2020 Château Léoville Barton Saint-Julien Grand Cru Classé

Special Price  119,95  99,13 van  129,95
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Julien
Wijnhuis Leoville Barton
Jaar 2020
Druif Cabernet Sauvignon Meunier
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2026 - 2060
Beschikbaar per 1 apr. 2023
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

EN PRIMEUR - LEVERING VOORJAAR 2023

Château Léoville Barton is al 300 jaar een familie-erfgoed. Opgericht in 1722 toen Thomas Barton zijn geboorteland Ierland verliet om zich te vestigen in Saint Julien en begon daar een wijnhandel.  In 1826 kocht zijn kleinzoon, Hugh Barton een 50 hectare wijngaard gelegen in de appellatie Saint Julien. In de historische classificatie 1855 kreeg het Chateau al de classificatie van "Second Classified Growth". Het pand werd beheerd door de verschillende generaties de jaren heen totdat Anthony Barton Château Léoville heeft grootbracht tot het niveau van internationale erkenning dat het nu geniet. Het verhaal van Barton gaat verder met zijn dochter, Lilian en haar twee kinderen, die nu het hoofdstuk van de 10e schrijven generatie.

De wijngaard nestelt zich in het hart van het St Julien-terroir onder de mooiste hellingen van Garonne grind, komende vanuit de Gironde. De kleiachtige grindondergrond maakt  uitstekende groeiomstandigheden mogelijk en zorgt voor wel natte als droge jaren voor een constante hoge kwaliteit. Er wordt in de wijngaard dynamisch gewerkt zoals het ploegen van de grond, onkruid en gras groeit in de wijngaard volop om zo een goede bio-diversiteit te krijgen en er wordt geen gebruik gemaakt van gif/herbicide.

De Léoville Barton is een blend van vooral Cabernet Sauvignon aangevuld met Merlot. De oogst gebeurt volledig met de hand. Na het ontstelen worden de bessen zorgvuldig gesorteerd, geplet en gegoten in houten vaten die thermisch gereguleerd worden. Ze worden per plot gevinifieerd. De alcoholische gisting duurt van 7 tot 10 dagen en de maceratie is ongeveer 3 weken. De wijn wordt vervolgens gerijpt tussen 16 en 18 maanden in Franse eikenhouten vaten waarvan 60% is gloednieuw is. De wijn rijpt in een indrukwekkende kelder die op 15 ° wordt gehouden. De wijnvaten worden 3 keer per week bijgevuld om ze te vermijden dat er contact komt tussen de wijn en de lucht. De neus is intens, expressief muntachtige, kruidige en zwart fruit aroma's. In de mond, de smaken van bosbessen en zwarte bes en hints van witte peper. De tannines zijn delicaat en fluweelzacht. De wijn is puur, evenwichtig en zijn kracht is exponentieel. 

93-95/100 Parker & 97/100 Suckling

WEETJE: Het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel  aanschaffen doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen. Er is zeer veel nep op de markt. Via de website van Leoville Barton kunt u de fles authenticeren op basis van het nummer op de fles. Klik hier voor de authenticatie

Vineyard for 2020 Château Léoville Barton Saint-Julien Grand Cru Classé

Château Léoville Barton is een wijndomein in Bordeaux en een tweede cru uit het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855. Het ligt in het dorp Saint-Julien in het iconische terroir van de Médoc.

De wijnen vertegenwoordigen sinds jaar en dag ‘de magie van Saint-Julien en de elegantie van Barton’ aldus de gepassioneerde familie Barton.

Het kasteel (oorspronkelijk genaamd: Langoa) op het landgoed is gebouwd in 1758 door Monsieur de Pontet. Onder de privé-vertrekken zijn gewelfde kelders gemaakt waar stilte en rust regeren. De meest gerenommeerde wijnen van Léoville Barton mogen in deze serene kelders in alle rust hun ultieme rijpheid bereiken. Na de Franse Revolutie, en dankzij de Droit d'Aubaine (Windfall Law) in Frankrijk, vervulde Hugh Barton, een Ierse koopman van Bordeaux-wijnen, zijn droom om zelf eigenaar van een landgoed in Bordeaux te worden. Pierre-Bernard de Pontet verkocht het Langoa chateau aan Hugh Barton in 1821 die het hernoemde naar 'Château Langoa Barton’.

Enkele jaren later, in 1826, kocht Hugh ook nog een kwart van het vroegere Léoville-domein erbij. Bij het kopen van wat later Léoville Barton zou worden, had Hugh eigenlijk alleen de wijngaarden van het domaine gekocht, want de wijn makende faciliteiten had hij reeds bij Langoa in handen.

De totale oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 48 ha met een aanplant van cabernet sauvignon (70%), merlot (22%) en cabernet franc (8%). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 28 jaar. De gemiddelde productie per jaar is 25.000 kisten van 12 flessen.

Kenmerken
Beschikbaar per 1 apr. 2023
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Julien
Wijnhuis Leoville Barton
Druif Cabernet Sauvignon, Meunier
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2026
Drinken tot 2060
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Kelder schatten
Parker rating 95
James Suckling rating 97
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Château Léoville Barton Saint-Julien Grand Cru Classé
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

27.09.2022

2019 Domaine du Bois Joly Harmonie Muscadet-Sèvre-et-Maine sur Lie

"Really amazing great quality, still fresh, fruity, nice character. I had..." Olga K.

Bekijk product recensie