2020 Antinori Solaia
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Antinori |
Jaar | 2020 |
Druif | Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Sangiovese |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2050 |
Beschikbaar per | 30 nov. 2023 |
EN PRIMEUR DEAL - BESCHIKBAAR DECEMBER 2023 - PRIJS GELDIG TOT 15/11/23
Het zonnigste deel van de helling van Tignanello is de thuisbasis van de Solaia-wijngaard. De allerbeste druiven van de allerbeste wijngaard. Al de rest is passie, uiterste zorg en onderzoek. Dit zijn de geheimen van Solaia samen met de beste Cabernet Sauvignon-, Cabernet Franc- en Sangiovese-druiven van de gelijknamige wijngaard. De Marchesi Antinori Solaia is weer een kaskraker van het toonaangevende wijndomein van Toscane. De blend kent een iets hoger percentage Cabernet Franc en een iets lager percentage Sangiovese. De huidige mix is 70% Cabernet Sauvignon, 15% Sangiovese, 15% Cabernet Franc (die de laatste jaren aan een opmars bezig is, vooral nu het klimaat verandert) De naam Solaia komt van Il Sole, Italiaans voor de zon. De wijngaarden voor deze topper van Marchese Antinori is 10ha groot en liggen op de zuid-west hellingen op een hoogte tussen de 350 en 400 meter. De grond is steenachtig met marl. Zij liggen in de omgeving van Santa Cristina - Val di Pesa in de zone van de Chianti Classico, naast de wijngaarden van de Tignanello wijn. Deze topper van Antinori wordt alleen gemaakt in de topjaren
De Solaia is een volle robijnrode wijn met prachte aroma's van zwarte peper, koffie, chocolade, vanille, pruimen en ingemaakt fruit. De smaak is zacht en volledig in evenwicht met de geur, waarbij hints van fruit, zoethout en koffie te proeven zijn. De tannines zijn niet overheersend en zorgen ervoor dat de wijn een mooie volle afdronk heeft. Dit is een royale en uiterst expressieve editie met veel donker fruit, kruiden en zoete tabak. De tannines zijn prachtig fluweelzacht en zacht. Dit is een prachtige wijn waar verzamelaars dol op zullen zijn.
Ratings: 97 Vinous (A. Galloni), 97 The Wine Independent (L. Perrotti-Brown), 98 James Suckling, 98 Jane Anson, 96 Wine Advocate, 97+ The Drinks Business (Colin Hay), 97 Decanter
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn.
De naam Antinori is een begrip in de wijnwereld. Waar ter wereld u ook in een beetje restaurant binnen gaat, pronken daar de wijnen van Antinori op de kaart. En dat is niet zomaar! Er gaat 600 jaar ervaring aan vooraf, maar liefst 26 generaties wijn know how. Zorgvuldig heeft men geïnvesteerd in domeinen en wijngaarden.
En gegarandeerd op de beste lokaties. Markies Piero Antinori heeft de algemene leiding en wordt bijgestaan door zijn drie dochters: Albiera, Allegra en Alessia. Grappig die drie A-tjes. We gaan u niet lastig vallen met alle onderscheidingen die men heeft mogen ontvangen in de loop van de jaren, want dan kan deze prijscourant niet meer door de brievenbus. Er zijn twee rode wijnen die op allocatie te verkrijgen zijn en waar men overal ter wereld graag enkele flessen van zou willen bemachtigen en dat zijn Tignanello en Solaia en deze hebben wij bij Grandcruwijnen ook in ons assortiment.
In 1180 werden Ugo en Antinori di Rinuccino officieel als eigenaren van Castello di Combiate genoemd; een eeuw later werden de intussen naar Florence verhuisde familie opgenomen in het register van de coöperatie voor zijdehandel. In 1385 werd Giovanni di Piero, een indirecte afstammeling, als leerling in het wijngilde opgenomen. Sindsdien is de wijnbouw traditie van de Familie Antinori ononderbroken. Met de oprichting van het wijnhuis Marchesi Antinori kende men in 1895 een voorlopig hoogtepunt en al in 1898 werd de wijnmakerij in San Casciano Val di Pesa gebouwd, die tot op heden het centrum van het wijdvertakte concern met eigendommen in alle belangrijke teeltgebieden van Toscane, Umbrië, Piemonte (sinds begin jaren '90 door de aankoop van de wijnkelder Prunotto), Apulië en zelfs in Californië is. Veel van zijn prestige heeft het traditionele, aan de moderne Toscaanse wijnbouwrevolutie deelnemende huis te danken aan zijn voormalig chef-vinoloog Giacomo Tachis, die voor buitengewone wijnen als Sassicaia, Tignanello (met name van sangiovese), Solaia (met name van cabernet) en vele andere veranwoordelijk was. Vinoloog Renzo Cotarella creëerde bovendien in het Umbrische Castello della Sala een van de beste chardonnays van Italië.
Beschikbaar per | 30 nov. 2023 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Antinori |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Login and Registration Form