2020 Nin-Ortiz Planetes de Nin Classic
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2022 - 2028 |
Ester Nin en Carles Ortiz zijn de trotse eigenaars van dit piepkleine wijndomein met wijngaarden in Porrera en Torroja en in Gratallops. Ester is oenologe en biologe en oorspronkelijk afkomstig uit het hoger gelegen gedeelte van de Penedès, in El Pla de Manlleu. Carles is verantwoordelijk voor de wijngaard, samen met zijn muilezels Negret en Max. Ester is vooral bekend vanwege haar werk als oenologe van Clos Erasmus in Gratallops en van NUN, de witte topwijn van Enric Soler in de Penedès waarvan ze de eerste jaargangen vinifieerde. In al haar projecten kiest zij resoluut voor biodynamie. De Planetes: ligt op een terrein llicorella met veel ijzeroxide, ferral genoemd, veel harder dan gewone llicorella. De nieuwe wijngaarden (tussen 5 à 13 jaar oud) zijn op terrassen aangeplant en een deel op oude 'costers' (Carinyena), te zien vanaf de weg tussen Falset en Porrera.
De reguliere rode Planetes de Nin Classic werd geproduceerd met druiven van de vier hectare wijnstokken die ze in 2008 op hun landgoed Les Planetes in Porrera hebben geplant met eeen selectie van inheemse druivensoorten. Het is een blend van 45% Garnacha en 16% Garnacha Peluda, een variant van Garnacha die wat vacht op de achterkant van het blad heeft (ook we behaarde Garnacha genoemd) en 39% Cariñena. Er zijn verschillende soorten llicorella-leisteen, sommige harder, andere meer afgebroken en met verschillende percentages elementen zoals ijzer, silica of zwarte klei. De Cariñena werd geoogst tussen 13 en 15 september en de Garnacha tussen 26 en 28 september. Ze gebruikten ongeveer 40% volle trossen en de rest ontsteelde maar niet-geplette druiven die gedurende 15 dagen in eiken vaten van 3.200 liter met hun natuurlijke gisten werden gefermenteerd; ze persten de druiven en stopten ze terug in het vat om het fermenteren zonder schillen te beëindigen, en vervolgens werd de schone wijn overgebracht naar een eiken vat van 3000 liter waar het een élevage van in totaal 20 maanden voltooide.
De Nin-Ortiz Planetes de Nin Clàssic is diep Bourgondisch rood. Reductief en complex boeket dat de aandacht trekt omdat er heel veel mooie dingen achter schuilgaan. Na wat beluchting komen er finesserijke toetsen opzetten van mineralen, frisse pitvruchten en een peperaccent. Ook de smaak zet zo aan en gaat richting een levendige en vineuze finale. Het middenstuk kent een uitgebalanceerde schakering van elegantie, kracht en terroirexpressie. De vatrijping is erg ondergeschikt aan al dit mooie van de natuur dat uit je glas springt. Priorat op een Bourgondische wijze gebracht. Van deze geweldige wijn zijn 10.130 flessen geproduceerd. De heeft 95/100 punten gekregen van Parker.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Nin-Ortiz |
Druif | Garnacha, Grenache, Mazuelo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Ester Nin en Carles Ortiz zijn de trotse eigenaars van dit piepkleine wijndomein met wijngaarden in Porrera en Torroja en in Gratallops. Ester is oenologe en biologe en oorspronkelijk afkomstig uit het hoger gelegen gedeelte van de Penedès, in El Pla de Manlleu. Carles is verantwoordelijk voor de wijngaard, samen met zijn muilezels Negret en Max. Ester is vooral bekend vanwege haar werk als oenologe van Clos Erasmus in Gratallops en van NUN, de witte topwijn van Enric Soler in de Penedès waarvan ze de eerste jaargangen vinifieerde. In al haar projecten kiest zij resoluut voor biodynamie.
In 2004 kocht ze en klein perceel met iets meer dan 1 ha wijngaard, Mas d’en Caçador: een steile helling, hoog gelegen boven de weg van Porrera naar Torroja. 2004 was meteen ook de eerste oogst van haar eigen wijn (amper 1 barrique), de Nit de Nin, die dadelijk een cultstatus en monsterscores kreeg. In de beginjaren was het enkel Garnatxa en Carinyena. Voor de Nit de Nin is dat 60% Garnatxa Peluda en voor de Planetes 70% Garnatxa País. De Garnatxa Peluda staat vermengd met oude Carinyena op steile hellingen (costers) aangeplant. De wijngaarden van de Planetes (5 ha) bestaan uit 4 ha Garnatxa op terrassen en 1ha Carinyena op een steile helling. De nieuwe stokken die aangeplant zijn, zijn klonen die ze zelf genomen hebben van oude Carinyena. Intussentijd zijn er meerdere bijna uitgestorven cépages toegevoegd aan het portfolio. De autochtone witte Montanega, wat een variant is van de Parellada, voor de Terra Vermella. Esters ander wit kroonjuweel is de Selma de Nin, afkomstig uit Penedès, meerbepaald het dorp Selma waar een hoog gelegen perceel van de familie bestokt is met Chenin Blanc, Roussanne, Marsanne en Xarello.
