2019 Marques de Murrieta Dalmau Reserva
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | Marques de Murrieta |
Jaar | 2019 |
Druif | Cabernet Sauvignon Graciano Tempranillo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2034 |
Dalmau is de meest geconcentreerde rode wijn van de befaamde Marqués de Murrieta en wordt in een beperkte hoeveelheid gemaakt. De druiven komen van één, individuele Pago wijngaard met zeer oude stokken Tempranillo (86%), Cabernet Sauvignon (10%) en Graciano 94%) druiven. Na de gisting rijpt de Dalmau ruim 18 maanden op nieuwe, kleine eikenhouten fusten van Franse origine. De schrijvende wijnpers is zeer lovend over Dalmau (0.a. 97 Tim Atkin, 95 Guía ABC, 99 Proensa, 96 Guía Peñín, 99 Gourmets, 95 Parker & 97 Suckling). Voor deze wijn worden geen compromissen gesloten en dus wordt hij alleen in de allerbeste oogstjaren geproduceerd. Agv het gebruik van Tempranillo maar ook Graciano en een klein percentage Cabernet Sauvignon geeft de Dalmau een extra cachet ten opzichte van collega Rioja's. Na de gisting wordt de wijn ruim 19 maanden gerijpt op kleine eikenhouten vaten van Franse origine. Opmerkelijk, want normaal gesproken is het gebruik van Amerikaanse eikenhouten vaten schering en inslag in Rioja. De smaak is full-bodied Bij sommige aardse tannines, vol van kracht. De wijn is vernoemd naar de huidige eigenaar Vicente Dalmau Cebrián-Sagarriga Count of Creixell.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
De iconische Dalmau komt van een selectie van de beste beschikbare druiven van een 9 hectare grote enkele wijngaard genaamd Canajas, gelegen op 465 m hoogte en geplant in 1950. De grond is voornamelijk ijzerklei met een steenachtige bovengrond, die een optimale rijping bevordert. Na veraison wordt het gewas uitgedund om de productie te beperken tot max. 1 kg per wijnstok, waarbij trossen met kleine, geconcentreerde bessen worden geselecteerd. De Graciano werd geoogst op 28 september, cabernet sauvignon op 29 september en tempranillo op 30 september.
Eenmaal aangekomen bij de wijnmakerij worden de druiven eerst ontsteelt en zorgvuldig geselecteerd. Vervolgens fermenteert elke druivensoort gedurende ongeveer 10 dagen afzonderlijk in 13.900 liter Allier Franse eikenhouten vaten bij gecontroleerde temperatuur. Gedurende deze periode wordt er regelmatig overgepompt en verwijderd om een perfecte extractie van polyfenolverbindingen te garanderen. De wijn verblijft 20 maanden in Allier Franse nieuwe eikenhouten vaten en 6 maanden in betonnen vaten alvorens te worden gebotteld en daarna krijgt de Dalmau ook nog flesrijping voordat deze wordt vrijgegeven. Deze fantastische gastronomische wijn is perfect bij eendenborst met eekhoorntjesbrood en fijne mousse van zwarte truffel, bramen en sorbet van rode wijn of wat te denken bij truffelkaas.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | Marques de Murrieta |
Druif | Cabernet Sauvignon, Graciano, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form