2019 Paolo Manzone Barolo Meriame
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | Piemonte |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2040 |
De Paolo Manzone Barolo Meriame is afkomstig van wijngaarden in de cru Meriame in de comune (gemeente) Serralunga d'Alba in Barolo. Paolo Manzone bezit een groot deel van de wijngaarden in Meriame. De oudste wijnstokken zijn 70 jaar oud en daarmee uitermate geschikt om getypeerde Meriame-wijnen te produceren. De druiven van de oudste wijnstokken uit de mooiste percelen benut hij om de zeer noemenswaardige Barolo Meriame te maken. In zijn Barolo Serralunga d’Alba gebruikt Paolo Manzone overigens ook alleen druiven uit Meriame, waarvan de leeftijd van de wijnstokken zo’n 25 jaar is.
De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter en zijn op het zuiden/zuidoosten gericht. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. De oudste wijnstokken zijn ongeveer 70 jaar oud.De gisting van de edele Nebbiolo druiven vindt plaats in RVS tanks op een gecontroleerde temperatuur. Vervolgens rijpt de wijn 24 maanden op hout, waarvan tenminste 50% in grote foeders van Slavonisch hout (1.500 liter) en de rest in Franse tonneaux (350 liter) waarvan 30% nieuw is.
In het glas is de Paolo Manzone Barolo Meriame robijnrood met in de neus heeft donkere kersen, gedroogd fruit, koffie, rozenblaadjes, teer en vanille.
In de mond heeft de Meriame een volle, krachtige smaak, het fruit, tannines en hout zijn mooi in balans. Heerlijk bij charcuterie, bijvoorbeeld bresaola, salami en pikante worst. Ook heerlijk bij een stoofschotel met rundvlees en paddenstoelen.
OVER MERIAME
Meriame is de Barolo-cru in opkomst. De populariteit van de cru Meriame is relatief nieuw. Paolo Manzone’s gelijknamige Cascina Meriame heeft daar zeker een rol in gespeeld. Sinds 1999 maakt hij fraaie Barolo’s, waaronder een 100% Meriame. Meriame vormt een soort amfitheater dat de wijnstokken beschermt tegen wintervorst en de zomerse hitte. Er heerst altijd een goede balans tussen warmte en vochtigheid. De bodems uit de Lequio-formatie zijn kalkrijk en zorgen voor kracht en structuur. Uit de beste delen van de cru Meriame, in het midden en bovenin, komen dan ook substantiële wijnen vandaan met een aards karakter. De wijnen uit het lagere deel zijn eleganter in stijl.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Paolo Manzone |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Paolo Manzone, lange tijd wijnmaker voor wijngigant Giordano, heeft zijn droom voor elkaar. Hij bezit tien hectare wijngaard in Piemonte waarvan 4 met de prestigieuze appellation Barolo en 6 in de omgeving van Alba. De ene Barolo draagt de naam van het sub-district Serralunga - geboortegrond van lang levende, tamelijk krachtige Barolo's - en is afkomstig van 15 jaar oude stokken. De andere is een "single vineyard" of Cru: Meriame, 60 jaar geleden aangeplant
In het rustieke Serralunga d’Alba, in het hart van de DOCG Barolo, ligt de cru Meriame, waar Paolo Manzone zijn Nebbiolo voor zijn belangrijkste wijnen heeft aangeplant. De wijngaard dateert uit 1948 en de wijnstokken zijn soms tot wel 70 jaar oud. Manzone heeft zich laten inspireren door de Bourgogne en maakt Barolo’s die op Franse Bourgogne-vaten rijpen. Het zijn Barolo’s in een vrij moderne stijl, die passen bij de toegankelijke en wat aardse stijl Barolo’s die de cru Meriame levert. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden in de cru Meriame in de comune (gemeente) Serralunga d'Alba in Barolo. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter en zijn op het zuiden/zuidoosten gericht. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. De oudste wijnstokken zijn ongeveer 70 jaar oud.
