2020 La Spinetta Il Rose di Casanova Rosé
Wijnsoort | Rosé |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Wijnhuis | La Spinetta |
Jaar | 2020 |
Druif | Sangiovese |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2021 - 2023 |
Een italiaanse rosé van het fameuze huis La Spinetta. De bleke zeer lichte rosé is een blend van de typische Toscaanse druiven namelijk 50% Sangiovese en 50% Prugnolo Gentile. Deze rose is een "echte" wijn en La Spinetta waardig. In de neus is de zeer complex en floraal met de frisheid van bloemen, mooi vers rood fruit met een fijne kruidigheid. mint, basilicum en aalbessen. Het geheel ademt een verrukkelijke, verkwikkende frisheid. In de mond heeft is wijn strak, mineralig met een knisperige frisheid, spanning en smaakrijkdom zonder dikte. De wijn bezit een zeer groot smaakoppervlak en kietelt tegelijkertijd de eetlust en kalmeert de dorst. De wijn bezit een complexe structuur dankzij de lichte, tannine-achtige weerstand in de finale en vooral de formidabele lengte. Wat is dit goed, zuiver en uitdagend!
Dit is een geweldige aperitief en terraswijn, maar ook heerlijk speelse eetwijn met een groot culinair potentieel: ingelegde ansjovis van topkwaliteit. Salades met zacht gerookte vis en zeevruchten.
In 1977 startte de familie Rivetti in het Piemonte gebied met wijnbouw. Aanvankelijk eerst met een Moscato d'Asti, daarna met wijn van de Barbera druif en in 1989 werden de eerste Nebbiolo-druiven verwerkt.Maar hier bleef het niet bij. De drang om grote, rode wijnen te maken was te groot en in 1985 zag de eerste rode wijn, Barbera Cà di Pian van La Spinetta, het levenslicht. De tweede rode wijn volgde in 1989. Het werd een assemblage van de druivenrassen Barbera en Nebbiolo, voorzien van de naam Pin (bijnaam van de vader van de drie broers). Het echte werk begon met de moeilijke Nebbiolo-druif binnen de herkomstbenaming Barbaresco en later Barolo. De eerste Barbaresco onder de naam Gallina kwam in 1995. Daarna kwam er wel elk jaar een nieuwe wijn. In 1996 en 1997 drie wijnen: Barbaresco Starderi, Barbera d’Alba Gallina en Barbaresco Valeirano. In 1998 Barbera d’Asti Superiore. In 2000 werden er 8 hectaren in Barolo verworven. Waarvoor in 2003 een nieuwe, state of the art, wijnmakerij werd gebouwd. In 2001 volgde er een spectaculaire uitbreiding in Toscane door de verwerving van maar liefst 65 hectaren. Ook hier werd een nieuwe wijnmakerij gebouwd die in 2007 klaar kwam. In dat jaar werd het dertigjarige bestaan van het familiebedrijf gevierd.
Wijnsoort | Rosé |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Wijnhuis | La Spinetta |
Druif | Sangiovese |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2023 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |