2020 Tenuta San Guido Guidalberto Magnum
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Tenuta San Guido |
Jaar | 2020 |
Druif | Cabernet Sauvignon Merlot Sangiovese |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2030 |
In de jaren '20, als student in Pisa, droomde Markies Mario Incisa della Rocchetta er al van om een 'edele' wijn te creëren. Net als de meeste Italiaanse aristocraten uit die tijd had hij een uitgesproken voorliefde voor fijne Bordeauxwijnen. Nadat hij samen met zijn echtgenote, Clarice, zijn intrek had genomen in hun domein in Tenuta San Guido aan de Middellandse Zee, experimenteerde hij met verschillende Franse druivenvariëteiten. Zijn conclusie luidde onomwonden: 'het bouquet dat ik zocht', vond ik in de Cabernet. Een wijn met de Cabernet Sauvignon als hoofdcomponent betekende een radicale ommekeer van de traditionele Toscaanse en Piëmontese Sangiovese en Nebbiolo variëteiten. Niemand die het ooit had overwogen om op Italiaanse bodem een wijn volgens de Bordeaux-aanpak te bereiden, en beslist niet in een gebied dat binnen het wijnuniversum (tot dusver) geen voet aan de grond had.
Afgezien van het bouquet van de Cabernet Sauvignon, werd de beslissing om de wijnstokvariëteit op Tenuta San Guido aan te planten beïnvloed door de sterke gelijkenissen tussen het Toscaanse dorpje en de Gravesstreek in Bordeaux. 'Graves' is het Franse woord voor 'gravel'. Sassicaia, wat in het Toscaans dialect 'met stenen bezaaide grond' betekent, dankt zijn naam dus aan de bodemgesteldheid van Tenuta San Guido. Ieder jaar werd een klein aantal kistjes in de kelders van Castiglioncello bewaard. De Markies ontdekte dat naarmate de jaren verstreken de kwaliteit van de wijn er met rasse schreden op vooruitging. Zoals vaak het geval met wijnen van grote herkomst, blijkt datgene wat aanvankelijk als een defect werd beschouwd met het verstrijken van de tijd zich uiteindelijk te ontpoppen tot één van de grote kwaliteiten. Al snel drongen zijn vrienden en familieleden er bij hem op aan te volharden in zijn passie en deze revolutionaire stijl van wijnbereiding verder te vervolmaken. In 1965 plantte hij twee bijkomende wijngaarden aan met de Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc.
Vandaag de dag staat Sassicaia bekend als één van de meest vooraanstaande rode wijnen van geheel Italië. Samen met Ornellaia van Tenuta dell'Ornellaia, is het de meest gezochte wijn van Toscane! Saillant detail is het feit dat een deel van de wijngaarden van Tenuta dell'Ornellaia afkomstig zijn van Tenuta San Guido. Tenuta dell'Ornellaia, ooit opgericht door Ludovico Antinori (de broer van Piero Antinori en beide neef van Mario Incisa della Rocchetta), kocht zijn eerste wijngaarden van de Markies (!) Inmiddels wereldberoemd maakt Tenuta San Guido thans deel uit van de groep 'Primum Familiae Vini', wat staat voor 'de beste wijnfamilies'. Andere leden zijn o.a. Bodegas y Viñedos Vega-Sicilia, Antinori, Château Mouton-Rothschild en Perrin & Fils van Château de Beaucastel.
De wijngaarden van Guidalberto zijn gelegen in de Maremma, nabij tussen Cecina en Bolgheri, vlakbij de Middellandse zee. Tenuta San Guido heeft ervoor gezorgd dat het stadje Bolgheri zo beroemd is geworden. De wijngaarden zijn oud en hoog-en beschermd door de heuvels gelegen waardoor er veel constanter wijnen dan bij andere wijnhuizen geproduceerd kunnen worden.
De druiven worden handmatig geplukt en zorgvuldig gesorteerd. Na de pluk vindt de eerste gisting plaats in roestvrijstalen vaten, waarbij de druivenschillen in de most blijven. De rijping van de wijn geschiedt in deze roestvrijstalen vaten voor een periode van 12 maanden. Vervolgens rijpt de wijn nog eens verder in Frans en Amerikaans eiken barriques voor een periode van 12 maanden, alvorens te worden gebotteld.
De wijn heeft een fraaie granaat-rode kleur en is medium bodied. Mooie aroma's met donkere fruit gevolgd door leer, kruiden en espresso. De wijn is meestal Cabernet Sauvignon met een kleinere Merlot. Je voelt de weelderige zachtheid van de Merlot in de mondaanzet.
Dit is een magnum van 1.5 liter in een originele houten kist (OWC).
In de jaren '20, als student in Pisa, droomde Markies Mario Incisa della Rocchetta er al van om een 'edele' wijn te creëren. Net als de meeste Italiaanse aristocraten uit die tijd had hij een uitgesproken voorliefde voor fijne Bordeauxwijnen. Nadat hij samen met zijn echtgenote, Clarice, zijn intrek had genomen in hun domein in Tenuta San Guido aan de Middellandse Zee, experimenteerde hij met verschillende Franse druivenvariëteiten. Zijn conclusie luidde onomwonden: 'het bouquet dat ik zocht', vond ik in de Cabernet.
Een wijn met de Cabernet Sauvignon als hoofdcomponent betekende een radicale ommekeer van de traditionele Toscaanse en Piëmontese Sangiovese en Nebbiolo variëteiten. Niemand die het ooit had overwogen om op Italiaanse bodem een wijn volgens de Bordeaux-aanpak te bereiden, en beslist niet in een gebied dat binnen het wijnuniversum (tot dusver) geen voet aan de grond had.
Afgezien van het bouquet van de Cabernet Sauvignon, werd de beslissing om de wijnstokvariëteit op Tenuta San Guido aan te planten beïnvloed door de sterke gelijkenissen tussen het Toscaanse dorpje en de Gravesstreek in Bordeaux. 'Graves' is het Franse woord voor 'gravel'. Sassicaia, wat in het Toscaans dialect 'met stenen bezaaide grond' betekent, dankt zijn naam dus aan de bodemgesteldheid van Tenuta San Guido. Ieder jaar werd een klein aantal kistjes in de kelders van Castiglioncello bewaard. De Markies ontdekte dat naarmate de jaren verstreken de kwaliteit van de wijn er met rasse schreden op vooruitging. Zoals vaak het geval met wijnen van grote herkomst, blijkt datgene wat aanvankelijk als een defect werd beschouwd met het verstrijken van de tijd zich uiteindelijk te ontpoppen tot één van de grote kwaliteiten. Al snel drongen zijn vrienden en familieleden er bij hem op aan te volharden in zijn passie en deze revolutionaire stijl van wijnbereiding verder te vervolmaken. In 1965 plantte hij twee bijkomende wijngaarden aan met de Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc. Vandaag de dag staat Sassicaia bekend als één van de meest vooraanstaande rode wijnen van geheel Italië. Samen met Ornellaia van Tenuta dell'Ornellaia, is het de meest gezochte wijn van Toscane! Saillant detail is het feit dat een deel van de wijngaarden van Tenuta dell'Ornellaia afkomstig zijn van Tenuta San Guido. Tenuta dell'Ornellaia, ooit opgericht door Ludovico Antinori (de broer van Piero Antinori en beide neef van Mario Incisa della Rocchetta), kocht zijn eerste wijngaarden van de Markies (!) Inmiddels wereldberoemd maakt Tenuta San Guido thans deel uit van de groep 'Primum Familiae Vini', wat staat voor 'de beste wijnfamilies'. Andere leden zijn o.a. Bodegas y Viñedos Vega-Sicilia, Antinori, Château Mouton-Rothschild en Perrin & Fils van Château de Beaucastel.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Tenuta San Guido |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Login and Registration Form