Omschrijving
De Paolo Manzone Barolo Meriame is afkomstig van wijngaarden in de cru Meriame in de comune (gemeente) Serralunga d'Alba in Barolo. Paolo Manzone bezit een groot deel van de wijngaarden in Meriame. De oudste wijnstokken zijn 70 jaar oud en daarmee uitermate geschikt om getypeerde Meriame-wijnen te produceren. De druiven van de oudste wijnstokken uit de mooiste percelen benut hij om de zeer noemenswaardige Barolo Meriame te maken. In zijn Barolo Serralunga d’Alba gebruikt Paolo Manzone overigens ook alleen druiven uit Meriame, waarvan de leeftijd van de wijnstokken zo’n 25 jaar is.
De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter en zijn op het zuiden/zuidoosten gericht. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. De oudste wijnstokken zijn ongeveer 70 jaar oud.De gisting van de edele Nebbiolo druiven vindt plaats in RVS tanks op een gecontroleerde temperatuur. Vervolgens rijpt de wijn 24 maanden op hout, waarvan tenminste 50% in grote foeders van Slavonisch hout (1.500 liter) en de rest in Franse tonneaux (350 liter) waarvan 30% nieuw is.
In het glas is de Paolo Manzone Barolo Meriame robijnrood met in de neus heeft donkere kersen, gedroogd fruit, koffie, rozenblaadjes, teer en vanille.
In de mond heeft de Meriame een volle, krachtige smaak, het fruit, tannines en hout zijn mooi in balans. Heerlijk bij charcuterie, bijvoorbeeld bresaola, salami en pikante worst. Ook heerlijk bij een stoofschotel met rundvlees en paddenstoelen.
OVER MERIAME
Meriame is de Barolo-cru in opkomst. De populariteit van de cru Meriame is relatief nieuw. Paolo Manzone’s gelijknamige Cascina Meriame heeft daar zeker een rol in gespeeld. Sinds 1999 maakt hij fraaie Barolo’s, waaronder een 100% Meriame. Meriame vormt een soort amfitheater dat de wijnstokken beschermt tegen wintervorst en de zomerse hitte. Er heerst altijd een goede balans tussen warmte en vochtigheid. De bodems uit de Lequio-formatie zijn kalkrijk en zorgen voor kracht en structuur. Uit de beste delen van de cru Meriame, in het midden en bovenin, komen dan ook substantiële wijnen vandaan met een aards karakter. De wijnen uit het lagere deel zijn eleganter in stijl.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Paolo Manzone |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Paolo Manzone, lange tijd wijnmaker voor wijngigant Giordano, heeft zijn droom voor elkaar. Hij bezit tien hectare wijngaard in Piemonte waarvan 4 met de prestigieuze appellation Barolo en 6 in de omgeving van Alba. De ene Barolo draagt de naam van het sub-district Serralunga - geboortegrond van lang levende, tamelijk krachtige Barolo's - en is afkomstig van 15 jaar oude stokken. De andere is een "single vineyard" of Cru: Meriame, 60 jaar geleden aangeplant
In het rustieke Serralunga d’Alba, in het hart van de DOCG Barolo, ligt de cru Meriame, waar Paolo Manzone zijn Nebbiolo voor zijn belangrijkste wijnen heeft aangeplant. De wijngaard dateert uit 1948 en de wijnstokken zijn soms tot wel 70 jaar oud. Manzone heeft zich laten inspireren door de Bourgogne en maakt Barolo’s die op Franse Bourgogne-vaten rijpen. Het zijn Barolo’s in een vrij moderne stijl, die passen bij de toegankelijke en wat aardse stijl Barolo’s die de cru Meriame levert. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden in de cru Meriame in de comune (gemeente) Serralunga d'Alba in Barolo. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter en zijn op het zuiden/zuidoosten gericht. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. De oudste wijnstokken zijn ongeveer 70 jaar oud.