2019 Kracher Trockenbeerenauslese No. 5 Grande Cuvée Nouvelle Vague
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Oostenrijk |
Regio | Burgenland |
Wijnhuis | Kracher |
Jaar | 2019 |
Inhoud (Alc) | 0.375 ltr (10%) |
Drink venster | 2022 - 2060 |
Kracher is dé referentie als het gaat om dessertwijnen van de overtreffende trap uit Oostenrijk. Kracher maakt een zeer breed scala aan dessertwijnen in Burgenland, waaronder bij de Neusiedlersee waar spectaculaire botrytiswijnen gemaakt kunnen worden. Al drie generaties lang produceert de familie Kracher unieke wijnen, erkend door de grootste internationale critici.Het Britse tijdschrift "Wine" heeft Kracher negen keer verkozen tot "Zoete wijnmaker van het jaar" en ook het Duitse tijdschrift Feinschmecker verkoos hem in 2017 tot "wijnmaker van het jaar". Kracher is de eerste Oostenrijkse wijn op de "Place de Bordeaux" en dan gelijk met één van de beste zoete wijnen ter wereld: Kracher TBA "Grande Cuvée" 2019. Deze wijn is het vlaggenschip van het landgoed en is een blend van Welschriesling (60%) en Chardonnay (40%). Trockenbeerenauslese, afgekort TBA, is een kwaliteitspredicaat (kwaliteitsklasse) voor wijn. In Duitsland Qualitätswein mit Prädikat genoemd. Deze wijn wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door de grijze schimmel Botrytis cinerea. De schimmel, door leken vaak voor rotting aangezien, wordt ook wel edele rotting genoemd. In Duits sprekende gebieden heet dit Edelfäule. In Frankrijk staat deze rotting bekend onder de naam pourriture noble.
The Wine Advocate gaf 98/100: “Door 60% Welschriesling te mengen, gevinifieerd in Slavonische eikenhouten vaten van 1.000 en 1.500 liter en 40% Chardonnay gerijpt in barriques, opent de Trockenbeerenauslese No. 5 Grande Cuvée Nouvelle Vague 2019 met een heldere en geconcentreerde, nobele en fijn geroosterd boeket van rijpe en gestoofde perziken en kweeperen met verfrissend citroensap en zeer fijne toastaroma's. In de mond is dit een rijke en genereuze maar zeer verfijnde en elegante TBA met een lange, intense en ziltige afdronk die zeer fijne cumquatbitters onthult. Dit is een prachtig uitgebalanceerde en extreem lange TBA met zeer fijne tannines en cederhouttonen. Een schoonheid met een grote complexiteit en een enorm verouderingspotentieel. 10% verklaarde alcohol. Natuurlijke kurk.
James Suckling gaf 98/100: “Een fabelachtig geconcentreerde en prachtig uitgebalanceerde TBA, dit is alsof je in een fjord van tropisch fruit duikt (zowel vers als gedroogd), waarbij de levendige zuurgraad en zoute mineraliteit de weelderigheid precies compenseren. Zeer lange, romige en volledige afdronk. Een werkelijk grand cuvee van 60% welschriesling en 40% chardonnay. Drinken of vasthouden".
Kracher is dé referentie als het gaat om dessertwijnen van de overtreffende trap uit Oostenrijk. Kracher maakt een zeer breed scala aan dessertwijnen in Burgenland, waaronder bij de Neusiedlersee waar spectaculaire botrytiswijnen gemaakt kunnen worden. Al drie generaties lang produceert de familie Kracher unieke wijnen, erkend door de grootste internationale critici.
Het Britse tijdschrift "Wine" heeft Kracher negen keer verkozen tot "Zoete wijnmaker van het jaar" en ook het Duitse tijdschrift Feinschmecker verkoos hem in 2017 tot "wijnmaker van het jaar". Kracher is de eerste Oostenrijkse wijn op de "Place de Bordeaux"
In Illmitz, in het oosten van Oostenrijk, geniet Kracher van het bijzondere microklimaat van de Neusiedlersee dat vrijwel jaarlijks ideale omstandigheden biedt voor het ontstaan van pourriture noble. De Krachers weten hiermee als geen ander te toveren: hun wijnen hebben een fantastische balans tussen zoet en zuur, waardoor ze zowel ongelofelijk geconcentreerd als ook prachtig lichtvoetig en sprankelend zijn. Kracher wil drinkbare wijnen maken, die gastronomisch goed inzetbaar zijn. Daar slaagt Gerhard goed in, net zoals dat hij er ieder jaar weer in slaagt om - ondanks de hoge gradatie aan edele rotting - ook het karakter van de druivensoort nog steeds prachtig herkenbaar te laten doorschijnen in zijn wijnen. Kracher maakt bij Trockenbeerenauslese wijn in twee varianten. De edelzoete wijnen met de aanduiding ‘Zwischen den Seeen’ worden in roestvrijstalen tanks of grote foeders vergist en gerijpt. De wijnen met de toevoeging ‘Nouvelle Vague’ rijpen uitsluitend in nieuwe barriques. Het Weinlaubenhof Kracher heeft wereldfaam en hun topexemplaren kunnen concurreren met de allermooiste zoete wijnen uit de hele wereld, zoals die van Chateau d'Yquem, wijngoed Robert Weil en Egon Müller Scharzhofberg. Kracher heeft dan ook ontelbare prijzen en medailles gewonnen met hun wijnen en is al vele malen door gezaghebbende bladen en instellingen tot 'Late Harvest winemaker of the Year' uitgeroepen.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Oostenrijk |
Regio | Burgenland |
Wijnhuis | Kracher |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 10 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.375 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Tropisch fruit, Vol, Zoet |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Login and Registration Form