2020 Pago de Carraovejas Magnum
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Pago de Carraovejas |
Jaar | 2020 |
Druif | Cabernet Sauvignon Merlot Tempranillo |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (15%) |
Drink venster | 2023 - 2032 |
De Pago de Carraovejas is een haast bordeaux aandoende wijn en is onvergelijkbaar met andere Ribera del Duero's. De 2020 jaargang is een blend van hoofdzakelijk Tempranillo met wat Cabernet Sauvignon en Merlot (92% Tinto Fino, 5% Cabernet Sauvignon en 3% Merlot). De wijn is zeer complex en mooi geproportioneerd. Niets overheerst en bij het ruiken en proeven komen met de tijd diverse lagen vrij. Ceder, Aziatische kruiden, viooltjes, tapenade, en bramen-aroma's in de neus. In de mond fruit met zachte houttannines met klein vanilletoontje van opvoeding op Amerikaans eikenhout. De smaak is medium- to fullbodied en zeer evenwichtig met fijne, strakke tannines en een zijdezachte textuur. Qua stijl valt deze wijn te vergelijken met een Aalto uit zijn goede jaren en dat is ook weer niet gek daar de voormalige wijnmaker en directeur Javier Zaccagnini van Aalto heeft nauw heeft samengewerkt met Pago de Carraovejas en Javier Zaccagnini is tevens eigenaar geweest van Ossian welke momenteel nu ook valt onder Pago de Carraovejas groep.
Pago de Carraovejas is de meest eerlijke weerspiegeling van de vallei waaraan het zijn naam dankt. De Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot wijnstokken zijn verspreid over verschillende hellingen van Vallei van Carraovejas gelegen in een wildernis op een hoogte van ruim 900 meter. De wijngaarden zijn geplant op tertiaire grond. Op het oppervlak komen leemachtige kalksteen tevoorschijn, met de aanwezigheid van klei, zandsteen en gips met de karakteristieke witte tint. Het is een sobere bodem, die de wijnstokken onderwerpt aan een poging om zelf de opbrengst te beheersen en het beste van zichzelf te geven. Dit zijn bodems die de wijnstokken dwingen zichzelf te reguleren en hun best doen. De wijngaarden zijn verdeeld van de middelste zones tot aan meer dan 900 meter; van de zachte golving die afdaalt naar de beek, tot percelen met een stijgingspercentage van meer dan 30%. Hellingen op het zuiden en noorden, elk met hun eigen persoonlijkheid, schetsen het profiel van de Carraovejas-vallei.
De druiven voor de Pago de Carraovejas werden met de hand geoogst na een grondige monitoring tijdens de rijpingsperiode en na een eerste selectie in de wijngaard. Vervolgens vindt er in het wijnhuis een dubbele selectie plaats: van trossen en bessen. Na de pluk verblijft het in een temperatuur gecontroleerde koel-ruimte en vandaar uit na de selectietafels voor de 2e selectie. De druiven wordt slechts geplet (zwaartekracht) en er wordt dus gebruik gemaakt van het free flow sap om zo zijn puurste en meest verse aroma's te behouden. De wijn is gefermenteerd met zijn eigen gist onder nauwgezette controle en heeft daarna een malolactische gisting ondergaan met inheemse microbiota van het landgoed. In december is de wijn verplaatst naar Franse en Amerikaanse eiken vaten, waar het ongeveer 12 maanden bleef. Het hele proces werd bepaald door kalmte, nauwgezetheid en zwaartekracht en dit maakt de wijn uniek in zijn soort en maakt een wijn van een uitmuntende kwaliteit. Dit is een magnum van 1.5 liter.
