2019 Prosper Maufoux Meursault 1er Cru La Pièce Sous Le Bois

87,95 72,69
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Meursault
Wijnhuis Prosper Maufoux
Jaar 2019
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2022 - 2032
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Meursault is het meest bekende dorp voor de productie van grote witte wijnen in de Côte d'Or. Gelegen ten zuiden van Pommard, compenseert de uitstekende kwaliteit van de Premiers Crus de afwezigheid van Grands Crus in het dorp. Het perceel van La Pièce Sous le Bois is gelegen op de top van de heuvel met uitzicht op Meursault en Puligny-Montrachet wat bekend staat als de Hameau de Blagny. De wijnstokken vormen hier een bassin rijk aan witte mergel. Het gehucht ligt op de grens met Puligny-Montrachet en is het hoogste punt van Meursault, op 330meter, aan de rand van het bos. De wijnstokken die het kleine vormt. Het werd geplant in 1959 in deze extreem kalkrijke bodem.

Direct na de handmatige oogst worden de druiven in hele trossen geperst in een pneumatische pers en dan krijgt het sapwe een statische bezinking van  gedurende 24 uur bij 12°C. De most is vervolgens rechtstreeks in vaten gedaan waarin de alcoholische en malolactische fermentaties worden uitgevoerd. De wijn verouderd gedurende 14 maanden in Franse eiken vaten waarvan 30% nieuwe vaten.

De Prosper Maufoux Meursault 1er Cru La Pièce Sous Le Bois' is een fraaie medium-tot-full bodied en zeer elegante wijn. Spanning en Kracht typeren deze wijn. Zeer mooie neus met vuursteen, hints van kruiden en toast. Deze aroma's worden herhaald in de mond met ziltige tonen. Drink deze prachtige wijn zeker niet te koud - dat is zonde. Ideale serveertemperatuur is 10-12° Dit is natuurlijk een wijn bij uitstek geschikt bij Schelpdieren / Oesters / Zeevruchten . Probeer eens met gebakken rivierkreeften of een heerlijke gegrilde tong.

Press note
Concours des Burgondia
Gold | févr. 2022

Guide Hachette des Vins
Coup de ❤️ | sept. 2021
Un vin éclatant dans ra robe dorée, qui déploie des arômes élégants et délicats d'amande, de noisette et de chèvrefeuille. La bouche dense et puissante est irriguée de bout en bout par une fine acidité qui lui apporte un équilibré très assuré et beaucoup d'allonge. Le temps sera son allié.

Decanter World Wine Awards
95/100 | juil. 2021
Floral, fresh and energetic nose with lime zest and ripe lemon notes, some toasty undertones. Very refreshing with a lovely concentration and vivid long finish.

International Wine Challenge
94/100 | mai 2021
Nose is a little subdued, as the wine moves to another level. Palate has fabulous structure with a steely frame and a long fruity finish.

OVER PROSPER MAUFOUX

Sinds 1860 staat de know-how van Prosper Maufoux ten dienste van een breed scala aan appellaties van grote wijnen uit de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. Of het nu gaat om regionale benamingen of grands crus, de eisen van Prosper Maufoux op het gebied van teelt, druiven, vinificatie of rijping hebben altijd de neiging om het beste te halen uit elk van de terreinen. Maison PROSPER MAUFOUX is gehuisvest in het prachtige Château de Sant-Aubin

Maison Prosper Maufoux is een typisch bourgondisch wijnhuis met een mooie serie appellations uit dit prachtige wijngebied waarbij de stijl zich kenmerkt door de wat vollere wijnen zowel in de Pinot Noir als de Chardonnay. De Prosper Maufoux-wijnmakerij vinifieert zijn geweldige Bourgondische wijnen met behulp van een rigoureuze duurzame wijnbouwbenadering, gecertificeerd HVE 3 (High Environmental Value). Het landgoed werkt voor de biodiversiteit van soorten door een strategie van gecontroleerde bescherming en economisch beheer van hulpbronnen. Lees meer onder de tab: Wijnhuis

Vineyard for 2019 Prosper Maufoux Meursault 1er Cru La Pièce Sous Le Bois

Prosper Maufoux werd door zijn naamdrager in 1860 opgericht in Santenay, in het zuiden van de Côte d'Or, alwaar het bijna anderhalve eeuw 1994 in handen van de familie Maufoux bleef. In 1860 verliet Prosper Maufoux, notaris van beroep, zijn kantoor om zich te wijden aan zijn passie voor wijn. Hij stichtte zijn eigen huis in Santenay, een Bourgondisch dorp in het zuiden van de Côte d'Or, in het hart van de wijngaarden. Zijn zoon Cyprien keek over de grenzen heen en bracht Prosper Maufoux-wijnen naar de tafels van Engeland, Nederland en de Verenigde Staten. Hij zorgde thuis voor een cultuur van openheid naar de wereld. De overname in 2010 door Eric Piffaut zorgde voor flinke investeringen in de wijnmakerij, wat zorgde voor een enorme stijging in kwaliteit. Momenteel is Prosper Maufoux gehuisvest in het Château de Saint-Aubin waar men alle ruimte heeft om de behaalde kwaliteiten te waarborgen voor de toekomst. Op weg naar de grote groei in het zuiden van de Côte de Beaune, in het hart van de Côte des Blancs, tussen Chassagne en Puligny en in de directe omgeving van Montrachet.

Sinds 1860 staat de know-how van Prosper Maufoux ten dienste van een breed scala aan appellaties van grote wijnen uit de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. Of het nu gaat om regionale benamingen of grands crus, de eisen van Prosper Maufoux op het gebied van teelt, druiven, vinificatie of rijping hebben altijd de neiging om het beste te halen uit elk van de terreinen. De wijnen worden gerijpt in eikenhouten vaten waarvan de leeftijd, de herkomst en de toast zorgvuldig worden gecombineerd en aangepast aan de herkomst van de druiven en het oogstjaar. Ze rusten 12 tot 18 maanden in de gewelfde kelders; een omgeving die het meest bevorderlijk is voor de ontwikkeling. De zorg die in elk stadium van de productie wordt besteed, wordt regelmatig beloond met talrijke medailles en onderscheidingen. De uitzonderlijke wijngaarden van Maison Prosper Maufoux strekken zich uit in de mythische terroirs van de Côte de Beaune: Saint-Aubin, Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Het familiedomein strekt zich ook uit tot aan de Côte de Nuits, de Côte Châlonnaise en de Mâconnais.

Maison Prosper Maufoux is een typisch bourgondisch wijnhuis met een mooie serie appellations uit dit prachtige wijngebied waarbij de stijl zich kenmerkt door de wat vollere wijnen zowel in de Pinot Noir als de Chardonnay. De Prosper Maufoux-wijnmakerij vinifieert zijn geweldige Bourgondische wijnen met behulp van een rigoureuze duurzame wijnbouwbenadering, gecertificeerd HVE 3 (High Environmental Value). Het landgoed werkt voor de biodiversiteit van soorten door een strategie van gecontroleerde bescherming en economisch beheer van hulpbronnen.

Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Meursault
Wijnhuis Prosper Maufoux
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2032
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Prosper Maufoux Meursault 1er Cru La Pièce Sous Le Bois
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

18.09.2023

2022 Domaines Paul Mas Claude Val Rose

"Fris zomerwijntje" Jos Swevers

Bekijk product recensie