2019 Raul Pérez El Pecado

 62,95  52,02
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Galicia
Appellatie Ribeira Sacra
Wijnhuis Raul Perez
Jaar 2019
Druif Mencia
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2021 - 2031
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Raúl Pérez is op dit moment zonder twijfel de meest mediatieke wijnmaker van heel Spanje. Zijn wijnen zijn echter bijna niet te vinden! Iedereen praat erover, doch weinigen hebben ze reeds geproefd. Raúl is aanwezig in talloze appellaties en regio's, niet alleen in Spanje, maar ook in Zuid-Afrika, Portugal, Zuid-Amerika. De rode draad in zijn werk is de recuperatie van vieilles vignes van autochtone druivensoorten en het maken van authentieke wijnen met veel karakter en persoonlijkheid. Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: 'Ik maak liever een ondrinkbaar slechte Galicische wijn, maar laat het dan tenminste een Galicische wijn zijn.' Hij heeft dan ook al tientallen wijnen gevinifieerd in ontelbaar verschillende streken (meestal in het noordwesten van Spanje, en ook daarbuiten), maar die echter nooit op de markt gebracht zijn. Hij test, hij probeert, en mislukt ook heel vaak. Deze manier van werken brengt hem natuurlijk wel ontzettend veel ervaring bij, waarmee hij dan later wel in staat is om het uiterste uit één druivensoort of uit één regio te halen.

Vandaag maakt hij of helpt hij mee aan meer dan 80 wijnen. Uiteindelijk heeft hij zich sinds kort ook min of meer gesetteld door twee minibodega's van hemzelf te verbouwen: eentje in de regio Tierra de León, in het dorpje Valdevimbre, en een andere in zijn geboortestreek Bierzo, waar hij in het dorpje Salas de los Barrios zijn eigen Ultreia's maakt, de absolute essentie van Mencía. Raúl werkt altijd biologisch en zo puur mogelijk. Hij gebruikt het minimum aan SO2. 

De El Pecado is een 'new-born' van de immer ontdekkende Raul: voor de eerste keer heeft hij gevinifieerd in Ribeira Sacra, een uitermate moeilijk regio. Steile hellingen, alles manueel, guur weer en soms zelfs extreem weer maar de wijnen die hier vandaan komen zijn zeer elegant en haast bourgondisch (qua smaak maar zeker niet qua prijs). 50% van de mencia druiven worden niet ontritst. De Maceratie en gisting vindt plaats in grote eikenhouten foudres van 5000 liter met  daarna nog 60 dagen nagisting op dezelfde foudre. Daarna mag de wijn in alle rust gedurende 12 maanden rijpen op eikenvaten van 225 liter gedurende 12 maanden. Deze El Pecado is een wijn die alles in zicht heeft - mineraliteit (leisteen), kracht en mooi rijp,en een diepe geur met aardse impressies en fruittonen. Complex in de mond met alweer rijp fruit en mooie minerale tonen. Dichtheid en veel lengte. Groots! Slechts 800 flessen gemaakt!!

Onze vaste klanten weten dat wij een groot fan zijn van de wijnen uit deze streek gemaakt van Mencia (of de witte Godello) zoals de wijnen van Perez en bijvoorbeeld Val de Sil. De continentale invloeden en de stijl geven de wijnen een Bourgondische handtekening en geeft wijnen met een ongelooflijke prijs-kwaliteitverhouding!

Vineyard for 2019 Raul Pérez El Pecado

Raúl Pérez is op dit moment zonder twijfel de meest mediatieke wijnmaker van heel Spanje. Zijn wijnen zijn echter bijna niet te vinden! Iedereen praat erover, doch weinigen hebben ze reeds geproefd. Raúl is aanwezig in talloze appellaties en regio's, niet alleen in Spanje, maar ook in Zuid-Afrika, Portugal, Zuid-Amerika.

Wij volgen Raúl al sinds 2000; op dat moment werkte hij nog als oenoloog op het familiedomein Castro Ventosa in Valtuille de Abajo. Hij werkte daarnaast ook als oenoloog-consultant voor andere domeinen in Bierzo. Hij raffineerde de Mencia tot ongekende hoogtes, hielp ook Ricardo en Alvaro Palacios van start gaan met hun topdomein, en intussen proefde en probeerde hij onophoudelijk andere wijnen van over de hele wereld. Raúl is een rusteloze natuur en zijn nieuwsgierigheid en passie brengen hem steeds verder.

Tussen 2005 en 2007 verliet hij het familiedomein en vertrok hij voor een wijnodyssee. In een paar jaar tijd maakte hij naam en faam en werd hij een echte 'star' in de wijnwereld. De rode draad in zijn werk is de recuperatie van vieilles vignes van autochtone druivensoorten en het maken van authentieke wijnen met veel karakter en persoonlijkheid. Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: 'Ik maak liever een ondrinkbaar slechte Galicische wijn, maar laat het dan tenminste een Galicische wijn zijn.' Hij heeft dan ook al tientallen wijnen gevinifieerd in ontelbaar verschillende streken (meestal in het noordwesten van Spanje, en ook daarbuiten), maar die echter nooit op de markt gebracht zijn. Hij test, hij probeert, en mislukt ook heel vaak. Deze manier van werken brengt hem natuurlijk wel ontzettend veel ervaring bij, waarmee hij dan later wel in staat is om het uiterste uit één druivensoort of uit één regio te halen.

Vandaag maakt hij of helpt hij mee aan meer dan 80 wijnen. Uiteindelijk heeft hij zich sinds kort ook min of meer gesetteld door twee minibodega's van hemzelf te verbouwen: eentje in de regio Tierra de León, in het dorpje Valdevimbre, en een andere in zijn geboortestreek Bierzo, waar hij in het dorpje Salas de los Barrios zijn eigen Ultreia's maakt, de absolute essentie van Mencía. Raúl werkt altijd biologisch en zo puur mogelijk. Hij gebruikt het minimum aan SO2. De wijnen die we van hem binnenkrijgen zijn steeds in minimale hoeveelheden en bovendien weten we bijna nooit wat we gaan binnenkrijgen, van welk jaar en hoeveel ... Dat is Raúl ten voeten uit. 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Galicia
Appellatie Ribeira Sacra
Wijnhuis Raul Perez
Druif Mencia
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2031
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 98
Smaakprofiel Aards, Boers, Donker fruit, Droog
Drink momenten Barbecue, Borrelen, Met vrienden, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Raul Pérez El Pecado
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

19.05.2022

2020 Surrau Branu Vermentino di Gallura Superiore

"Wat een heerlijke wijn is deze Vermentino. De wijn heeft een unieke en v..." Ellen

Bekijk product recensie