2019 Sierra Cantabria Mágico
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2034 |
Omschrijving
Bij Sierra Cantabria oftwel de Riojans is men altijd op zoek naar echte en pure wijnen die hun oorsprong, landschap, cultuur, traditie, voorouders, familie en persoonlijke ervaringen uitdrukken. In deze wijn, Sierra Cantabria Mágico, komen al deze kwaliteiten samen.De Sierra Cantabria Mágico komt uit een kleine wijngaard: El Vardallo (ook bekend als Las Sepulturas) van slechts 1.18 hectare groot, gelegen in San Vicente de la Sonsierra.
Het is een wijngaard welke gespaard is gebleven van de phylloxera crisis aan het begin van de 20e eeuw en sommige stokken zijn meer dan 150 jaar oud en zoals te doen gebruikelijk in die tijd stond op 1 wijngaard(je) een breed scala aan variëteiten, zowel rood als wit. Onder de rode wijnen bevindt zich 65% Tempranillo, 20% Grenache, 2,5% Graciano, 1% Petit Bouschet en 1,1%, anderen; onder de witte variëteiten is 4,4% Calagraño, 3,2% Turruntés (Rioja) en 2,8% Viura (Macabeo).
De Magico wordt geproduceerd volgens zeer traditionele Rioja-wijnbouw technieken. De wijngaard wordt volledig handmatig bewerkt en geploegd met paard. De familie Eguren maakt gebruik van biologisch-dynamische technieken om duurzaamheid en onderhoud van microbioom in de bodem te waarborgen. De wijngaarden worden elke twee jaar op natuurlijke wijze bevrucht. De bodem van de wijngaard bestaat uit zandige leemgrond met weinig organisch materiaal en in de ondergrond is er een kap van ijzer en kalkrijke klei, die cruciaal is voor het vasthouden van water. Op dezelfde diepte is het moedergesteente ook aanwezig. Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden die worden gemodereerd door de Sierra Cantabria gebergte
Alle druivenrassen worden allemaal met de hand ontsteeld en rigoureus gesorteerd. Alle variëteiten behalve de Garnacha werd licht gekneusd en gemacereerd in kleine houten vaten. De Garnacha werd gefermenteerd en gemacereerd afzonderlijk in een houten vat. De maceratie duurde 21 dagen voor de samengestelde rassen en 15 dagen voor de Garnacha. Malolactische gisting in nieuwe Franse eiken barriques. De samengeperste variëteiten ondergingen malolactische in één 500 L en vier 225 L vaten. De Garnacha onderging malolacticum in een vat van 500 liter.
Sierra Cantabria Mágico vertegenwoordigt de wens van de familie Eguren om een superieure wijn uit Rioja te produceren zoals ze dit ook met hun Teso La Monja doen. Vanwege hun lange geschiedenis met ongelooflijke enkele wijngaardwijnen, voelden ze dat het een uitdaging was om te blijven verbeteren en zagen dat het overtroffen van die kwaliteit mogelijk was toen ze de wijngaard van El Vardallo ontdekten. Wijngaarden die zo oud zijn, bestaan simpelweg bijna niet meer in Rioja, en de kwaliteiten zijn ontelbaar. De druivenmix is een ongelooflijke schat aan authentieke soorten, die elk karakter en complexiteit toevoegen aan de uiteindelijke wijn.
Weetje: Er wordt met cult-wijnen tegenwoordig veel gerotzooid dus zeker ook met deze wijn. Wij zijn de officiële importeur en u kunt via de website van Sierra Cantabria controleren of u een officiële door een importeur verstrekte fles heeft. U weet dan zeker dat u niet per abuis een nagemaakte of nagevulde fles heeft. Dit kunt u doen op: http://www.sierracantabria.com/en/wineries/vinedos-sierra-cantabria/sierra-cantabria-magico/
De Magico van Sierra Cantabria heeft in het glas een frisse kersenkleur. In neus heeft de Magico fraaie tonen van bosbes, tabak, cederhout, kers en minerale en toasty ondertonen. In de mond is de Magico rode wijn erg intens, super elegant, complex met zijdezachte tannines. De wijn heeft fraaie rokerige tonen door het nieuwe Franse eik Fluweelzacht op het gehemelte. Uitstekende balans tussen de zuren en de rijpe tannine met een zeer lang afdronk. De wijn heeft unaniem geweldige beoordeling gekregen. Dit is een collectors-item.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alavesa |
Wijnhuis | Sierra Cantabria |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 100 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Sierra Cantabria werd in 1957 opgericht door Guillermo Eguren en is een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren. Sierra Cantabria ligt in de Rioja op een unieke locatie tussen de rivier de Ebro en de bergketen Sierra Cantabria. Het Sierra Cantabria-gebergte (1200m.) en de rivier de Ebro (350m.) zorgen voor een speciaal microklimaat met mediterrane en continentale kenmerken - zachte winters en zachte zomers, uniek voor wijnbouw. Aan de andere kant zorgt de thermische zomersprong (intense hitte gedurende de dag met frisse nachttemperaturen) voor een toename van het polyfenol gehalte, wat zorgt voor uitstekende kwaliteitswijnen met een onderscheidend karakter.
De wijngaarden van Bodega Sierra Cantabria liggen voornamelijk in de plaatsen San Vicente de la Sonsierra, Labastida en Laguardia, een gebied wat zeer bekend is voor de wijnbouw.
De Tempranillo-variëteit overheerst, samen met kleine hoeveelheden Garnacha, Viura en 'Hairy Tempranillo', die allemaal worden verbouwd in wijngaarden van ongeveer 35 jaar oud, hoewel er ook nog percelen tot 70 jaar oud bestaan.De oogst wordt elk jaar met de hand uitgevoerd, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de strenge selectie van de druiven die de ziel van de wijn zijn, en in optimale conditie moeten verkeren en waarbij rijpingsomstandigheden perfect moeten zijn. De zorgvuldige oogst wordt gevolgd door een grondige scheiding van de trossen, wat wordt gedaan op een selectietafel bij de ingang van de wijnmakerij. De wijnbereiding is gericht op minimale interventie in de wijnmakerij om het karakter van het terroir ten volle te respecteren