2019 Stift Göttweig Pinot Noir Göttweiger Berg

19,95 16,49
Wijnsoort Rood
Land Oostenrijk
Regio Wachau
Appellatie Kremstal (Appellatie)
Wijnhuis Weingut stift Göttweig
Jaar 2019
Druif Pinot Noir
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2021 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Weingut Stift Göttweig staat bekend als een van de oudste wijnhuizen van Oostenrijk. Als benedictijnenabdij is Stift Göttweig gesticht in het jaar 1083 door Altmann van Passau(ook wel sint Altmann genoemd). Sinds die tijd heeft de abdij altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkelingen van de wijn productie in de Wachau-vallei. Stift Göttweig ligt tussen het glooiende landschap aan de zuidoever van de Donau tegenover de stad Krems op 449 meter boven zeespiegel. Vanwege deze locatie en de abdij wordt het wijnhuis ook wel het Oostenrijkse Montecassino genoemd. De Benedictijnen zijn tot 1988 verantwoordelijk geweest voor de administratie en het beheer daarna werd het pand tot 2005 verhuurd. Sinds 2006 herbeleven wijnboer Fritz Miesbauer en zijn team de geschiedenis op het landgoed Stift Göttweig.

De Stift Göttweig Pinot Noir Göttweiger Berg heeft geprofiteerd van het bijzondere microklimaat waarin de druiven voor deze wijn van 100% pinot noir groeien. De atmosferische stromingen die afkomstig zijn van het Dunkelsteiner- bos en de warmere Pannonische lucht zorgen voor dit microklimaat, De combinatie van deze luchtstromen en de natuurlijke vochtigheid in de Donau-regio zorgen voor evenwichtige omstandigheden waardoor de druiven optimaal kunnen groeien. Naast het microklimaat is ook de bodemsamenstelling zeer gevarieerd. De samenstelling van kalkachtige klei, grind, löss en zand in combinatie met het microklimaat zorgen ervoor dat de pinot noir druiven optimaal kunnen ontwikkelen.

Zodra het in eind september tijd is om te gaan oogsten ondergaan de druiven een selectie in de wijnkelder gevolgd door de alcoholische gisting in roestvrijstalen tanks. Zodra de vergisting is afgelopen mag de wijn nog eens 13 maanden rijpen in eikenhouten vaten om uiteindelijk te ontwikkelen tot een elegante robijnrode wijn. In de neus aroma's van Kersen, rode bessen, vanille en hint van kaneel. In de mond sappig en gebalanceerd met tonen van kers en rode bessen gevolgd door een mooie elegante afdronk.

Vineyard for 2019 Stift Göttweig Pinot Noir Göttweiger Berg

Weingut Stift Göttweig staat bekend als een van de oudste wijnhuizen van Oostenrijk. Als benedictijnenabdij is Stift Göttweig gesticht in het jaar 1083 door Altmann van Passau(ook wel sint Altmann genoemd). Sinds die tijd heeft de abdij altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkelingen van de wijn productie in de Wachau-vallei.

Aan de zuidoever van de Donau tegenover de stad Krems op 449 meter boven zeespiegel ligt Stift Göttweig tussen het glooiende landschap. Vanwege deze locatie en de abdij wordt het wijnhuis ook wel het Oostenrijkse Montecassino genoemd. De Benedictijnen zijn tot 1988 verantwoordelijk geweest voor de administratie en het beheer daarna werd het pand tot 2005 verhuurd. Sinds 2006 herbeleven wijnboer Fritz Miesbauer en zijn team de geschiedenis op het landgoed Stift Göttweig.

De atmosferische stromingen die afkomstig zijn van het Dunkelsteiner- bos en de warmere Pannonische lucht zorgen voor een bijzonder microklimaat op de Göttweigerberg, De combinatie van deze luchtstromen en de natuurlijke vochtigheid in de Donau-regio zorgen voor evenwichtige omstandigheden waardoor de druiven optimaal kunnen groeien. Naast het bijzondere microklimaat is ook de bodemsamenstelling zeer gevarieerd. De samenstelling van kalkachtige klei, grind, löss en zand in combinatie met het microklimaat zorgen er voor dat de bijzondere nuances van het terroir terug komen in de wijnen.

De 26 hectare wijngaarden die Weingut Stift Göttweig bezit zijn onderverdeeld in verschillende druivenrassen namelijk: 60% Grüner Veltliner, 30% Riesling, 4% Chardonnay en 6% Pinot Noir. Na de oogst gaan de druiven naar de wijnkelder welke ligt in het eerder genoemde Krems waar de oogst verwerkt wordt tot de prachtige wijnen die Weingut Stift Göttweig te bieden heeft.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Oostenrijk
Regio Wachau
Appellatie Kremstal (Appellatie)
Wijnhuis Weingut stift Göttweig
Druif Pinot Noir
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2026
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Schroefdop
Smaakprofiel Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Vol
Drink momenten Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch, Summer party, Terras
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Stift Göttweig Pinot Noir Göttweiger Berg
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

27.03.2023

2018 Alejandro Fernandez El Vinculo Crianza

"Voor het eerst bij vrienden geproefd. Een geniale wijn. Donker en heel v..." Jos

Bekijk product recensie