Alle wijngaarden worden biodynamisch bewerkt met de hulp van twee muilezels en zijn gelegen op pure llicorella (leisteen) verspreid over:
- Mas d’en Caçador, drie kleine wijngaarden op steile hellingen (costers), met oriëntatie noord-oost, noord-west, tussen 400 en 650 m hoogte. Dit is een van de hoogst gelegen wijngaarden van Priorat, te zien vanop de weg tussen Porrera en Torroja.
- Planetes: llicorella met veel ijzeroxide, ferral genoemd, veel harder dan gewone llicorella. De nieuwe wijngaarden (tussen 5 à 13 jaar oud) zijn op terrassen aangeplant en een deel op oude 'costers' (Carinyena), te zien vanaf de weg tussen Falset en Porrera.
- Coma d’en Romeu: Grand cru wijngaard bestokt met Garnacha van 75 jaar oud op een hoogte van 350 m. Ilicorella en zuidelijke oriëntatie.
- La Rodeda: Gelegen nabij Mas d’en Cacador met 80 jarige Garnatxa Peluda op een hoogte van 700 m. Ook hier is llicorella de belangrijkste bodemcomponent.
- Selma de Nin: Op 750 meter hoogte gelegen met een ondergrond van kalksteen en een beperkt aandeel klei.
- Terra Vermella: De “rode gronden” is de letterlijke vertaling van de naam van deze witte wijn. Ondergrond bestaat hier in hoofdzaak uit ijzerhoudende klei gemengd met stenen op een hoogte van 550 m.
Er wordt enkel met autochtone gisten gewerkt en met een absoluut minimum aan zwavel. Een uitermate doorgedreven selectie, waarbij al de overrijpe druiven worden verwijderd, zorgt voor elegante en mineralige wijnen. Één pigeage per dag, manueel en zacht. Daarna 18 maanden élevage op Franse eikenhouten vaten, 1/3 nieuw.
De Planetes wordt op dezelfde manier geselecteerd. De gisting en élevage gedurende 12 à 14 maanden vindt plaats op conische foeders van Franse eik van 3000 liter en gedeeltelijk op barriques van de Nit de Nin van het jaar daarvoor. Ester is door de jaren heen meer en meer barrique aan het weglaten ten voordele van amforen en grote foeders. In tussentijd heeft het koppel een kleine, functionele bodega weten bouwen, geïntegreerd in de wijngaarden. Oogstjaar 2020 is de eerste jaargang die hier werd gevinifieerd.
Omschrijving
Ester Nin en Carles Ortiz zijn de trotse eigenaars van dit piepkleine wijndomein met wijngaarden in Porrera en Torroja en in Gratallops. Ester is oenologe en biologe en oorspronkelijk afkomstig uit het hoger gelegen gedeelte van de Penedès, in El Pla de Manlleu. Carles is verantwoordelijk voor de wijngaard, samen met zijn muilezels Negret en Max. Ester is vooral bekend vanwege haar werk als oenologe van Clos Erasmus in Gratallops en van NUN, de witte topwijn van Enric Soler in de Penedès waarvan ze de eerste jaargangen vinifieerde. In al haar projecten kiest zij resoluut voor biodynamie. De Planetes: ligt op een terrein llicorella met veel ijzeroxide, ferral genoemd, veel harder dan gewone llicorella. De nieuwe wijngaarden (tussen 5 à 13 jaar oud) zijn op terrassen aangeplant en een deel op oude 'costers' (Carinyena), te zien vanaf de weg tussen Falset en Porrera.
De reguliere rode Planetes de Nin Classic werd geproduceerd met druiven van de vier hectare wijnstokken die ze in 2008 op hun landgoed Les Planetes in Porrera hebben geplant met eeen selectie van inheemse druivensoorten. Het is een blend van 45% Garnacha en 16% Garnacha Peluda, een variant van Garnacha die wat vacht op de achterkant van het blad heeft (ook we behaarde Garnacha genoemd) en 39% Cariñena. Er zijn verschillende soorten llicorella-leisteen, sommige harder, andere meer afgebroken en met verschillende percentages elementen zoals ijzer, silica of zwarte klei. De Cariñena werd geoogst tussen 13 en 15 september en de Garnacha tussen 26 en 28 september. Ze gebruikten ongeveer 40% volle trossen en de rest ontsteelde maar niet-geplette druiven die gedurende 15 dagen in eiken vaten van 3.200 liter met hun natuurlijke gisten werden gefermenteerd; ze persten de druiven en stopten ze terug in het vat om het fermenteren zonder schillen te beëindigen, en vervolgens werd de schone wijn overgebracht naar een eiken vat van 3000 liter waar het een élevage van in totaal 20 maanden voltooide.
