2020 Montaribaldi Gambarin Langhe Nebbiolo


Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2027 |
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
De Nebbiolo DOC Gambarin is een jonge rode wijn gemaakt van de edele Nebbiolo wijn en bij Montaribaldi weten ze als geen ander hoe ze hier fantastische wijnen van weten te maken want het zijn de meesters van Terroir wijnen. De wijngaard is gelegen in de gemeente Treiso gelegen op een hoogte van 250-330 m en is al bijna 40 jaar oud.De Nebbiolo is een laat rijpend druivenras en wordt door Montaribaldi niet eerder geoogst dan in de eerste week van oktober. Eenmaal in de wijnmakerij worden de druiven ontsteelt en gekneusd en vervolgens worden ze in roestvrijstalen thermo-geconditioneerde tanks gedaan waar de alcoholische gisting plaatsvindt. De Alcoholische gisting duurt ongeveer een week bij een temperatuur van 26-28 ° C. Vervolgens en zeer belangrijk bij de Nebbiolo laat meen de wijn 3 tot 4 maanden rusten bij lage temperatuur laten rusten om de afzetting van de troebelheid en de klaring te vergemakkelijken. Gewoon door de wijn tijd te geven hoeven er niet allerlei trucen te worden uitgehaald om de wijn helder te krijgen. Na deze periode mogen de Nebbiolo's rijpen in eiken vaten. Dit gebeurt zowel een 1 jaar gebruikte als 2-jarige barriques van 225 liter (50%) als ook in grote eiken vaten (2.500-3.000 l 50%) worden gebruikt. De opvoeding op eiken duurt 8-12 maanden. Na deze periode verblijft de nog enkele maanden in de kelders van Montaribaldi waarna wij er pas van kunnen genieten.
Bij de Nebbiolo DOC Gambarin wordt niets overhaast en alles vindt plaats met minimale interventie. Dit is een zeer prettige wijn met de elegantie van zijn grote de broer de Barolo. De wijn heeft een schitterend robijnrode kleur met granaatreflexen. In de neus is de wijn breed breed en fruitig met hints van viooltjes en frambozen, perfect versmolten met een zekere kruidigheid. Het eiken geeft de wijn een extra cachet zonder dat dit nu ook maar dominant aanwezig is. In de mond is de wijn fris, fruitig met zachte en delicate tannines. De Gambarin is een ideale wijn om van de te genieten voor haard, op terras en perfect bij de maaltijd. Heerlijk bij een BBQ, bij Pizza en bij rode pasta gerechten.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Langhe |
Wijnhuis | Montaribaldi |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Wijnhuis
De ‘azienda agricola Montaribaldi’ is van historie een familie bedrijf, gevestigd midden in de heuvels Langhe in het kleine dorpje Barbaresco. Het wijnhuis Montaribaldi is al vanaf het begin eigendom van de familie Taliano en heeft 19 hectare in het Barberesco gebied. In 1994 namen Luciano en Roberto het bedrijf over van hun vader en besloten toen meteen om alleen nog maar hoge kwaliteits wijnen te gaan produceren. Het is nog steeds een echt familie bedrijf, vader Guiseppe en moeder Carla evenals de vrouwen van de eigenaren, Antonella en Franca, werken allemaal mee. Op dit moment produceren ze ongeveer 75000 flessen per jaar. Dankzij de perfecte ligging van de wijngaarden van Montaribaldi en de typische witte bodem van de heuvels in Langhe, zijn de elegante wijnen die er vandaan komen een lang leven beschoren. Nb het land rondom de Montaribaldi wijngaarden is van Gaja. De familie maakt een aantal van de meest bekende wijnen uit de Piedmont regio: Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Barbera d’Alba DOC, Barbera d’Asti DOCG, Roero Arneis. Ze bieden een compleet assortiment van wijnen aan, van druiven die typerend zijn voor deze streek. Typerend voor dit wijnhuis is dat de wijnen hun oorsprong kennen in Piedmont, altijd herkenbaar zijn als een ‘Montaribaldi’ wijn en duurzaam worden verbouwd en geproduceerd. Zoals zij dit zelf noemen: het maken van ‘vineyard wines’ onderscheidt hen van anderen.
Recensies
Bijlagen

