2020 Finca Sandoval Salia
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Manchuela |
Wijnhuis | Finca Sandoval |
Jaar | 2020 |
Druif | Garnacha Syrah-Shiraz Tempranillo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2022 - 2028 |
Parker schrijft: It is an impressive, ridiculously low priced beauty. Dit is een imposante wijn. Donkerrood met mooi zwart fruit zoals kersen en bramen en zeer fraaie houttonen van sigaar, leer en ceder. Dit is een verleidelijke stevige wijn met een goede combinatie in zuren, kracht en met mooi versmolten tannines. De afdronk is erg fraai.
De Wijnmaker
Victor de la Serna is adjunct-directeur van de Spaanse krant El Mundo, wijnauteur en gastronomisch chroniqueur sinds meer dan 30 jaar. Hij heeft een nieuw wijndomein gesticht in de Manchuela- streek, in het Zuid-Oosten van Spanje en 130 km vanaf Valencia. Hij is de zoon van Victor de la Serna Gutiérrez-Répide, een van de oprichters van de in 1971 gestichte lAcadémie Internationale du Vin, waar hij de tweede president van was. Zijn zoon is lid sinds 1999. Victor de la Serna, heeft talrijke artikelen over de wijnbouw en de wijncultuur geschreven (El Mundo, Sibaritas, Decanter, Wine & Spirits) en is hiervoor met twee Spaanse, Gastronomische prijzen onderscheiden. In 2010 was hij jury voorzitter van de International Wine Challenge in Londen.
Het gebied
Hooggelegen (noordoost) wijngaarden (plm 600 m. alt.) ten zuidoosten van Madrid. Kalkhoudende kleibodem met zowel zand als kiezelinvloeden. Alles is er op gericht om kwaliteit door kleine opbrengsten te bereiken (tussen 19 en 29 hl/ha). De druiven worden handmatig geoogst als het hout optimaal rijp is (bruin gekleurde stelen en naar noten smakende pitten). Licht gekneusd en ontsteeld en een lange, koude inweking voordat de gisting start inclusief pigeage (het breken van de druivenkoek). Tijdens de gisting gaat de wijn over in eikenhouten vaten voor het vervolg en de appelmalkzurengisting met het oproeren van de fijne gistsporen. Het vinificatieproces neemt 18 tot 20 dagen in beslag. Een derde nieuw hout: Vogezen en Allier en wat nieuwe vaten van de Franse Tonnelier Demptos, maar van Amerikaans eiken gemaakt.
Finca Sandoval is een klein wijnhuis gelegen in Ledaña wat zich bevindt in Cuenca (Zuidoost Spanje). Het wijnhuis is ontstaan in 1998 toen Victor de la Serna, een ervaren journalist, en oenoloog Rafael Orozco samen besloten om op deze bijzonder mooie locatie wijn te gaan produceren. Zij begonnen met Syrah en Touriga Nacional druiven in nieuwe wijngaarden. Toen dat begon te lopen namen ze oudere wijngaarden over en begonnen ze hier de beste lokale rode druiven te groeien (bobal, monastrell, garnacha tinta, garnacha tintorera, moravia agria). Op het moment bezitten zij 26 ha in Ledaña en in Manchuela. De wijngaarden, die als organisch zijn gecertificeerd, liggen op een redelijke hoogte (rond de 1km) en groeien op kalksteen, de oudste wijnstokken zijn uit 1939, 1942 en 1960.
De druiven worden handmatig geoogst als het hout optimaal rijp is (bruin gekleurde stelen en naar noten smakende pitten). Licht gekneusd en ontsteeld en een lange, koude inweking voordat de gisting start inclusief pigeage (het breken van de druivenkoek). Tijdens de gisting gaat de wijn over in eikenhouten vaten voor het vervolg en de appelmalkzurengisting met het oproeren van de fijne gistsporen. Het vinificatieproces neemt 18 tot 20 dagen in beslag. Een derde nieuw hout: Vogezen en Allier en wat nieuwe vaten van de Franse Tonnelier Demptos, maar van Amerikaans eiken gemaakt.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Manchuela |
Wijnhuis | Finca Sandoval |
Druif | Garnacha, Syrah-Shiraz, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Login and Registration Form