2020 Hubert Lamy Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Saint-Aubin |
Wijnhuis | Hubert Lamy |
Jaar | 2020 |
Druif | Chardonnay |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2050 |
De familie Lamy werkt al sinds 1640 in de wijngaarden van Saint-Aubin in Bourgogne. In 1973 richtte Hubert Lamy, na vele jaren met zijn vader gewerkt te hebben, Domaine Hubert Lamy op. Op dat moment bestond het domein uit niet meer dan 8 ha, voornamelijk gelegen in regionale appellaties. Vandaag de dag strekt het domein zich uit over 18,5 ha, waarvan 80% Chardonnay en 20% Pinot Noir, verdeeld over de appellaties Saint-Aubin, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Santenay. Als behandeling tegen ziekten en plagen werken ze "lutte raisonnée" of met geïntegreerde bestrijding: producten met respect voor de natuur en die alleen worden gebruikt als dat nodig is.De laatste 10 jaar zijn er geen chemische meststoffen meer gebruikt in de wijngaarden, alleen maar organische compost.
De chardonnay druiven voor de Clos de la Chateniere komen van een zuid-oostelijk gerichte 1er cru wijngaard tussen de dorpjes Gamay en Chassagne-Montrachet. De bodem van de wijngaard bestaat voornamelijk uit kalkhoudende klei, met veel stenen. De wijnstokken zijn aangeplant in 1964, en de wijngaard heeft een oppervlakte van 1,25 ha. De oogst geschiedt volledig manueel. De druiven worden in kleine bakken vervoerd om beschadiging te voorkomen.
De witte chardonnay druiven worden zeer zacht geperst. Het laatste perssap alsmede het sap van de jonge druiven wordt apart gevinificeerd, zodat alleen het allerbeste gedeelte voor de A.O.C. wijnen gebruikt wordt.Na 12 tot 18 uur worden de vaste troebele delen van de most gescheiden (hierdoor verkrijgt men meer frisse en levendige wijn) en worden de wijnen vergist in vaatjes van 228 liter. De gisting duurt zeer lang, ca. 90 dagen.De vaten zijn van oorsprong Vosges, Troncais of Allier, 20% nieuw. De botteling volgt in september, na klaring en een zeer zachte filtering.
De Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière heeft een schoon en precies boeket met witte perzik, sinaasappel en subtiele anijsgeuren. Het gehemelte is zeer goed uitgebalanceerd met diepte en fruitintensiteit met toetsen van witte perzik doorspekt met bittere citroen, wat leidt tot een harmonieuze en vrij lange romige afdronk. Een pracht-wijn met een geweldig bewaar-potentieel. Parker schrijft: "....this is built to age"
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Saint-Aubin |
Wijnhuis | Hubert Lamy |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form