2021 Tenuta San Guido Le Difese

30,95 25,58
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Toscana
Wijnhuis Tenuta San Guido
Jaar 2021
Druif Cabernet Sauvignon Sangiovese
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2023 - 2029
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

In de jaren '20, als student in Pisa, droomde Markies Mario Incisa della Rocchetta er al van om een 'edele' wijn te creëren. Net als de meeste Italiaanse aristocraten uit die tijd had hij een uitgesproken voorliefde voor fijne Bordeauxwijnen. Nadat hij samen met zijn echtgenote, Clarice, zijn intrek had genomen in hun domein in Tenuta San Guido aan de Middellandse Zee, experimenteerde hij met verschillende Franse druivenvariëteiten. Zijn conclusie luidde onomwonden: 'het bouquet dat ik zocht', vond ik in de Cabernet. Een wijn met de Cabernet Sauvignon als hoofdcomponent betekende een radicale ommekeer van de traditionele Toscaanse en Piëmontese Sangiovese en Nebbiolo variëteiten. Niemand die het ooit had overwogen om op Italiaanse bodem een wijn volgens de Bordeaux-aanpak te bereiden, en beslist niet in een gebied dat binnen het wijnuniversum (tot dusver) geen voet aan de grond had. 

Afgezien van het bouquet van de Cabernet Sauvignon, werd de beslissing om de wijnstokvariëteit op Tenuta San Guido aan te planten beïnvloed door de sterke gelijkenissen tussen het Toscaanse dorpje en de Gravesstreek in Bordeaux. 'Graves' is het Franse woord voor 'gravel'. Sassicaia, wat in het Toscaans dialect 'met stenen bezaaide grond' betekent, dankt zijn naam dus aan de bodemgesteldheid van Tenuta San Guido. Ieder jaar werd een klein aantal kistjes in de kelders van Castiglioncello bewaard. De Markies ontdekte dat naarmate de jaren verstreken de kwaliteit van de wijn er met rasse schreden op vooruitging. Zoals vaak het geval met wijnen van grote herkomst, blijkt datgene wat aanvankelijk als een defect werd beschouwd met het verstrijken van de tijd zich uiteindelijk te ontpoppen tot één van de grote kwaliteiten. Al snel drongen zijn vrienden en familieleden er bij hem op aan te volharden in zijn passie en deze revolutionaire stijl van wijnbereiding verder te vervolmaken. In 1965 plantte hij twee bijkomende wijngaarden aan met de Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc

Vandaag de dag staat Sassicaia bekend als één van de meest vooraanstaande rode wijnen van geheel Italië. Samen met Ornellaia van Tenuta dell'Ornellaia, is het de meest gezochte wijn van Toscane! Saillant detail is het feit dat een deel van de wijngaarden van Tenuta dell'Ornellaia afkomstig zijn van Tenuta San Guido. Tenuta dell'Ornellaia, ooit opgericht door Ludovico Antinori (de broer van Piero Antinori en beide neef van Mario Incisa della Rocchetta), kocht zijn eerste wijngaarden van de Markies (!) Inmiddels wereldberoemd maakt Tenuta San Guido thans deel uit van de groep 'Primum Familiae Vini', wat staat voor 'de beste wijnfamilies'. Andere leden zijn o.a. Bodegas y Viñedos Vega-Sicilia, Antinori, Château Mouton-Rothschild en Perrin & Fils van Château de Beaucastel. 

De Le Difese van Tenuta San Guido is een blend van Cabernet Sauvignon en Sangiovese. De wijngaarden van Le Difese zijn gelegen in de Maremma, nabij tussen Cecina en Bolgheri, vlakbij de Middellandse zee. Tehuta San Guido heeft ervoor gezorgd dat het stadje Bolgheri zo beroemd is geworden. De druiven worden handmatig geplukt en zorgvuldig gesorteerd. Na de pluk vindt de eerste gisting plaats in roestvrijstalen vaten, waarbij de druivenschillen in de most blijven. De rijping van de wijn geschiedt in deze roestvrijstalen vaten voor een periode van 12 maanden.  Vervolgens rijpt de wijn nog eens verder in Frans en Amerikaans eiken barriques voor een periode van 12 maanden, alvorens te worden gebotteld.De wijn heeft een fraaie granaat-rode kleur en is medium bodied. De Le Difese heeft mooie tonen bosbessen en braam gevolgd door kersen en cranberry. De Le Difese (Cabernet Sauvignon en Sangiovese)is een vlotte en moderne wijn met mooie vruchtengeuren van bosbessen en kersen ondersteund door mediterrane kruiden. Deze medium bodied wijn heeft een goede balans tussen fruit en de zuren en is zijdezacht  met een lang nasmaak/gevoel van frisheid wat de wijn mooi levendig houdt in de monden en is gastronomisch een geweldige wijn bij pasta gerechten of een goede (zelfgemaakte) pizza.

