2019 Pfitscher Alto Adige Pinot Nero Matan Riserva

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Trentino
Appellatie Alto Adige
Wijnhuis Pfitscher
Jaar 2019
Druif Lagrein
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Matan Riserva van Pfitscher uit de Alto Adige is een 100% Pinot Nero oftwel Pinot Noir. Deze Pinot Nero Matan groeit in de mooiste gebieden voor deze druivensoort in Montagna komenden van 1 wijngaard (single Vineyard) op 550 meter. De fermentatie in de tank duurt 14 -16 dagen, met continu onderdompelen van het most voor de optimale extractie. De rijping duurt 12 tot 15 maanden in kleine en grote eikenhouten vaten, gevolgd door enkele maanden op fles,

De Matan Riserva is een echte terroir wijn en is zeer goed gestructureerd, met een duidelijke elegantie en rijk aan aromatische nuances. De hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht tijdens het rijpingsseizoen geven deze krachtig donkerrode wijn een bijzonder fruitig karakter, waardoor de Matan met zijn geuren van bosbessen fruit en afkomst krijgt. Alle wijn-critici geven deze wijn (zoals eigenlijk bij alle wijnen van Pfitscher) dit 90++ scores.

Van deze Single Vineyard wijn zijn 6.029 flessen gemaakt. Alle flessen zijn genummerd (zie 360 graden afbeelding).

Vineyard for 2019 Pfitscher Alto Adige Pinot Nero Matan Riserva

Tenuta Pfitscher is één van de verborgen pareltjes uit Alto Adige (Süd Tirol). Het is een klein familiebedrijf. Hun basis ligt in het mooie Montagna. Sinds 1861 maakt de familie wijn en vanaf 1940 is men de focus volledig gaan leggen op het maken van kwaliteitswijnen, nu al 7 generaties lang. Hun 17 hectares aan wijngaarden liggen verspreid over Montagna, Egna, Cortaccia, Ora en Fiè allo Sciliar. De familie Pfitscher staat voor schone, levendige wijnen afkomstig van hooggelegen wijngaarden. Dankzij het koele klimaat krijgen ze expressie, finesse en een eigen identiteit. De naam Pfitscher is altijd synoniem geweest met een passie voor het maken van geweldige wijnen. 

De historie van Tenuta Pfitscher gaat ruim 160 jaar terug. In 1861 werd de basis gelegd voor het huidige wijndomein. Vandaag de dag zijn het de jongste twee generaties die de koers op het domein bepalen. Alhoewel, nonno Alfred is nog dagelijks te vinden in de wijngaarden. Hij staat Klaus en Monika Pfitscher en hun kinderen Daniel, Hannes en Marion, maar wat graag bij met raad en daad. En op hun beurt doen ze maar wat graag een beroep om hem. Zijn wijsheid en ervaring zijn goud waard voor de jongste generatie. Ze noemen hem niet voor niets liefkozend vecchia volpe, ofwel oude vos.

De Pfitschers bezitten zo’n 20 hectare aan eigen wijngaarden, allemaal gesitueerd in Alto Adige. Vrijwel alle percelen liggen ten zuiden van Bolzano, alleen de Sauvignon Blanc en Muller-Thürgau-druiven groeien in een noordoostelijker, hoger en koeler gelegen gebied (Fiè allo Sciliar). Zoals bij de meeste producenten in deze streek ligt de nadruk nietop één witte of één rode wijn, maar wordt er een brede range aan wijnen geproduceerd. De verhouding wit/rood is ongeveer gelijk. Een lokaal ras zoals Lagrein is als vanzelfsprekend vertegenwoordigd, maar ook Gewürztraminer en Pinot Nero staan volop aangeplant. Met laatstgenoemde druif worden al jarenlang indrukwekkende resultaten geboekt. Zowel James Suckling als Falstaff Magazine heeft de wijnen meer dan eens bejubeld.

Wijnbouw in Alto Adige betekent vrijwel altijd een arbeidsintensieve werkwijze, zeker wanneer je op het niveau van de familie Pfitscher opereert. De lager gelegen wijngaarden laten ze liever links liggen; juist de steilere hellingen met een optimale zonexpositie genieten de voorkeur van de Pfitschers. En dan zoeken ze ook nog eens de hoger gelegen percelen op. Er ligt geen wijngaard van hen onder de 300 meter sul livello del mare; de hoogste ligt zelfs op 900 meter boven de zeespiegel! Ze nemen daarbij graag voor lief dat de wijngaarden niet toegankelijk zijn voor tractoren en oogstmachines. Al het werk in de wijngaarden, ook de oogst, gebeurt hier dus handmatig. Intensief, maar de natuur en het eindresultaat varen er wel bij!

De druiven groeien op indrukwekkende steile hellingen en soms krijgen wij wel eens de vraag waarom een wijn een bepaalde prijs heeft en dan adviseren wij ze om ook eens te kijken wat voor inspanning moet worden getroost om deze prachtige druiven te oogsten. Een mooie wijn komt niet zonder inspanning in uw glas.

 

 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Trentino
Appellatie Alto Adige
Wijnhuis Pfitscher
Druif Lagrein
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2030
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
James Suckling rating 93
Smaakprofiel Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit
Drink momenten Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Romantisch, Summer party, Terras
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Pfitscher Alto Adige Pinot Nero Matan Riserva
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

23.03.2023

2020 Bogle Vineyard Chardonnay Reserve

"De Vinyard Chardonnay van Bogle is al zeer goed. Deze Reserve is fantast..." Frank

Bekijk product recensie