2020 Antoine Jobard Puligny-Montrachet Le Trézin

104,95 86,74
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Puligny-Montrachet
Wijnhuis Antoine Jobard
Jaar 2020
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2023 - 2040
Beschikbaar per 10 feb. 2023
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Enkele van ’s werelds mooiste witte wijnen worden gewonnen in Puligny-Montrachet. De beroemdste en waarschijnlijk ook beste van allemaal is afkomstig van de akker Le Montrachet. Puligny-Montrachet is een dorp gelegen in de regio Côte de Beaune van de Côte-d'Or. De regio staat vooral bekend om het produceren van witte wijnen van de Chardonnay-druif, hoewel er wat Pinot Noir wordt verbouwd (slechts twee hectare) en relatief moeilijk te vinden is. Net als andere naburige dorpen op zoek naar roem (en natuurlijk fortuin), voegde Puligny in 1879 zijn naam toe aan de beroemde Grand Cru-wijngaard, "Montrachet". 

Er zijn 17 Premier Cru-wijngaarden en vier Grand Cru-wijngaarden in Puligny-Montrachet. De witte wijnen uit dit gebied zijn krachtig met smaken van gouden appel, boter en toast als het u lukt omdeze wijnen te laten rijpen - sommige zijn 10 jaar of langer houdbaar - is dat u moet vechten tegen de drang om de fles te ontkurken en te genieten van de weelde van enkele oogverblindende expressies van Chardonnay. 

Na diverse jaren naast zijn vader te hebben gewerkt, heeft Antoine sinds 2007 officieel de leiding over dit prestigieuze bezit. Hoewel Francois al enige jaren kan genieten van zijn pensioen, is hij nog bijna dagelijks in de wijngaarden en kelder te vinden om zijn zoon te assisteren. Met de komst van Antoine is de stijl van de wijnen licht veranderd. Door enkele kleine wijzigingen tijdens het wijnmaken zijn ze toegankelijker en verfijnder geworden, zonder dat ze aan karakter inboeten. Antoine geeft er de voorkeur aan met fijnere lie’s dan zijn vader te werken. Verder botteld hij de wijn in april/mei van het tweede jaar volgend op de oogst. Het zijn slechts details, maar de kwaliteit van de wijnen is hierdoor verder gestegen.

De Antoine Jobard Puligny-Montrachet le Trezin heeft een uitgesproken helderheid in de neus: verse limoen en Granny Smith appels en een beetje kalk/mineralig. Na wat walsen ruiken we in deze fraaie Jobard Puligny-Montrachet Le Trézin aroma's van perzik, witte bloemen, versgebakken brood en hazelnoten. De wijn is medium-bodied, satijnachtig en charmant met heldere zuren en een genereuze kern van fruit verenigend. 

Vineyard for 2020 Antoine Jobard Puligny-Montrachet Le Trézin

Dit wijnhuis is een van de meest stijlvolle en consistente wijnhuizen die er te vinden is in de Bourgogne en de wijnen van dit wijnhuis worden meestal bij de beste Meursalts gezet. Andere beroemde wijnhuizen zoals Coche en Ravenau zien Jobard als het ultieme voorbeeld als het gaat over meursault wijnen.

Na diverse jaren naast zijn vader te hebben gewerkt, heeft Antoine sinds 2007 officieel de leiding over dit prestigieuze bezit. Hoewel Francois al enige jaren kan genieten van zijn pensioen, is hij nog bijna dagelijks in de wijngaarden en kelder te vinden om zijn zoon te assisteren. Met de komst van Antoine is de stijl van de wijnen licht veranderd. Door enkele kleine wijzigingen tijdens het wijnmaken zijn ze toegankelijker en verfijnder geworden, zonder dat ze aan karakter inboeten. Antoine geeft er de voorkeur aan met fijnere lie’s dan zijn vader te werken. Verder botteld hij de wijn in april/mei van het tweede jaar volgend op de oogst. Het zijn slechts details, maar de kwaliteit van de wijnen is hierdoor verder gestegen. Wat betreft het werk in de wijngaarden is er niets veranderd. De Jobards maken lange dagen in de wingerd. Hun 5 hectare wordt streng gesnoeid en men werkt uitsluitend met weinig productieve soorten om de opbrengsten laag te houden. In de kelder geeft Jobard zijn wijn de tijd. Na een trage vergisting (de kelders van Jobard zijn bijzonder koud) waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke gistculturen, rijpen de wijnen langdurig op hun bezinksel. De wijnen worden na zo’n 18 maanden zonder filtering gebotteld. Jobards wijnen zijn geconcentreerd maar zeker niet dik, het houtgebruik is zeer gedoseerd en de wijnen bezitten fraaie zuren en veel mineraliteit waardoor ze geweldig kunnen rijpen. Alle wijnen van het wijnhuis Jobard worden in een vat oud en besteden een lange tijd sur lie in de kelders van het wijnhuis in Meursault. 

 

Meer informatie
Beschikbaar per 10 feb. 2023
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Puligny-Montrachet
Wijnhuis Antoine Jobard
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2040
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 91
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Antoine Jobard Puligny-Montrachet Le Trézin
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

23.09.2023

Domaine Tropez White Tropez Glazen - set van 2 stuks

"De rosé is al genot om te drinken, maar in de originele glazen is het e..." Patrick

Bekijk product recensie