2020 Albet I Noya El Fanio
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Penedès (Appellatie) |
Wijnhuis | Albet i Noya |
Jaar | 2020 |
Druif | Xarel-Lo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2021 - 2025 |
De El Fanio van Albet I Noya komt van een perceel van ruim 60 jaar oude Xarel lo op een hoogte van 350 meter dat deel uitmaakt van Finca Can Milà. Extreme kalkgronden die sedert 2006 worden bewerkt. Fanio is de naam van de man die de wijngaarden heeft aangeplant. Productie van 15.000 flessen. Gisting voor 1/3 in accaciahouten vaten, 1/3 in inox cuves en 1/3 in betonnen eieren.
In het glas is de El Fanio Bleekgeel met een lichtroze schittering. Opvallende mediterrane kruidigheid na het walsen, met een citrusachtige frisheid onderin en afgekruid met een beperkte vatrijping. Ook in de smaak komt de vatrijping discreet aan bod. Verder is El Fanio een rijke Xarel lo, maar niet van het zuurgedreven type, wel voller en rijker met een beperkt zuurtje en een ietwat kruidige finale.
Dit domein is de bio-pionier van Spanje. Josep-Maria Albet i Noya introduceerde in 1979 dit nieuwe concept in de Spaanse wijngaarden. Samen met zijn broer Toni controleren ze op dit moment meer dan 100 ha ecologische wijngaarden. De twee broers zitten niet stil, want intussen hebben ze projecten in Rioja, Priorat en zijn ze een zoektocht gestart naar vergeten oude druivenrassen. In 25 jaar tijd zijn ze erin geslaagd om jaarlijks betere wijnen te maken en de consument te blijven verrassen. Ze zijn gevestigd in San Pau d’Ordal (Alt Penedès), een goeie 35 km ten zuiden van Barcelona, en niet zo ver van Sant Sadurni d’Anoia, de hoofdstad van de cava.
Josep-Maria is een oenoloog die weet wat hij wil en rigoureus voor zijn doel gaat. Als jonge kerel koos hij reeds resoluut voor de biologische wijnbouw, tegen de toenmalige tendensen en grote domeinen in. Vandaag is hij nog steeds voor op al de rest; Hij gebruikt al sinds lang geen 100% nieuwe vaten meer omdat hij wil dat het fruit steeds de voorrang krijgt op houtgebruik, een filosofie die meer wijnbouwers in Spanje goed zou doen... Intussen heeft hij ook allerlei technieken ontwikkeld om zo natuurlijk mogelijk wijn te maken, met toevoeging van het minimum aan zwavel.
De prestigieuze Amerikaanse website JamesSuckling.com kende vier wijnen van Albet i Noya een score van 92 punten toe! Het gaat om Reserva Martí 2011 en Lignum negre 2015 bij de rode wijnen, en Fanio 2016 en Lignum Blanc 2016 bij de witte wijnen.
De Reserva Martí 2011 is een blend van Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Ull de Llebre. Suckling benadrukt de frisheid, die over tijd behouden blijft, en de mooie manier waarop de wijn rijpt. Bij de Lignum 2015 was hij verbaasd door de aantrekkelijke aroma's van zoethout, chocolade en kersenlikeur.
De de Fanio 2016 becommentareert hij vooral de complexe textuur en de vleug van gekonfijte citrus en droge salie. De Lignum Blanc 2016 ziet hij als een wijn met een "zeer onderscheidende persoonlijkheid", waarbij hij ook opmerkt dat de wijn zeer verfrissend is.
Daarnaast werden niet alleen deze 4 wijnen bekroond, maar ontvingen ook de Clàssic Penedès Brut 21, de Xarel.lo Curiós en de Tempranillo Curiós 90 punten!
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Penedès (Appellatie) |
Wijnhuis | Albet i Noya |
Druif | Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Login and Registration Form