2020 Waterkloof Sauvignon blanc

28,50 23,55

?

_
Nog 5 op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Wit
Land Zuid-Afrika
Regio Stellenbosch
Appellatie Stellenbosch (Appellatie)
Wijnhuis Waterkloof
Jaar 2020
Druif Sauvignon Blanc
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2028
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd. Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.

De Waterkloof Sauvignon Blanc werd geboren op de zuidwestelijke, laagproductieve en winderige hellingen van de Schapenberg (met uitzicht op False Bay). Hier waait de stormachtige zuidoost (en soms ook de noordwestenwind) met regelmaat de wijngaarden op. Dit zorgt niet alleen voor een zeer lage opbrengst, maar de smaken intensiveren tot een vuursteenachtige mineraliteit. Ook hier gebruikt men slechts biologische en biodynamische wijnbereidingsmethoden en houden ons aan de oude, duurzame praktijken in onze wijngaarden om ervoor te zorgen dat de wijnstokken worden gevoed en in balans zijn. Onze bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen biologische compost.

Als je door de ingang van Waterkloof rijdt word je verwelkomd door werkpaarden, angorageiten, schapen, kippen en varkens. Deze dieren vormen een geïntegreerd onderdeel van de filosofie van Waterkloof om altijd natuurlijke alternatieven te gebruiken om onze grond te voeden en het land te bewerken. De Waterkloof Sauvignon is al menig maal verkozen tot de Beste Sauvignon Blanc en dat is niet gek want het is een geweldige wijn. De druiven kunnen van een single vineyard gelegen ongeveer vier kilometer van de zee en is aangeplant op een hoogte tussen 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteen met middelgrote stenen, wat helpt bij de afvoer en het vasthouden van vocht. 

Men volgt een ‘less is more’, minimale interventie wijnbereidingsfilosofie en de druiven worden regelmatig geproefd om een ​​optimale rijpheid en smaakontwikkeling te bepalen en dan pas wordt geplukt. Men plukt de druiven 's morgens vroeg als ze nog koel zijn, waardoor de smaken behouden blijven. Het extraheren van sap uit de schillen van de druiven wordt bereikt door zeer zeer zachtjes te persen. Dit is de meest delicate manier om het sap te extraheren. Na 24 uur op een koele temperatuur te hebben gerust, wordt het sap naar de fermentatievaten geleid. We vertrouwen alleen op natuurlijk aanwezige, wilde gisten om het fermentatieproces te starten en te voltooien (en dit is mogelijk omdat er geen chemicalien/gif wordt gebruikt).

Al het sap werd gefermenteerd in gebruikte eiken vaten van 600 liter. Na een zeer langzaam fermentatieproces van ongeveer 8 maanden op zijn droessem. Deze langdurige alcoholische gisting zorgt ervoor dat het sap continu in contact is gebelven met de gisten/droessem wat de wijn meer complexiteit en gewicht geeft. De Waterkloof Sauvignon is het Vlaggenschip van Waterkloof. De wijn is zeer complex en bij iedere snif of slok proef je meerdere lagen. Het zit boordevol smaak met tonen van limoen en steenfruit aangevuld met een mooie mineraliteit en vleugje venkel. De smaak is goed gestructureerd en mooi in balans, waarbij de natuurlijke zuurgraad bijdraagt aan een lange afdronk.Veel textuur op de pallet met een fijne, minerale afwerking.

WEETJE: In overeenstemming met de filosofie van minimale interventie wordt de Waterkloof Sauvignon Blanc niet met proteïne gestabiliseerd en wordt er alleen een grove filtratie toegepast ​​voorafgaand aan het bottelen. Hierdoor kunnen (tartraat)kristallen vormen als het langere tijd onder koude omstandigheden wordt bewaard. Dit heeft geen negatief effect op de kwaliteit of smaak van het vlaggenschip van Waterkloof; de wijn kan eenvoudig worden gedecanteerd als die verschijnt.

Vineyard for 2020 Waterkloof Sauvignon blanc

Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd. Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.

Deze traditionele methoden, gecombineerd met een winderige wijngaard op het zuidwesten, zorgen voor een uitgebalanceerde en van nature lage opbrengst wijnstok die intense smaken produceert. De wijngaarden liggen zo'n 5 kilometer van zee en zijn aangeplant op een hoogte tussen 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteenoorsprong met middelgrote stenen, die helpen bij de afwatering en ook bij het vasthouden van vocht. De wijngaarden zijn gemiddeld 21 jaar oud.

De wijnbereidingsfilosofie is hetzelfde voor alle premium witte wijnen van Waterkloof. Men volgt een traditionele, minimalistische benadering, wat betekent dat we zo min mogelijk interfereren met het wijnbereidingsproces. Hierdoor kunnen de smaken die in die specifieke wijngaard heersen, in de wijn tot uiting komen. Om dit te bereiken worden alle druiven op smaak geoogst, met de hand geplukt, met de hand gesorteerd en uiteindelijk hele tros geperst in een moderne pers, zodat ze op de zachtste mogelijke manier het puurste sap kunnen extraheren. Het sap wordt vervolgens 24 uur op natuurlijke wijze bezonken. Omdat men geen chemicaliën in oe wijngaard spuit kan de wilde gist gebruiken om het sap te fermenteren in gebruikte eiken vaten van 600 liter. Dit leidt tot een langer fermentatieproces met een langzame afgifte van aroma's en een meer gestructureerd gehemelte. Het natuurlijke fermentatieproces nam 6 maanden in beslag, waarna de wijn nog 2-4 maanden mag doorrijpen. Men voegt geen zuur of enzymen toe tijdens het wijnbereidingsproces, met slechts een lichte filtratie en een kleine minimalistische toevoeging van zwavel als conserveermiddel voorafgaand aan het bottelen.

Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land Zuid-Afrika
Regio Stellenbosch
Appellatie Stellenbosch (Appellatie)
Wijnhuis Waterkloof
Druif Sauvignon Blanc
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2028
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 90
Smaakprofiel Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Licht, Strak, Tropisch fruit, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Waterkloof Sauvignon blanc
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie