2019 Zagreus Mavrud Reserve
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Bulgarije |
Regio | Thracische Vallei |
Wijnhuis | Zagreus |
Jaar | 2019 |
Druif | Mavrud |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2022 - 2028 |
Zagreus Mavrud Reserve BIO is een moderne stijl rode wijn gemaakt van de autochtone Mavrud druif welke momenteel zeer in opkomst is en Zagreus Winery is de onbetwiste (markt)leider en specialist op het gebied van de Mavrud. In het glas heeft de wijn een diep donkerrode kleur met een paarse schakering. In de neus ruiken we araoma's van van kersenconfiture, tijm, chocolade en pepermunt. Ook wat aards. Goed open, aromatisch en aantrekkelijk. In de mond is de wijn full bodied en komt het meer kruidige terug zoals peper, eucalyptus en laurier. De Zagreus Reserve heeft een zeer fraaie afdronk waarbij de kruidigheid maar ook het fruit mooi blijft hangen en uitnodigt tot een volgende slok.
OVER ZAGREUS WINERY
Zagreus Winery bevindt zich in de Thracische vallei (Thracian Lowlands) in Zuid-Bulgarije en werd gebouwd in 2004. Het wijnhuis is een ultra modern gebouw met een volledig geïntegreerde cyclus van productie. Zagreus Winery heeft vandaag de dag ongeveer 130 ha. aan wijngaarden. Alle wijngaarden liggen binnen een straal van 2 km van het wijnhuis. Om maximale kwaliteitscontrole uit te kunnen voeren, gebruikt Zagreus alleen druiven uit eigen wijngaarden voor de wijnproductie. Sinds 2010 worden de wijngaarden van Zagreus Winery volledig geteeld volgens de Europese normen voor biologische landbouw en vanaf oogst 2013 zijn alle wijnen biologisch gecertificeerd.
OVER BULGARIJE
Bulgarije heeft een rijke geschiedenis en is maar liefst drieduizend jaar bekend met de traditie van wijnbouw. Het zijn de Thraciërs geweest die vanaf de 9e eeuw voor Chr. wijnbouw naar Bulgarije brachten. Het blijkt uit de talrijke opgravingen die aantonen dat wijn een belangrijke rol speelde in het leven van de Thraciërs. In die tijd betaalde men zelfs met munten die druiventrossen afbeeldden. De Thraciërs legden massaal wijngaarden aan in Bulgarije, introduceerden nieuwe landbouwtechnieken en ontwikkelden zelfs speciale instrumenten voor het werken in de wijngaard en vinificatie. Thracië, de regio die later de kern van het huidige Bulgarije zou worden, was het toneel van de eerste feesten ter ere van Dionysos (de Thracische Bacchus) en ten ere van de wijn.
Tegenwoordig krijgt Bulgarije steeds meer internationale erkenning voor haar kwaliteitswijnen. Dit land dat ook wel de bijnaam “schone slaapster” draagt, heeft alle eigenschappen om een grote speler op de mondiale wijnmarkt te worden en is inmiddels alle Oost-Europese wijnlanden voorbijgestreefd met haar superieure wijnen. Wijnproductie geschiedt op een duurzame en innovatieve manier, waardoor de kwaliteit van de druiven en de wijn gewaarborgd blijft. Hierdoor wordt Bulgarije als wijn producerend land steeds meer op de kaart gezet en krijgt het land steeds meer internationale waardering en prijzen voor de wijnen die er al sinds oudsher geproduceerd worden.
Net zoals de Thracische god van de wijn Zagreus werd herboren voor een nieuw leven, heeft de familie Kostadinov hun geërfde landbouwgronden hersteld en nieuw leven gegeven, en Zagreus Winery opgericht in 2004. De wortels van de familie Kostadinov zijn afkomstig uit het dorp Vinitsa, vlakbij de wijnmakerij. In 1999 begon Yordan Kostadinov, samen met zijn vader Dimitar Kostadinov, met het opknappen en uitbreiding van de familiewijngaarden in het “De Oude wijngaarden ” -gebied. Toen werd het idee van Zagreus Winery geboren. Tot op heden is hun zoon en kleinzoon Dimitar Kostadinov Jr degene die het bedrijf leidt.
Zagreus Winery is een ultra modern gebouw met een volledig geïntegreerde cyclus van productie van de druif in de wijngaard tot de wijn in de fles. Het is uitgerust met de meest moderne productiefaciliteiten met de mogelijkheid om alle processen van fermentatie, vinificatie, stabilisatie, botteling en rijping van de wijn te controleren en optimaliseren.
De nieuwe wijngaarden werden aangeplant in 1998 en vandaag de dag heeft Zagreus ongeveer 130 hectare aan eigen wijngaarden. De geteelde druivenrassen zijn Mavrud – de oudste en meest gewaardeerde inheemse druif van Bulgarije, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. Alle wijngaarden liggen binnen een straal van 2 km van het wijnhuis in de Thracische Laaglanden (Thracian Lowlands) nabij Plovdiv, welke één van de gunstigste wijnregio’s is in Bulgarije, zowel qua klimaat als qua bodems. De bodems zijn meestal donker kastanjebruin-rood. Qua klimaat behoort het gebied tot het continentale overgangsgebied. Het temperatuurregime wordt gekenmerkt door een open winter en hete zomer. De gemiddelde jaartemperatuur van de lucht is 12,3 ° C. De duur van de vorstvrije tijd is gemiddeld 210 dagen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 565 mm. De regio behoort tot de zone met de langste zonneschijn, met een jaargemiddelde van 2293 uren. In juli genieten de druiven hier van gemiddeld 10 uur per dag zonneschijn. En hier treft Zagreus de beste omstandigheden om de druiven bij hun volledige technologische rijpheid te kunnen plukken en zo het perfecte materiaal te krijgen voor het maken van wijn van hoge kwaliteit.
Sinds 2010 worden de wijngaarden van Zagreus Winery volledig geteeld volgens de Europese normen voor biologische landbouw en vanaf oogst 2013 zijn alle wijnen biologisch gecertificeerd. Bij de teelt van de druiven worden geen synthetische pesticiden en meststoffen of genetisch gemodificeerde organismen gebruikt. Er wordt alleen gebruik gemaakt van zwavelpreparaten (blauw vitriool, groen vitriool), extracten van planten en stammen van micro-organismen met insecticide werking. “Het onderhouden van een wijngaard met dergelijke voorbereidingen is veel arbeidsintensiever omdat het veel meer werk vereist voor preventieve maatregelen.” – zegt Dimitar, eigenaar en manager van Zagreus Winery.
Bij de vinificatie worden geen synthetische chemicaliën gebruikt. De gist voor fermentatie is gegarandeerd GMO-vrij. Alleen additieven van natuurlijke oorsprong zijn toegestaan, gewonnen uit natuurlijke producten – plantaardig, mineraal, micro-organismen zonder GMO’s. Zwaveldioxide dat vóór het bottelen wordt toegevoegd om oxidatie te voorkomen, is slechts de helft van het maximaal toegestane norm voor biologische wijnbereiding.
De meest onderscheidende en succesvolle wijn van Zagreus is de VINICA Mavrud, gemaakt van ingedroogde druiven. Sinds de eerste jaargang in 2011 werd VINICA verschillende keren bekroond de beste Bulgaarse wijn en staat bijna elk jaar in de Top 5 wijnen van Bulgarije.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Bulgarije |
Regio | Thracische Vallei |
Wijnhuis | Zagreus |
Druif | Mavrud |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Krachtig, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |