2020 Méo-Camuzet Nuits St Georges

82,95 68,55
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Nuits-Saint-Georges
Wijnhuis Meo-Camuzet
Jaar 2020
Druif Pinot Noir
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2022 - 2034
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Jean-Nicolas Méo wordt algemeen beschouwd als één van de allerbeste producenten van rode Bourgognes. Zijn wijnen hebben een unieke stijl. Ze bezitten een sensuele fluwelen structuur, complexiteit, rijkdom, diepgang en een betoverend parfum. Ze doen sterk denken aan de wijnen van de onlnags overleden Henri Jayer (volgens velen de grootste wijnmaker uit de moderne geschiedenis van de Bourgogne). Dit is niet vreemd, van Jayer leerde Jean Méo het vak en hij was lange tijd verbonden als adviseur bij Méo-Camuzet.

De Pinot Noir druiven voor de Méo-Camuzet Nuits St Georges Villages komen van een perceel van ongeveer anderhalve hectare, gelegen in "le Bas de Combes" en grenzend aan Vosne-Romanée. Dit verklaart de duidelijke gelijkenis van de wijn met deze appellatie. Los daarvan is het terroir erg mooi: direct aan de voet van de heuvel in zeer fijne grond. De wijnstokken zijn gemiddeld 60 jaar oud en hebben een zeer lage opbrengst. De trosjes zijn vaak niet groter dan een grote denne-appel maar de extractie en aroma's die deze kleine druifjes geven is ongekend. Er hoeft in de wijnmakerij niet worden ingegrepen en er zijn geen corrigerende maatregelen nodig. De basis voor een knappe wijn is een gezonde wijngaard.

Er zit veel rondheid en vriendelijkheid in de Méo-Camuzet Nuits St Georges Villages. Het flatteert je in de mond en verovert je meteen dankzij zijn uitstekende balans in fruit, alcohol en zuurgraad Moeilijk om het terroir van Nuits te raden ... Of misschien de neus, een beetje wilder dan in Vosne.
Het is bijna onmogelijk om deze wijn te weerstaan ​​als hij erg jong is, maar hij veroudert ook perfect. In dit opzicht zijn de 87 of 89 jaargangen nog steeds opmerkelijk.

De wijn rijpt vrij snel in vaten, in overeenstemming met het gracieuze karakter dat hij later zal ontwikkelen. Het kan heel goed nieuw eiken nemen zonder bombastisch te worden (ongeveer 50%) en dit draagt ​​bij aan de structuur van de wijn.

Vineyard for 2020 Méo-Camuzet Nuits St Georges

Domaine Méo-Camuzet gaat indirect over de legendarische Henri Jayer. Jayer begon met een erfenis van niet meer dan 3 hectare, in de Grand Cru wijngaard Echézeaux en de Premier Cru wijngaard Beaux Monts in Vosne-Romanée. Maar direct na de Tweede Wereldoorlog sloot hij een contract met de oude weduwe Noirot-Camuzet, om haar 10 hectare wijngaarden te verzorgen.

Hij mocht 50% van de druiven onder zijn eigen naam bottelen. Het waren niet de minste wijngaarden. De oude weduwe bezat diverse topwijngaarden zoals Richebourg, Les Brûlées in Vosné-Romanée en Les Meurgers in Nuits-St.-Georges. Dit werd de springplank naar succes. Al in de jaren 50 van de vorige eeuw produceerde hij wijnen onder de naam van zijn eigen domein. Door het contract kon Henri Jayer een serieuze hoeveelheid wijn produceren en bouwen aan de reputatie van zijn domein. De dood van de weduwe in 1959 bracht daar geen verandering in. Zij liet de wijngaarden na aan haar neef Jean Méo, maar die had meer interesse in politiek en continueerde het contract. De naam van het domaine werd wel veranderd naar Méo-Camuzet. Aan het contract met Jayer kwam pas een einde toen de zoon van Jean, Jean-Nicolas, medio jaren 80 interesse toonde om de wijnen zelf te gaan maken. Jayer ging in die tijd al richting zijn pensioen. De naam van Henri Jayer zal altijd verbonden blijven met de Vosné-Romanée premier cru wijngaard Cros Parantoux. Cros Parantoux ligt hoog boven Richebourg. Het bijzondere van de wijngaard is de hoge ligging van de wijngaard en de arme ondergrond. Jayer verzorgde de wijngaard tot in de puntjes om het volledige potentieel te benutten. De eerste 100% Cros Parantoux werd in 1978 gebotteld en de laatste in 2001. Daarna werden de Cros Parantoux gemaakt door zijn neef Emmanuel Rougot en Jean-Nicolas Méo.

Jean-Nicolas Méo wordt algemeen beschouwd als één van de allerbeste producenten van rode Bourgognes. Zijn wijnen hebben een unieke stijl. Ze bezitten een sensuele fluwelen structuur, complexiteit, rijkdom, diepgang en een betoverend parfum. De familie Camuzet is al enkele generaties eigenaar van enkele van de hoogst aangeschreven wijngaarden in en om het dorp Vosne-Romanée. In totaal zo’n 12 hectare, verdeeld over enkele van de meest illustere akkers van de gehele Bourgogne (Clos de Vougeot, Corton, Richebourg, Echézeaux en diverse premiers crus in Vosne-Romanée en Nuits-Saint-Georges)

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Nuits-Saint-Georges
Wijnhuis Meo-Camuzet
Druif Pinot Noir
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2034
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 92
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel
Drink momenten Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Méo-Camuzet Nuits St Georges
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

06.03.2023

2021 Quinta da Falorca Encruzado Reserva Blanco

"Na 19,20 nu 21 geproefd. Blijft toch een juweel van een wijn. vooral als..." Rolf

Bekijk product recensie