2019 Marques de Murrieta Dalmau Reserva

Schrijf de eerste review over dit product
2019 Marques de Murrieta Dalmau Reserva
rotation
Niet op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad

Omschrijving

chevron-down

Dalmau is de meest geconcentreerde rode wijn van de befaamde Marqués de Murrieta en wordt in een beperkte hoeveelheid gemaakt. De druiven komen van één, individuele Pago wijngaard met zeer oude stokken Tempranillo (86%), Cabernet Sauvignon (10%) en Graciano 94%) druiven. Na de gisting rijpt de Dalmau ruim 18 maanden op nieuwe, kleine eikenhouten fusten van Franse origine. De schrijvende wijnpers is zeer lovend over Dalmau (0.a. 97 Tim Atkin, 95 Guía ABC, 99 Proensa, 96 Guía Peñín, 99 Gourmets, 95 Parker & 97 Suckling). Voor deze wijn worden geen compromissen gesloten en dus wordt hij alleen in de allerbeste oogstjaren geproduceerd. Agv het gebruik van Tempranillo maar ook Graciano en een klein percentage Cabernet Sauvignon geeft de Dalmau een extra cachet ten opzichte van collega Rioja's. Na de gisting wordt de wijn ruim 19 maanden gerijpt op kleine eikenhouten vaten van Franse origine. Opmerkelijk, want normaal gesproken is het gebruik van Amerikaanse eikenhouten vaten schering en inslag in Rioja. De smaak is full-bodied Bij sommige aardse tannines, vol van kracht. De wijn is vernoemd naar de huidige eigenaar Vicente Dalmau Cebrián-Sagarriga Count of Creixell.

WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.

De iconische Dalmau komt van een selectie van de beste beschikbare druiven van een 9 hectare grote enkele wijngaard genaamd Canajas, gelegen op 465 m hoogte en geplant in 1950. De grond is voornamelijk ijzerklei met een steenachtige bovengrond, die een optimale rijping bevordert. Na veraison wordt het gewas uitgedund om de productie te beperken tot max. 1 kg per wijnstok, waarbij trossen met kleine, geconcentreerde bessen worden geselecteerd. De Graciano werd geoogst op 28 september, cabernet sauvignon op 29 september en tempranillo op 30 september.
Eenmaal aangekomen bij de wijnmakerij worden de druiven eerst ontsteelt en zorgvuldig geselecteerd. Vervolgens fermenteert elke druivensoort gedurende ongeveer 10 dagen afzonderlijk in 13.900 liter Allier Franse eikenhouten vaten bij gecontroleerde temperatuur. Gedurende deze periode wordt er regelmatig overgepompt en verwijderd om een perfecte extractie van polyfenolverbindingen te garanderen. De wijn verblijft 20 maanden in Allier Franse nieuwe eikenhouten vaten en 6 maanden in betonnen vaten alvorens te worden gebotteld en daarna krijgt de Dalmau ook nog flesrijping voordat deze wordt vrijgegeven.  Deze fantastische gastronomische wijn is perfect bij eendenborst met eekhoorntjesbrood en fijne mousse van zwarte truffel, bramen en sorbet van rode wijn of wat te denken bij truffelkaas.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Rioja
Appellatie Rioja Alta
Iconen Icoon Spanje & Portugal
Wijnhuis Marques de Murrieta
Druif Cabernet Sauvignon, Graciano, Tempranillo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2034
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
James Suckling rating 97
Vinous rating 99
Smaakprofiel Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

Luciano Murrieta, de latere Marquès de Murrieta, is niet alleen de stichter van de Bodegas die zijn naam dragen, maar wordt ook beschouwd als de grondlegger van de moderne wijnhandel in de Rioja. Luciano Murrieta werd in 1822 geboren in de toenmalige Spaanse provincie Peru. Na de onafhankelijkheid van Peru, kwam hij in Londen terecht. Hier verbaasde hij zich over de populariteit van Bordeauxwijnen en werd geïnspireerd door deze stijlvan wijnmaken, waarbij de wijnen een bepaalde periode in houten fusten rijpten.

In 1852 exporteerde hij zijn eerste wijnen en had daarmee zo'n succes dat andere wijnboeren zijn technieken volgden. Vandaag de dag is Marquès de Murrieta het oudste nog actieve wijnbedrijf in de Rioja. In 1983 is het bedrijf in bezit gekomen van hertog van Creixell, Vincente Cebrián. Daarmee is het familie-element van het wijnbedrijf behouden gebleven. Na zijn plotselinge overlijden in 1996 hebben zijn kinderen onder leiding van Vicente jr het roer overgenomen en het perfectionisme van hun vader voortgezet. Vicente (2e roepnaam Dalmau) is geboren in 1970. Hij brengt zijn jeugd afwisselend door in Madrid en Galicia, waar hij de zomers doorbrengt in Pazo Barrantes, het wijngoed dat sinds de 16e eeuw eigendom is van zijn familie. Zijn roots en de goede tijden die hij in Galicia doorbracht hebben dit gebied voor altijd een bijzondere plaats in zijn hart gegeven.

