2020 Inama Soave Classico Vin Soave

14,95 12,36
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Soave (Superiore)
Wijnhuis Inama
Jaar 2020
Druif Garganega
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2021 - 2024
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

In de jaren '60 begon Giuseppe Inama, de oprichter van dit gereputeerde wijndomein, met het kopen van kleine percelen wijngaarden in het hart van ' Soave Classico'. Het gebied was oorspronkelijk beplant met de oude "Graecanicum" (afkomstig uit Griekenland) variëteit. Deze naam werd vervolgens omgezet in "Garganega" in het lokale dialect. Zijn idee was om alleen topkwaliteit wijngaarden van oude wijnrank Garganega te verzamelen, en van hen een wijn te maken die in staat is Soave's reputatie te herstellen. Vandaag telt Inama als een referentie voor zowel witte als rode wijnen in Soave.

Dit is de instapwijn en is degene die ze bij Inama als "een beetje alledaagse luxe" bestempelen want dit is zeker geen doorsnee Soave Classico. Nee verre van dat!! Dit is een klassieke, harmonieuze, intens smakende wijn met een goede mineraliteit en hints van wilde bloemen. De wijn komt uit de denominatie Soave Classico en is een 100% Garganega. Dat wat Inama beroemde maakt zijn de vulkanische gronden waarop de wijngaarden zijn gelegen en dit proef je terug. Ze liggen op een hoogte rond de 150-200 meter en worden ecologisch beheert. Na de handmatige pluk worden eenmaal aangekomen bij de wijnmakerij de trossen ontsteeld en verwerkt met behulp van een "niet-reductieve" techniek, d.w.z. zonder enige toevoeging van SO2: de inheemse microflora is daardoor in staat zich te ontwikkelen en karakter te geven aan de most. Tussen 1 en 8 uur maceratie op de huid verbetert dit proces en na 24 uur 'statische bezinking ondergaat de most zijn alcoholische' fermentatie in roestvrij staal bij een gecontroleerde temperatuur van 16-18 ° C. De wijn rijpt/verouderd dan nog een aantal maanden  alvorens te worden gebotteld.

In het glas heeft de Inama Soave Classico Vin Soave een bleekgele kleur. In de neus ruiken we aroma's delicate van wilde bloemen: kamille vlierbloesem en iris. In de mond is wijn mineralig met een frruitige nasmaak van vers geel friuit en amandelen. De 2020 jaargang heeft 92/100 punten gekregen van James Suckling. 

OVER SOAVE CLASSICO DOC

Soave is een klein stadje in het noorden van Italië, ten oosten van Verona. Het kleine vestingsstadje vormt één van de meest fraaie herkomstgebieden in Italië voor witte wijnen. Soave ligt tegen de uitlopers van de Alpen aangeplakt met schitterende uitzicht over de Po-vlakte.  Hier één van de mooiste witte wijnen van Italië gemaakt met een groot bewaarpotentieel. Het karakter van een Soave (Classico) wordt mede bepaald van het type bodem (terroir) waarop de wijngaard is aangeplant. Om die reden wordt onderscheid gemaakt tussen Soave DOC en Soave Classico DOC. Een klein deel van de Soave Classico wordt ook gebotteld als Soave Classico Superiore DOCG. Dit geldt alleen voor wijnen, waarbij de rendementen in de wijngaard lager zijn en de rijping sur lie langer heeft plaatsgevonden.

Vineyard for 2020 Inama Soave Classico Vin Soave

Wijnhuis Inama is gelegen nabij de Noord-Italiaanse stad Verona. De familie Inama produceert al meer dan 50 jaar wijnen en richt zich daar als enige activiteit dan ook volledig op. Wijnhuis Inama wordt inmiddels gerund door Stefano en Guiseppe Inama, de 3e generatie, met als visie: het produceren van diverse wijnen waarbij men, ondanks de stijlen en trends van het moment, vooral wijnen wil maken waarbij hun visie op het prachtige land voldoende wordt vertegenwoordigd. Er wordt dan ook gewerkt met een organisch landbouwsysteem omdat dit beter fruit oplevert.

Wijnhuis Inama vaart geheel zijn eigen koers en hebben dan ook hun eigen know-how ontwikkeld, zonder allerlei experts en wijngoeroe’s te raadplegen. Ze geloven in wijn die emoties genereert, en proeven dan ook bij voorkeur "blind".

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Soave (Superiore)
Wijnhuis Inama
Druif Garganega
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2024
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 92
Smaakprofiel Aromatisch, Bloemig, Droog, Fris, Fruitig, Strak, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Inama Soave Classico Vin Soave
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

08.02.2023

2021 Juan Gil Blanco

"Dit is niet wat je verwacht - de wijn nis droger dan ik had verwacht. In..." Antoinet

Bekijk product recensie