OVER VINTAGE 2020
Na heel weinig regen in 2019, werd de oogst van 2020 gekenmerkt door een winter van overvloedige regenval. De wijngaard slaagde erin zijn waterreserve te behouden, waardoor de vegetatieve cyclus van de wijngaard zich kon ontwikkelen met een uitstekende balans en homogeniteit. Spontane en ingezaaide vegetatieve bodembedekkers werden gebruikt om de groeikracht te beheersen. Eind april was er een wijdverbreide knopbreuk en werden geen weers- of gezondheidsincidenten geregistreerd. Omdat er geen inmenging was in de ontwikkeling en evolutie van de knoppen, werden uitstekende opbrengsten behaald in de wijngaard, die dankzij de uitduntechniek in evenwicht waren. De oogst begon op 14 september en eindigde op 10 oktober. De druiven van Pago de Carraovejas 2020 werden vroeg in de ochtend geoogst na een eerste selectie. Daarna is er een dubbele selectie gemaakt in het wijnhuis: trossen en bessen en alles gaat via zwaartekracht dus geen gebruik van pompen (Gravity-flow wijnmaken)
Weetje: Naast Ossian heeft de Pago Carraojevas group ook het prachtige in Galicië gelegen wijnhuis Viña Mein opgenomen. Geweldige wijnen gemaakt met een zee-injectie. Eind 2020 heeft men tot de groep (Alma Carraovejas) Milsetentayseis La Peña toegevoegd (wijnen van zeer oude Pre-Phylloxerastokken) en de de iconische wijnen (altijd tussen de 95-100 parkerpunten) van Emilio Rojo. In medio 2021 is de laatste aanwinst welke nu behoort tot de groep Bodega Marañones uit de Sierra de Gredos.
Pago de Carraovejas is een project van de beroemde Chef Jose Maria Ruiz die deze wijn schenkt als huiswijn in zijn restaurant in Segovia onder de naam " Autor ".Sinds kort heeft het beroemde wijnhuis Ossian deze bodega onder haar hoede genomen. Pago de Carraovejas heeft unieke wijnen, ieder met zijn eigen unieke enorm boeiende persoonlijkheid. De wijnen hebben zeer expressieve aroma's, intense kleur, vlezige, krachtige en uitbundige smaak die elk van de kenmerken van elk ras manifesteert. De afgelopen jaren heeft deze bodega een enorme boost gemaakt en behoort nu tot de tophuizen uit de Ribera del Duero.
De bodega Pago de los Capellanes is gevestigd in het centrum van de beroemde wijnbouwregio Ribera del Duero in de provincie Burgos. Ze ligt net buiten Pedrosa del Duero, waar een van de beste druiven van de hele Ribera geoogst worden. De naam ‘Pago de los Capellanes’ is ook de naam van het gebied waarin de wijngaarden en wijnkelders liggen. Het Spaanse woord ‘pago’ betekent bestuursgebied. Pedrosa de Duero ligt op 800 meter hoogte. Op de hellingen van de regio domineren klei- en kalkbodems, waarin de druivenstokken diep geworteld moeten zijn om water te krijgen. Daardoor is er aan de ene kant een klein, maar aan de andere kant goed geconcentreerd productiepotentieel. Er valt per jaar 500 ml neerslag en de weersomstandigheden zijn extreem. De zomers zijn met tot wel 45 graden in de wijngaarden heel heet en de winters heel koud. Op sommige dagen is het 0 graden. Tijdens de oogst kan het overdag tot wel 25 graden worden, terwijl ’s nachts het vriespunt bereikt wordt. Dat bevordert het rijpingsproces van de druiven, wat het alcohol- en tanninegehalte weer verhoogt en de kleur versterkt. Maar de zuurtegraad blijft gelijk.
In het begin had het wijngoed maar een paar hectare met een paar duizend wijnstokken met de traditionele stiftsnoei. Later breidde het echtpaar Rodero de wijnbouwgrond uit tot meer dan 100 hectare. Op die grond is 80% met tempranillo (in de Ribera del Duero, wordt hij tinto fino genoemd), 10% met cabernet sauvignon en 10% met merlot beplant. De maximale productiehoeveelheid van het wijngoed is 5000 kg druiven per hectare. Dit aantal ligt beduidend onder de 7000 kg per hectare die het controleorgaan van Ribera del Duero voorschrijft.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Pago de Carraovejas |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Login and Registration Form