2020 Chateau Musar Jeune Rouge
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Libanon |
Regio | Bekaa-vallei |
Wijnhuis | Château Musar |
Jaar | 2020 |
Druif | Cabernet Sauvignon Cinsault Syrah-Shiraz |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2022 - 2027 |
Chateau Musar geldt als één van de meest bijzondere wijndomeinen in de wereld. Enerzijds is dat de locatie, de Libanese Bekaa Valley, anderzijds hanteert men er nog een volstrekt traditionele werkwijze. De wijngaarden liggen op kiezelhoudende kalk- kleibodems op zo'n 1000 meter hoogte. De lange, warme zomers garanderen uitstekende rijping van de druiven.
De Musar Jeune rood worden dezelfde druiven gebruikt als in de gewone Château Musar. Wel is voor deze wijn gekozen voor meer cinsault. Cinsault is in de Rhônestreek de druif die zachte en soepele druiven oplevert. Dat verklaart ook direct het soepeler karakter van deze wijn. De cabernet-sauvignon zorgt wel voor wat stevigheid en frisheid, om de wijn goed in balans te houden. Daarnaast is het wijnmaken natuurlijk anders. De wijn rijpt zonder het gebruikt van hout, dus uitsluitend op roestvrijstalen tanks, die zorgen dat het fruit optimaal bewaard blijft. Dat betekent dat deze heerlijk soepele rode wijn direct helemaal klaar is van te genieten. In het glas heeft de wijn een medium kersenrode kleur. In de neus ruiken we mooi rood fruit met fraaie tonen van bosbessen, kersen, een vleugje mint, viooltjes en in de verte wat rokerige tonen. In de mond heeft de Musar Jeune een soepele prettige smaak met een goede zuurgraad. Ook hier komt het rode fruit zoals de kersen naar voren zonder stevige tanninnes. Een zeer prettige fraaie wijn uit een uniek stukje uit de wijn-wereld
Wijnbouw is niet nieuw in Libanon, in de Beekavallei. Er werd daar een wijnpers gevonden uit het bronzen tijdperk.( De Feniciërs waren hier actief). De beroemde Bacchustempel in Baalbek getuigt ervan dat ook de Romeinen er al wijn maakten. De Beekavallei is voor druiventeelt ideaal. Het dal is ongeveer acht kilometer breed en ligt tussen twee bergketens op zo’n duizend meter hoogte. Het klimaat is er buitengewoon warm. De hoogte zorgt dan ook gelukkig voor een sterk nachtelijke afkoeling. Als gevolg hiervan worden in de druiven de fruitige aroma’s geconserveerd. Dankzij sneeuw uit de bergen vloeit in de Vallei voldoende water. De ondergrond bestaat uit een mengsel van leem, keien en grijze kalksteen. Het microklimaat is zo ideaal dat de druivenstokken doorgaans kerngezond blijven. Het voortdurende oorlogsgeweld in deze streek is een negatieve factor. Maar ondanks dat, is men er altijd doorgegaan met wijn maken. Alleen in de jaren 1976 en 1984 is er vanwege de oorlog geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van een kleine 100 km worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut. Na een meer dan duizend jaar durende alcoholische drooglegging als gevolg van de Islam begonnen de Jezuïten in 1857 weer met wijnbouw. In 1930 richtte Gaston Hochar het wijnbedrijf Chateau Musar op. Libanon viel toen nog onder Frans mandaat. Hij betrok zijn druiven uit de Beekavallei en maakte een wijnmakerij (winery) en kelder tegen de westflank van de berg in Libanon in Ghazir, even ten noorden van Beirut. Franse professoren adviseerden hem bij de inrichting van zijn wijnbedrijf.
Hij stuurde zijn zoon Serge op stage naar Bordeaux (Château Langoa-Barton). Het is deze Serge Hochar, die de wijnen van Château Musar wereldwijde bekendheid heeft gegeven. Serge Hochar kiest bewust voor een blend, waarbij de ferme, stoere en stevige structuur van de Cabernet Sauvignon gepaard gaat met het fruit “van de Rhône” (Carignan en Cinsault). Een dergelijke blend komt elders haast niet voor. Zelf pleegt hij te zeggen, dat zijn wijnen op een heel natuurlijke manier worden gemaakt, met natuurlijke gisten, zonder klaring en zonder filtering. “Het zijn wijnen zonder make-up”. De rode kasteel wijnen ondergaan een lagering van gemiddeld 12 maanden in Franse vaten, die niet werden getoast. Vervolgens volgt er een jarenlange kelderrust. Aan het eind van het tweede jaar na de oogst wordt de blend bepaald met als enige beslissingsfactor de smaak. Ieder jaargang is verschillend en heeft zijn eigen kenmerken. De rode Château Musar is een buitengewone traditionele wijn, zo niet ouderwets qua stijl. Zijn kleur is nimmer echt donker en doorgaans bruinig, met zowel in de geur als in de smaak specerijen en een zachte kruidigheid. De wijn kan ontzettend goed ouderen. Serge Hochar vindt ze op hun best na vijftien jaar. Het zijn wijnen met een heel eigen stijl.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Libanon |
Regio | Bekaa-vallei |
Wijnhuis | Château Musar |
Druif | Cabernet Sauvignon, Cinsault, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Soepel, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Login and Registration Form