2019 Sierra Cantabria Amancio
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2035 |
Omschrijving
Deze wijngaard van de familie Eguren ligt in La Veguilla en is 16.5 ha groot. De Amancio is een cuvée van vier beste percelen in San Vicente de la Sonsierra. Uit de plots van deze wijngaarden worden de beste druiven geselecteerd en alleen deze mogen in de fameuze amancio. De bodem bestaat uit kalkhoudend kleigrond met kleine ronde kalkstenen aan de oppervlakte. De wijngaard heeft een buitengewoon lage productie, maar de druiven zijn van excellente kwaliteit. De wijngaarden worden biologische bemest en wijnen worden biologisch geproduceerd. De druiven worden zorgvuldig met de hand ontsteeld en ondergaan een zeer streng selectieproces. Een voorgisting door koude inweking van 6 dagen. De gisting vindt plaats in 5 hectoliter eiken vaten. De druiven wordt tijdens de voorgisting twee maal per dag met de voeten geperst. De malolactische gisting gebeurt op nieuwe Franse eikenhouten vaten (type Bordelaise) gedurende 24 maanden en dan nog zeker 6-12 maanden flesrijping.
De Amancio van Sierra Cantabria heeft in het glas een intense kersenkleur. In neus heeft de Amancio fraaie tonen van rijp fruit, braam, zwarte kers, zwarte bes en vijg, met minerale en zoethout ondertonen en donker geroosterd aroma. In de mond is deze krachtige rode wijn erg intens, expressief, zacht en soepel in texturen en geconcentreerd. De wijn heeft fraaie rokerige tonen door het nieuwe Franse eik en omdat door de zeer lage opbrengst slechts alleen het beste fruit in deze topwijn mag. De mond wordt gevuld met de smaak van fruit en een fijne houtstructuur, goed geïntegreerd en in perfecte balans. Fluweelzacht op het gehemelte. Uitstekende balans tussen de zuren en de rijpe tannine met een zeer lang afdronk. De wijn krijgt altijd geweldige hoge beoordeling gekregen van Tanzer, Penin en Parker.
Parker schrijft in zijn beoordeling: "Verrassend genoeg voelt de Amancio 2019 frisser, jonger en met meer geïntegreerd eikenhout en fijnere tannines aan dan de 2018 die ik ernaast proefde, een beetje tegenstrijdig, want de stijl van de jaargangen zou normaal gesproken het tegenovergestelde moeten betekenen. Het is medium tot full-bodied, met fijne tannines en mooie balans. Er werden 5.000 flessen gevuld"
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | Sierra Cantabria |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Sierra Cantabria werd in 1957 opgericht door Guillermo Eguren en is een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren. Sierra Cantabria ligt in de Rioja op een unieke locatie tussen de rivier de Ebro en de bergketen Sierra Cantabria. Het Sierra Cantabria-gebergte (1200m.) en de rivier de Ebro (350m.) zorgen voor een speciaal microklimaat met mediterrane en continentale kenmerken - zachte winters en zachte zomers, uniek voor wijnbouw. Aan de andere kant zorgt de thermische zomersprong (intense hitte gedurende de dag met frisse nachttemperaturen) voor een toename van het polyfenol gehalte, wat zorgt voor uitstekende kwaliteitswijnen met een onderscheidend karakter.
De wijngaarden van Bodega Sierra Cantabria liggen voornamelijk in de plaatsen San Vicente de la Sonsierra, Labastida en Laguardia, een gebied wat zeer bekend is voor de wijnbouw.
De Tempranillo-variëteit overheerst, samen met kleine hoeveelheden Garnacha, Viura en 'Hairy Tempranillo', die allemaal worden verbouwd in wijngaarden van ongeveer 35 jaar oud, hoewel er ook nog percelen tot 70 jaar oud bestaan.De oogst wordt elk jaar met de hand uitgevoerd, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de strenge selectie van de druiven die de ziel van de wijn zijn, en in optimale conditie moeten verkeren en waarbij rijpingsomstandigheden perfect moeten zijn. De zorgvuldige oogst wordt gevolgd door een grondige scheiding van de trossen, wat wordt gedaan op een selectietafel bij de ingang van de wijnmakerij. De wijnbereiding is gericht op minimale interventie in de wijnmakerij om het karakter van het terroir ten volle te respecteren