2020 Château d'Yquem Y d'Yquem

189,00 156,20
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Sauternes (Appellatie)
Wijnhuis Château d'Yquem
Jaar 2020
Druif Sauvignon Blanc Semillon
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2022 - 2035
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

"Y" is de uitzonderlijke zeldzame droge witte wijn van Ch d'Yquem. De productie hiervan begon in 1959 op onregelmatige manier, van bessen waarop de "pourriture noble" voor de Sauternes zich niet had genesteld. Vanaf 2004 werd echter beslist elk jaar deze droge wijn te produceren en op een andere manier, met meer frisheid en spanning. Hiertoe selecteert het team jaarlijks (nu vooraleer de botrytis zich installeert) enkele trossen sauvignon en sémillon die perfect rijp zijn, voor deze uitzonderlijke wijn. Dit zorgt tevens voor een "verlichtende" factor in de wijngaard voor de overblijfende trossen die dienen voor de liquoreuze wijn (en voor de botrytis die zich nadien installeert). De Bessen komen dus van de grote wijngaard van Ch d'Yquem en genieten van dezelfde zorgen van het team. De wijn wordt in een aparte cuverie gevinifieerd en gist "sur lie", teneinde nog meer intensiteit te hebben. Daar rijpt hij 10 maand op eik waarvan 1/3 nieuwe eik. Er worden per jaar slechts 10 000 flessen gemaakt.

De 2020 jaargang is wel een hele fraaie droge witte wijn. "Gezien de uitzonderlijke weersomstandigheden in 2020, begon het plukken van de druiven voor Y op 13 augustus. Dit was de vroegste oogstdatum ooit gemeten in Yquem.
Men is begonnen met de Sauvignon Blanc-druiven. Ze werden geplukt op hun optimale aromatische rijpheid in twee passen, de eerste begon op 13 en de tweede eindigde op 19 augustus. Zo hebben ze hun zuurgraad behouden, wat essentieel is voor het produceren van uitgebalanceerde wijnen.
Men heeft gewacht tot de Sémillon-druiven hun maximale rijpheid bereikten en oogstten ze uiteindelijk op 27 augustus toen hun schil dunner begon te worden. Dit was  het moment waarop de oogst van Y in 2020 is voltooid."

Vineyard for 2020 Château d'Yquem Y d'Yquem

Château d'Yquem produceert in tegenstelling tot de andere beroemde châteaux uit de Bordeaux, vooral witte wijnen. Hiervoor heeft Château d'Yquem als enige de classificatie Premier Cru Supérieur gekregen. Aanvankelijk maakte Château d'Yquem tot 1959 alleen zoete witte wijn. Sinds 1959 is ook 'Y' of 'Ygrec' op onregelmatige basis beschikbaar als droge witte wijn. Château d'Yquem dateert uit de 15e eeuw en de renaissance. Château d'Yquem staat op de top van een kleine heuvel met een omsloten binnenplaats en torentjes. Het in Sauternes gelegen wijndomein van Château d'Yquem beslaat 125 ha waarvan 90 ha wordt gebruikt voor productie.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Sauternes (Appellatie)
Wijnhuis Château d'Yquem
Druif Sauvignon Blanc, Semillon
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2035
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Ja
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
James Suckling rating 97
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Strak, Vol, Wit fruit
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Château d'Yquem Y d'Yquem
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

04.12.2022

Domaine Allimant-Laugner Cremant d'Alsace Rose

"Prima alternatief voor cChampagne. Kan als aperitif maar ook zeker goed..." LBRA

Bekijk product recensie