Vineyard for 2021 Tenuta San Guido Le Difese

Tenuta San Guido werd in de jaren veertig opgericht door Marchese Mario Incisa della Rocchetta. De marchese werd geïnspireerd door de wijnen van Bordeaux, vooral die gemaakt van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. In 1944 plantte hij deze variëteiten in de Bolgheri, een gebied dat destijds niet traditioneel geassocieerd werd met wijnproductie.

Terroir van Tenuta San Guido

Het landgoed ligt in de Maremma aan de Toscaanse kust. De Tyrreense Zee zorgt voor een uniek microklimaat dat gunstig is voor de druiventeelt. Tenuta San Guido beslaat ruim 2.500 hectare, waarvan ongeveer 90 hectare (ongeveer 222 hectare) gewijd is aan wijngaarden. De wijngaarden zijn beplant met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en andere variëteiten. De bodem van Tenuta San Guido, gelegen tussen 60 en 400 meter boven zeeniveau, is gedeeltelijk kleiachtig met diverse morfologische kenmerken, waaronder kalksteenrijke gebieden met Alberese, Gabbro en steen. Het klimaat is uniek, met heuvels van Bibbona tot Castagneto die bescherming bieden tegen noordoostelijke wind. In de zomer koelt de zee de wijngaardes af, waardoor een microklimaat ontstaat dat kenmerkend is voor Tenuta San Guido.

Sassicaia

Sassicaia is de "flagship" van Tenuta San Guido en wordt beschouwd als de eerste Super Tuscan. Het kreeg internationale bekendheid en speelde een cruciale rol bij het definiëren van de Italiaanse wijnen. De eerste vintage Sassicaia werd geproduceerd in 1968, maar was aanvankelijk bedoeld voor privéconsumptie. Pas in 1978 werd Sassicaia commercieel uitgebracht. Sassicaia wordt voornamelijk gemaakt van Cabernet Sauvignon, met een klein percentage Cabernet Franc. De naam "Sassicaia" komt van het Italiaanse woord "sassi", wat stenen betekent, aangezien de wijngaarden worden gekenmerkt door steenachtige bodems. De wijn staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en bewaarpotentieel. Het krijgt vaak hoge scores van critici en is zeer gewild bij verzamelaars. Sassicaia speelde een cruciale rol in de erkenning en verheffing van Italiaanse wijnen.

Productie van Tenuta San Guido

Bij de wijnbereiding bij Tenuta San Guido ligt de nadruk op kwaliteit en traditionele technieken. Het landgoed streeft ernaar om het unieke terroir van de Bolgheri-regio in zijn wijnen tot uitdrukking te brengen. Bij de Sassicaia geld grotendeels Cabernet Sauvignon met een kleiner percentage Cabernet Franc. Sassicaia staat bekend om zijn elegantie, complexiteit en potentieel. De productie van Sassicaia varieert van oogstjaar tot oogstjaar, afhankelijk van factoren als weersomstandigheden en kwaliteit. Het exacte aantal jaarlijks geproduceerde flessen kan fluctueren en specifieke productiecijfers zijn mogelijk niet direct beschikbaar. Tenuta San Guido produceert ook andere wijnen zoals de Guidalberto, dit is een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot. Guidalberto is de tweede wijn van het landgoed en biedt een meer toegankelijke en eerder drinkbare stijl dan de Sassicaia. Als laatste hebben we de Le Difese, een blend van Cabernet Sauvignon en Sangiovese. Le Difese is een meer toegankelijke en fruitige wijn, ontworpen voor eerdere consumptie. 

Tenuta San Guido's olijfolie?

Tenuta San Guido staat naast zijn wijnen bekend om de productie van hoogwaardige olijfolie. Het landgoed ligt in de Maremma (Toscane) en veel wijnhuizen in de regio hebben vaak olijfgaarden naast wijngaarden. Ze verbouwen waarschijnlijk traditionele Toscaanse olijfvariëteiten zoals Frantoio, Leccino en Moraiolo.  De kenmerken van de bodem en het klimaat in de regio, die bijdragen aan het unieke terroir van hun wijnen, kunnen ook het smaakprofiel van hun olijfolie beïnvloeden. Het landgoed maakt waarschijnlijk gebruik van traditionele en zorgvuldige methoden bij de teelt en oogst van olijven. Het extractieproces, meestal uitgevoerd door middel van koude persing, is ontworpen om de kwaliteit en smaak van de olijven te behouden. Net als hun benadering van de wijnproductie, kan de olijfolieproductie beperkt zijn, met de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit.

 

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Toscana
Wijnhuis Tenuta San Guido
Druif Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2029
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 92
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit
Drink momenten Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2021 Tenuta San Guido Le Difese
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.11.2023

2014 Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino

"Blij dat ik deze veel gezochte wijn heb kunnen kopen bij Grandcru Wijnen..." John

Bekijk product recensie