De Nin-Ortiz Planetes de Nin Clàssic is diep Bourgondisch rood. Reductief en complex boeket dat de aandacht trekt omdat er heel veel mooie dingen achter schuilgaan. Na wat beluchting komen er finesserijke toetsen opzetten van mineralen, frisse pitvruchten en een peperaccent. Ook de smaak zet zo aan en gaat richting een levendige en vineuze finale. Het middenstuk kent een uitgebalanceerde schakering van elegantie, kracht en terroirexpressie. De vatrijping is erg ondergeschikt aan al dit mooie van de natuur dat uit je glas springt. Priorat op een Bourgondische wijze gebracht. Van deze geweldige wijn zijn 10.130 flessen geproduceerd. De heeft 95/100 punten gekregen van Parker.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Nin-Ortiz |
Druif | Garnacha, Grenache, Mazuelo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Ester Nin en Carles Ortiz zijn de trotse eigenaars van dit piepkleine wijndomein met wijngaarden in Porrera en Torroja en in Gratallops. Ester is oenologe en biologe en oorspronkelijk afkomstig uit het hoger gelegen gedeelte van de Penedès, in El Pla de Manlleu. Carles is verantwoordelijk voor de wijngaard, samen met zijn muilezels Negret en Max. Ester is vooral bekend vanwege haar werk als oenologe van Clos Erasmus in Gratallops en van NUN, de witte topwijn van Enric Soler in de Penedès waarvan ze de eerste jaargangen vinifieerde. In al haar projecten kiest zij resoluut voor biodynamie.
In 2004 kocht ze en klein perceel met iets meer dan 1 ha wijngaard, Mas d’en Caçador: een steile helling, hoog gelegen boven de weg van Porrera naar Torroja. 2004 was meteen ook de eerste oogst van haar eigen wijn (amper 1 barrique), de Nit de Nin, die dadelijk een cultstatus en monsterscores kreeg. In de beginjaren was het enkel Garnatxa en Carinyena. Voor de Nit de Nin is dat 60% Garnatxa Peluda en voor de Planetes 70% Garnatxa País. De Garnatxa Peluda staat vermengd met oude Carinyena op steile hellingen (costers) aangeplant. De wijngaarden van de Planetes (5 ha) bestaan uit 4 ha Garnatxa op terrassen en 1ha Carinyena op een steile helling. De nieuwe stokken die aangeplant zijn, zijn klonen die ze zelf genomen hebben van oude Carinyena. Intussentijd zijn er meerdere bijna uitgestorven cépages toegevoegd aan het portfolio. De autochtone witte Montanega, wat een variant is van de Parellada, voor de Terra Vermella. Esters ander wit kroonjuweel is de Selma de Nin, afkomstig uit Penedès, meerbepaald het dorp Selma waar een hoog gelegen perceel van de familie bestokt is met Chenin Blanc, Roussanne, Marsanne en Xarello.
Alle wijngaarden worden biodynamisch bewerkt met de hulp van twee muilezels en zijn gelegen op pure llicorella (leisteen) verspreid over:
- Mas d’en Caçador, drie kleine wijngaarden op steile hellingen (costers), met oriëntatie noord-oost, noord-west, tussen 400 en 650 m hoogte. Dit is een van de hoogst gelegen wijngaarden van Priorat, te zien vanop de weg tussen Porrera en Torroja.
- Planetes: llicorella met veel ijzeroxide, ferral genoemd, veel harder dan gewone llicorella. De nieuwe wijngaarden (tussen 5 à 13 jaar oud) zijn op terrassen aangeplant en een deel op oude 'costers' (Carinyena), te zien vanaf de weg tussen Falset en Porrera.
- Coma d’en Romeu: Grand cru wijngaard bestokt met Garnacha van 75 jaar oud op een hoogte van 350 m. Ilicorella en zuidelijke oriëntatie.
- La Rodeda: Gelegen nabij Mas d’en Cacador met 80 jarige Garnatxa Peluda op een hoogte van 700 m. Ook hier is llicorella de belangrijkste bodemcomponent.
- Selma de Nin: Op 750 meter hoogte gelegen met een ondergrond van kalksteen en een beperkt aandeel klei.
- Terra Vermella: De “rode gronden” is de letterlijke vertaling van de naam van deze witte wijn. Ondergrond bestaat hier in hoofdzaak uit ijzerhoudende klei gemengd met stenen op een hoogte van 550 m.
Er wordt enkel met autochtone gisten gewerkt en met een absoluut minimum aan zwavel. Een uitermate doorgedreven selectie, waarbij al de overrijpe druiven worden verwijderd, zorgt voor elegante en mineralige wijnen. Één pigeage per dag, manueel en zacht. Daarna 18 maanden élevage op Franse eikenhouten vaten, 1/3 nieuw.
De Planetes wordt op dezelfde manier geselecteerd. De gisting en élevage gedurende 12 à 14 maanden vindt plaats op conische foeders van Franse eik van 3000 liter en gedeeltelijk op barriques van de Nit de Nin van het jaar daarvoor. Ester is door de jaren heen meer en meer barrique aan het weglaten ten voordele van amforen en grote foeders. In tussentijd heeft het koppel een kleine, functionele bodega weten bouwen, geïntegreerd in de wijngaarden. Oogstjaar 2020 is de eerste jaargang die hier werd gevinifieerd.