Na zijn studie in Madrid, vervolgt hij zijn opleiding in de USA en na terugkeer in Spanje rondt hij zijn universitaire opleiding af (Economics, Business & Law degrees). Vanaf dat moment gaat Vincente zich volledig richten op het bedrijf van zijn vader, van wie hij na diens onverwachte overlijden in 1996 de leiding op zich neemt. De jaren daarna moderniseert hij, samen met zijn zus Cristina, op revolutionaire wijze de bodega en bereikt de kwaliteit van de wijnen zeer grote hoogten: zij behoren thans tot de beste van de wereld. De familie Cebrian-Sagarriga Suarez Llanos is eigenaar van twee wijnhuizen namelijk; Marqués de Murrieta (Rioja DOCa) en Pazo de Barrantes (Rías Baixas D.O.).

De bodega heeft zo'n 300 hectare aan wijngaarden, en teelt daarop druiven als tempranillo, garnacha, graciano en mazuelo voor de rode wijnen, en viura voor de witte wijn. Natuurlijk draait daarbij alles om de hoogste kwaliteit. Ook traditie speelt een grote rol: Marqués de Murrieta maakt klassieke Rioja. Traditie is echter niet hetzelfde als stilstand, want, zoals de vader van Vicente Dalmau het formuleerde: je moet voortdurend alles veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven. Dat is precies wat er gebeurt. Zo liet de familie het oude bedrijfsgebouw afbreken en vrijwel exact hetzelfde weer opbouwen, maar dan voorzien van de modernste snufjes. En zo werkt ze ook aan de wijnen: die worden steeds beter, maar verliezen nooit hun identiteit.

Alle wijngaarden van Finca Ygay (Marqués de Murrieta), tezamen ongeveer 300 ha, liggen bij de bodega en zijn eigendom van de familie. Het inmiddels geheel gerenoveerde Castillo Ygay is het hoofdkwartier van Marqués de Murrieta. Finca Ygay kent aanmerkelijke verschillen in bodem. De hoogte van de wijngaarden varieert van 300 tot 500 m en het gebied valt onder Rioja Alta. Deze verschillen in bodemgesteldheid geeft Murrieta de mogelijkheid om gevarieerde wijnen te produceren.

Door de relatief koele ligging is dit gebied uitermate geschikt voor de productie van de meest verfijnde wijnen. De grootste wijngaard: Valsalado produceert de druiven voor de Murrieta Reserva. Het hoogstgelegen deel van het domein heet La Plana. De druiven uit dit gebied (Tempranillo en Mazuelo), afkomstig van oude wijnstokken op leem, vormen de basis voor de wereldberoemde Gran Reserva Especial Castillo Ygay (die uitsluitend in goede jaren wordt gemaakt) en van de uitstekende witte wijn Capellania. Deze wijn, heeft 15 maanden gerijpt op Frans eiken; een Bourgondisch aandoende wijn, maar ook een prachtige en moderne witte Rioja. De wat lager gelegen wijngaard Las Canajas, waar in de jaren '80 van de vorige eeuw Cabernet Sauvignon werd aangeplant, heeft een bodem van kiezels en kalkrijke klei. Sinds 1994 vormen de druiven uit dit gebied de basis voor Dalmau, de "moderne" Murrieta, vernoemd naar Vicente Dalmau jr., één van de huidige eigenaren.

Heel bijzonder is de zeldzame witte Castillo Ygay afkomstig uit 1986 (100 Parker punten!), maar nog zeer vitaal! Deze wijn is een assemblage van Viura en Malvasia.

Sinds 1995 is de oorspronkelijk uit Argentinië afkomstige oenologe Maria Vargas verantwoordelijk voor de wijnen van het wijnhuis. Een gevleugelde uitsprak van haar is dat eikenhout in een wijn is als parfum bij een vrouw, het mag nooit overheersen. Zij maakt op subtiele wijze gebruik van Amerikaans eiken uit Pennsylvania en Ohio. Tempranillo is de belangrijkste blauwe druif, met daarnaast kleinere hoeveelheden Graciano, Garnacha en Carinena en bovendien heeft Marqués de Murrieta als één van de weinige Bodegas in Rioja toestemming om ook Cabernet Sauvignon druiven te gebruiken bij de bereiding van hun wijnen. Als witte druif wordt voornamelijk Viura verbouwd en een zeer kleine hoeveelheid Malvasia.

Pazo de Barrantes Estate ligt in de streek Rías Baixas, boven Portugal, en omvat 12ha. wijngaarden (druif: Albariño) rondom het huis Pazo Barrantes, dat al sinds 1511 eigendom is van de familie. Het ligt in een subregio met de meeste invloed van de Atlantishe Oceaan, hetgeen zich weerspiegelt in de superieure kwaliteit van deze wijn. Pazo Barrantes, gemaakt van 100% Albariño druiven heeft geen houtrijping ondergaan. De invloeden van de Atlantische Oceaan zijn duidelijk terug te vinden in deze wijn.

 

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2019 Marques de Murrieta Dalmau Reserva
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down

Gerelateerde blogs

chevron-down
2020 Marques de Murrieta Reserva Finca Ygay
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

05.02.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2018 Dominus Estate Napa Valley

"Paar mooie wijnen besteld. 5% korting bij ophalen in Dordrecht. Goede se..." FritsL

Bekijk product recensie