen te kunnen maken en de productie kon jaar op jaar stijgen –zowel in kwaliteit als in kwantiteit. De Bordeaux-blend Trilogy, die met de jaargang 1986 het licht zag, werd al snel een van de grote vlaggenschepen van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Dat werd nog eens benadrukt toen hij door de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki werd uitgekozen om te worden geschonken op een officieel diner voor de Amerikaanse president George Bush. Het is een erkenning voor de zeldzame kwaliteiten van het wijnhuis Warwick. Inmiddels heeft wijnmaker Norma na 20 jaar een stapje terug gedaan, en is opgevolgd door Louis Nel, die algemeen wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde wijnmakers van Zuid-Afrika. En in 2001 werd Mike Ratcliffe, zoon van Norma en Stan, benoemd tot algemeen directeur. Hij studeerde af aan de universiteit van Adelaide met een graad in wijnmarketing. Daarmee is Warwick helemaal toegerust voor de toekomst.